lördag 19 april 2014

Lördagstema: PÅSK

Dagens tema enligt Musikanta är PÅSK.På skärtorsdagen firades detta år makens 70-årsdag med en synnerligen läcker middag på Stufvenäs gästgiveri i Småland. Tack, kära svåger och svägerska! Den goda maten ackompanjerades av ett hest råmande från en vindflöjel på husets tak som vred sig i den friska vinden. En originell trattkonstruktion av järn över en eldstad i rummet gav extra akustisk krydda åt den suggestiva taffelmusiken och kommer att bevara det trevliga minnet ännu tydligare!


Vindflöjeln som råmade syns på toppen av det toppiga taket.

Långfredagens sena afton tillbringade jag med en alldeles bestämd PÅSK, nämligen August Strindbergs drama i faksimilupplaga på runeberg.org.

Där serveras lidande och svek i olika versioner och slutligen upprättelse, barmhärtighet och förlåtelse.

Runeberg bjuder gratis på Strindbergs Samlade Skrifter i inscannad form, förutom en guldgruva av annan litteratur, förstås. Apropå Strindberg och lidande så kan jag inte undanhålla er min gamle kristendomslärares, tillika präst, historia om seansen där mediet fått kontakt med Augusts ande. För att få bevisat att det verkligen var den rätta anden ställdes frågan: " Var är du, August?" " I himmelen." " Hur har du det där?" " För djävligt."

Då var det bevisat - ingen annan än den verklige Strindbergs ande kunde ha det djävligt i himmelen!


Nog verkar han ha kunnat ha det djävligt var han vistades, stackars man. Inte gjorde han det roligt för omgivningen heller. Men skriva kunde han!

Annandag påsk fortsätter vi med ett ohejdat födelsedagsfirande i det att en annan familjesammankomst röjer undan fem aprilfödelsedagar på en och samma gång. Synnerligen praktiskt och effektivt och detta har blivit en återkommande tradition i denna vårmånad. Bara platsen varieras. 

Alla lördagsbloggare tillönskas en skön fortsättning på påsken!


12 kommentarer:

 1. Ett rungande påskhelgsgrattis till alla firare av födelsedagar och annat.
  Naturligtvis så måste det ju ha varit Strindberg som tyckte så:)

  God fortsättning!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Alla nu färdigfirade födelsedagsbarn tackar!

   Radera
 2. Hjärtligt grattis till sjuttioåringen och och en god fortsättning på påskfirandet till er båda. Och till August, var han än må befinna sig!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sjuttioåringen hälsar, bockar och tackar, svingande sin nya proffsborrmaskin med belysning.

   Radera
 3. Effektivt och bra med påskfirande av födelsedagar i "grupp". :)
  Strindberg hade nog sina synpunkter och åsikter om det mesta.
  Ha en fortsatt fin påsk och trevliga födelsedagar!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack!
   Nu har vi firat färdigt, puh!

   Radera
 4. Grattis till maken i efterskott! Får nog räkna med ett gruppfirande av de yngsta barnbarnen i sommar som fyller år 2:a, 5:e och 8:e juli. Det brukar bli gråt och tandagnisslan annars, i synnerhet för mellanbarnet som fyller sist. Han kan inte förstå varför hans yngre syster fyller före honom.
  Trevligt påskinlägg.
  God fortsättning på påsken önskar Ingrid

  SvaraRadera
 5. Bra gjort att pricka in barnen så nära varann! Självklart ska de också firas i grupp! Det är mycket roligare, tro mig. Mina föräldrar fick ihop tre ungar på samma datum men två är tvillingar så det underlättade ju. Sen har vi tur att två "ingiftingar" ligger nära.

  SvaraRadera
 6. Det där med osmorda vindflöjlar är irriterande, dom låter alltid när det är som mest olämpligt och sitter alltid så illa till så det knappt går att smörja dom.

  Och så praktiskt med gruppfirande, det blir nästan som julafton ju.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fast den här vindflöjeln var rätt rolig som taffelmusik betraktat. Vi var inte störda egentligen, mer konfunderade i början och spekulerade i konstruktionen av den gigantiska tratten med en hissanordning över själva brashällen.

   Jo, litet julafton blir det allt vid vårens födelsedagsjippo.
   Maken och jag har haft litet roligt åt att jämföra fotot från hans farmors och farfars hoplagda gigantiska 70-års (140?) kalas med gruppbild av minst 60-70 personer och hans, visserligen dubblerade, men betydligt oansenligare sammankomster.

   Radera
 7. Årfyllande i påsk som firas! Fin kalaspåsk! och så en snutt Strindberg till det... den makalöse ... är det synd om människorna tro eller om han själv bara...

  SvaraRadera
 8. Det är väldigt synd om många människor så klart, men vissa tycker kanske mest synd om sig själv.....

  SvaraRadera