lördag 12 april 2014

Lördagstema: Rim och ramsor

Den här lördagen vill Musikanta att vi ska spåna över Rim och ramsor. Jag minns början på en hel massa som man använde i lekar, men hur slutar de?
Ole dole doff
Essike dessike
Pelle plutt, plutt, plutt
Elle belle bi
Osv, osv
Googlar man början visar det sig att alla har ett otal varianter på fortsättningen. Jag antar att det är som med viskleken; efter att antal "passeringar" har det blivit nåt helt annat än det var från början.
Alla dessa ramsor man roar barn med och som barn roat sig med i alla tider var ju inget man läste förr. Allt var muntligt fört från generation till generation och från unge till unge på gården. Jag minns bara att jag fick dem från lekkamrater.

En annan typ är de ramsor man som vuxen roar småbarn med, typ "Det kom en liten mus som ville låna hus..." Nio av tio ungar tycker det är kul att bli petad i magen, den tionde blir förfärad.

Guldmedalj i rimmade ramsor har så klart Lennart Hellsing. Han är ohotad och oslagbar!
Kusin Vitamin och Herr Gurka har mååånga släktingar! Den här boken roar jag mig själv och besökande barn med.

Lapprika papprika pudding pastej....

8 kommentarer:

 1. Visst är det roligt med ord och ordlekar.
  Det där med minnet är lustigt, jag vaknade vid fem-tiden i morse och mindes en massa olika rim och ramsor men sen en dryg timme senare när jag skulle skriva mitt inlägg var det mesta väck... jaja..
  Skön helg!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hjärnan spelar oss en massa spratt. Ibland känns det som om man har byrålådor i den som än kärvar, än glappar!
   Glad Påsk!

   Radera
 2. Lapprika, papprika är fin!
  Hellsing är otrolig egentligen, är han inte i full fart fortfarande med att skriva?
  Herr Gurka som dansar mazurka går aldrig ur:) och den lärde jag mig i småskolan och det är ju jättelänge sedan. Hellsing måste ha varit väldigt ung på den tiden

  Skepp ohoj, det här var skoj!:

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, Hellsing lär vara i full gång ännu, välsignad vare han! Det är flerfaldiga generationer som hängt och slängt i gardinen och hoppat hage på kungens mage.

   Radera
 3. Ja oj vad Hellsing berikat vårt språk och hjälpt många till språkglädje! Och vad rätt du har i att man får se upp med ramsor som innebär att man ger sig på barnen fysiskt, som i "Det kommer en mus"-ramsan. Möjligen kan man få nypa lite försiktigt i stortån i stället för att petas i magen, när det gäller barn med stark fysisk integritetskänsla. .

  SvaraRadera
  Svar
  1. Barn gör som man gör, inte som man säger, så det gäller att alltid tänka sig för när de små grytorna med öron är i närheten. Bäst är att proppa dem fulla med Hellsings ramsor!

   Radera
 4. JA, visst är det så med hellsingramsaren.. !

  SvaraRadera