Mitt i Skåne ligger Höör. Maken härstammar därifrån och gick i realskolan där på 50-60-talet. Hans lärare i matematik hette
Viggo Edén. Hur Viggo hamnade i Höör efter sina matematikstudier i Lund vet jag inte, men han har förblivit Skåne trogen och är sedan många år kulturen i Höör personifierad. Tack vare honom finns det fantastiska Kulturhuset Anders med ett kultur- och musikutbud utöver det vanliga i en så pass liten ort som Höör ändå är. Det var bl a där jag först började ta del av Metropolitans direktsändningar då man var bland pionjärerna i landet. Tyvärr blev det i längden för dyrt och arbetsamt för föreningen och dess hårt arbetande helt ideella krafter så nu får jag åka på ett annat håll. Men jag saknar miljön på Anders vid Mets sändningar!
Viggo Edén är för mig främst musiker; man kan läsa om det på wikipedialänken ovan. Jag har hört honom på konserter, främst på cembalo, på olika ställen.
|
Den här bilden har jag lånat från en tidningsartikel på nätet om Viggo. Kunde inte motstå honom i den vackra tröjan - som han tyvärr inte hade på sig igår. Men jag har sett den förut när jag varit på Anders på olika arrangemang - Viggo är alltid där! |
Nu har han just gjort en skivinspelning på alla sina ägandes fyra klaver. Anders har en utomordentlig akustik och alla klaveren flyttades dit för inspelningen. Sen tyckte Viggo att det vore synd om inte några fler skulle få höra instrumenten i den miljön innan de forslades hem igen och inbjöd till en konsert i går kväll.
Såklart var vi där i god tid. Viggo berättade litet om varje klaver, dess egenskaper och storhetstid. Allt ifrån klavikordet, vidare till muselaaren (eller virginalen) till den italienska cembalon som var byggd efter ett original från 1695 som står på The Smithsonian Mueum i Washington. Slutligen visade han Bechsteinflygeln som är original från 1888; bara litet skruvar och en och annan sträng har behövts bytas.
Vi fick njuta av det spröda ljudet från klavikordet (som är en så pass liten låda att man kan ta det med sig under armen), och två renässansstycken på muselaaren. På cembalon spelade Viggo sprakande musik av Frescobaldi som bl a var organist i Peterskyrkan på 1600-talet och ofta fyllde både kyrkan och Petersplatsen med åhörare.
|
Muselaaren. |
|
Cembalon. |
Den runda, mäktiga klangen i flygeln visade han med Debussy och Carl Nielsen.
|
Flygelns innanmäte. |
|
Ett kort klipp från youtube kan jag bjuda på där Viggo Edén spelar Hilding Rosenberg, trädgårdsmästarens påg från Bosjökloster och en av modern tids främsta svenska kompositörer. Här är det dock inte på eget klaver han spelar.
Tänk det visste jag inte om Höör. Jag har en av mina kusiner och min faster i Höör men det var mycket länge sedan jag besökte den staden.
SvaraRaderaDet låter som om ni fick en trevlig stund med Viggos musik.
Nej, Anne-Marie, Höör är ingen stad! Det är en tätort i kommunen med samma namn där tätorten har ca 7000 invånare. Visserligen finns inte stadsprivilegier längre men nån ordning får det ju vara öven om t ex lilla Staffanstorp börjat kalla sig stad.
RaderaDet är inte alls länge sedan jag var i Höör, men Anders missade jag. Det fanns nog bara inte tid om jag ska hålla mig till sanningen, skåningarna är bra på att späcka både det ena och det andra, även så dagsprogram. Men jag kommer säkert igen
SvaraRaderaTrevligt och intressant inlägg. Jag förstår att du har njutit för fulla muggar
Du kunde ha sträckt ut handen när du var hos Espen på Incendi glasblåseri föt han håller till i "uthuset" till Anders!
RaderaDen vita vinkelbyggnaden innehåller konsthall och evenemangslokalen som syns bakom Viggo på den första bilden. Där visas film och teater och hålles konserter.
Vilken vacker cembalo!
SvaraRaderaVi behöver många Viggo här i världen - folk med både kunskaper och engagemang!
Alla har vi tydligen minnen av Höör - mitt kulturella besök gick till en pensionerad kyrkoherdes trädgård - en verklig entusiast.
Margaretha
Det gäller att ta vara på alla Viggo!
RaderaUndrar förresten hur musik och matematik hör ihop, jag har träffat många urmusikaliska matematiker. Vi hade en mattelärare som brukade inleda lektionerna med att slå sig ned vid flygeln.
SvaraRaderaursäkta avbrottet, jag fick telefon
Margaretha
hm, tappade halva inlägget när telefonen ringde.
SvaraRaderaJo, jag undrar över sambandet matematik och musikalitet - har träffat många urmusikaliska matematiker. Vår mattelärare brukade börja lektionerna med att slå sig ned vid flygeln.
Margaretha
Just detta samband mellan konstnärlig kreativitet och naturvetenskapliga förmågor ser man ofta. I mitt eget skrå finns både många musiker och målare.
RaderaSå härligt med en lärare som faktiskt delade med sig av även den kreativa sidan!
Det måste vara härligt att bo i Skåne där det är så nära till det mesta! Det var något nytt för mig att flygeln räknades till familjen klaver. Men det är klart att den gör...
SvaraRaderaMatte var inte mitt starkaste ämne så jag måste höra till undantagen när det gäller kopplingen musik - matematik. Men, det är klart, jag var inte särskilt bra att läsa noter när jag växte upp. Spelade det mesta på gehör och utantill när jag väl hade uttytt noterna (och skrivit över vad de som hade mest streck uppåt och neråt hette). Kanske hade jag varit bättre i matte om jag tränat en timme om dagen som jag gjorde på pianot sen jag var sju år...
Ingrid