måndag 10 februari 2014

Utflykter är nödvändiga ibland...

..och jag gjorde för en tid sedan en till hufvudstaden. Alltså den på Sveriges baksida, inte den jag har nästgårds över Sundet som jag besöker mycket oftare. Det är liksom enklare och ingen övernattning behövs, bara tåget fram och tillbaka över dagen.
Stockholm blir ett större projekt men ibland drar det så att jag måste dit. Nu var det Cindy Sherman på Moderna Museet som drog.
Alltsedan jag såg hennes utställning 1995 på Malmö Konsthall har hon fascinerat mig. Hon är amerikansk fotograf och klär och sminkar sig till oändligt olika personer och fotograferar sig själv. Ett stort antal olika teman har passerat revy genom åren, ofta med ett feministiskt budskap. Den  aktuella utställningen, Untitled Horrors, bestod av bilder från flera årtionden. Egendomligt nog var fotografering förbjuden trots att alla bilder finns spridda och publicerade många gånger om i böcker, kataloger och på nätet. Några har jag lånat:




 Ett mindre otäckt tema är det där hon poserar som på klassiska målningar.



Cindy Sherman arbetar ensam i sin ateljé, har inga assistenter, och är mycket sparsam med intervjuer. Inga långa titlar eller förklaringar till bilderna förekommer, bara ett övergripande tema; det är upp till betraktaren att läsa in vad man ser.
På en fotoauktion i New York såg jag en liten bild av henne, kanske 20 x 25 cm. Utropspriset var 30.000 dollar.
Den 4 oktober 2013 handlade radioprogrammet Stil om henne; det går att avlyssna på SR Play fortfarande. Vill du se flera bilder så finns det många här.

Fotografera själv på Hans Geddas utställning i Nationalmuseums "filial" på Fredsgatan medan museet renoveras var däremot tillåtet. Hans Geddas bilder av "kändisar" har alla sett men kanske inte hört hans namn. Hans mest berömda bild är den av Nelson Mandela, tagen vid dennes besök i Sverige kort efter hans frigivning. Egentligen ville Mandela inte bli fotograferad och tiden var knapp, men när han fick veta att fotografen som så gärna ville ta en bild var samma som fotograferat Olof Palme så var hans genast med på noterna.

Hans Gedda har inte gjort så många självporträtt men detta är ett. Jag kan inte låta bli att dra en litet parallell till Cindy Sherman.




Jag promenerade förstås utomhus i Stockholm också och det här är en vy jag tycker om. Jag stod dock inte på samma ställe som Stig Claesson, alias Slas, gjorde när han gjorde den grafiska bilden jag har på en vägg.







5 kommentarer:

 1. Jag såg en film i TV om Gedda och den var oerhört fascinerande!!!!

  SvaraRadera
 2. Obs Geniet från Flen hette filmen och finns på play.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det missade jag, tyvärr, och det finns inte längre kvar på Play. Det gick 27 december när jag inte var så intresserad av omvärlden.
   Jag håller dåligt reda på TV-tablån och det gör att jag missar bra grejor ibland. Vi ser mest Rapport och jag blir så irriterad på alla skräniga tips om kommande program (snart lika störande som reklam) att jag stänger öronen - och TVn!

   Radera
 3. Gillar också Cindy Sherman. Hon är verkligen annorlunda och läcker i sitt plåtande.

  SvaraRadera
 4. Åh, nej! har jag missat Sherman-utställningen? Försöker desperat hitta slutdatum (trots att jag är på landet just nu), men det verkar ha passerat. Attans!

  SvaraRadera