torsdag 10 april 2014

Visst är det vår!

Det kvittrar och sjunger och knoppas så det står härliga till nu. Makens fågelfrö går åt i massor nu när det ska byggas och häckas.
Själv ägnar jag mig åt växtligheten, både i växthuset, uterummet och i trädgården. Alla stora städsegröna agapanthus (13 krukor) har fått flytta ut i växthuset med frostvakt plus några av de smalbladiga som vissnar ner på hösten. Alla mår bra av litet mer ljus än de kan få i uterummet där inte alla kan stå ytterst. Men en smalbladig, Streamliner,  får stå kvar inne - den har knoppar som snart slår ut! Pelargoner och fuchsior har stått länge i växthuset och ser ut att må bra. Alla är hårt nerklippta men ser ut att överleva min framfart.


Inne i uterummet blommar rumsmalvorna för fullt och citronträdet, som gett skörd hela vintern har just nu 15 mogna citroner och ett stort antal blomknoppar och fruktämnen.



En pelargon som jag satte skott av i höstas har fått fart redan.


 En liten promenad ute i trädgården visar att de första pionjärena, vintergäck, klosterliljor och snödroppar, är förbi, men mycket nytt är på gång. Lilla Åland börjar vakna så smått men står i en kall del av trädgården så där får jag vänta litet till. Varken blåsipporna eller nunneörten har spritt sig särskilt mycket men de behöver nog några år för att anpassa sig. De lever i alla fall och jag anar någon liten blomknopp i båda.
Där vintergäcken bildade en gul matta för några veckor sedan har nu bladen växt till sig och är som en mjuk kudde kring pionernas skott och håller dess fötter varma under de kalla nätter vi ännu har.


Stjärnmagnolian börjar slå ut ordentligt och den gäller det att passa med nattsärk om det blir en frostnatt, annars blir blommorna bruna och fula.



Scilla och vårstjärnor har blommat i några veckor och börjar så smått dra sig tillbaka; jag kan snart se mina vitlöksrader igen i det blå havet av vårstjärnor. Men jag har andra blåa fält också, lungörten.
Den sprider sig själv, blommar länge på våren och får sedan vackra blad som marktäcker bra och håller undan ogräs. Skojig är den också med både blå och lilaröda blommor på samma planta.


Det finns mycket scilla kvar i de skuggigare lägena.

Här håller jag på att forma den nersågade blodboken till en kupol - det tar några år innan det projektet är klart. Marken under är nu täckt av lungört.

Mera blått!

Backsipporna är litet tufsiga av regnet och bredvid har någon tuggat på vitsipporna.

Luktviolen skular under ett träd.
Litet gult finns också som lyser upp.

De underbara gullvivorna som påminner om min sedan många år bortgångna väninna som jag fick dem av. De växte vilda på hennes skogstomt och jag fick i nåder ta några plantor som kilat in sig mellan ett par plattor på gången. Jag har kunnat dela med mig många gånger sedan dess för här trivs de annars fridlysta blommorna.

Pyttepåskliljor som stått i kruka planterar jag ut litet här och där. Jag tycker mer om dem än de stora, faktiskt.
Tur att man inte allergisk mot varken björk- eller hasselpollen!

Ormhasseln är dekorativ året om men finast med hängen!
 Som avslutning på promenaden tar vi en titt på några olika julrosor.




I det gråa vädret är det en fröjd att se allt liv som spirar! Till och med till maskrosorna säger jag hej - men om några dar ska jag dra upp dem.... Tror jag.


11 kommentarer:

  1. Jag blir nästan avundsjuk - just nu ser Skåne ut att vara bästa platsen!
    Margaretha
    vars mackapär
    nu släppte in
    henne här

    SvaraRadera
  2. Åh, så mycket fint! Det där citronträdet är helt fantastiskt. Efter alla mina misslyckade (dyrbara) försök med citrusfrukter vet jag att det är så gott som omöjligt. Och så en blodboksbonsai (kan man kanske kalla det?) som ser väldigt lovande ut.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Citronträdet köpte jag för 7 år sedan och det har skött sig sen dess. Otaliga citroner har jag skördat; de är dessutom goda.
      Ja, nog är blodboken en jättebonsai! Ska försöka visa den senare i sommar när den fått blad och blivit ytterligare tuktad. Arboristen som kom för att fälla den blev, liksom jag själv, gråtfärdig, men insåg ju att den inte kunde stå som den var. Han förslog att försöka att kapa den i rimlig höjd och forma den. Ingen garanti för överlevnad men det tycks ju ha gått bra. Jag hade i hela mitt liv drömt om en egen blodbok och så planterade jag den på alldeles fel plats för ett så stort träd! Men nu står den säker så länge jag finns hos den.

      Radera
  3. Blev alldeles lycklig av det här inlägget! Kram!

    SvaraRadera
  4. Tack för musikantalänken! Jag bara suckar över allt det vackra som du lyckas få ur dina händer. Jag har verkligen inga gröna fingrar (utom när jag målar förstås). Det verkar till och med som om jag lyckats ta död på min lavendel. Jag klippte ner den i höstas och det syns inte till en enda liten grön kvist. Rötterna sitter i alla fall fast...
    Fantastiskt så långt allting har kommit i Skåne - här har jag inte sett en endaste gullviva. Du kan verkligen vara stolt över din fina trädgård!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har också lyckats ta död på lavendel genom att klippa ner på hösten! Det går nog bara i zon 1 för min mor tjatade alltid om det. Så en gång gjorde jag det och då dog plantorna under vintern här i zon ca 2 - 3. Men ge inte upp ännu, det kan finnas liv!
      Runt det som blommar så här års är det väldigt skräpigt men man får absolut inte städa förrän i maj. Allt ris och skräp skyddar mot den farliga solen ännu så länge.
      Jag tror inte några gullvivor har slagit ut ute i naturen här ännu men i trädgården har de ett mildare minkroklimat.

      Radera
  5. Så fint du har det!
    Underbart att kunna odla mycket själv.
    Och att se den där skira grönskan och spirande skott är inte dumt det. :)

    SvaraRadera
  6. Nu är jag fullständigt grön av avundsjuka! Så mycket fint du har redan...
    Nästa vecka räknar jag med att börja röja i växthusen och att bära ut vissa plantor. Här är fortfarande rätt kallt men med lite hjälp nattetid så brukar det fungera i alla fall. Det blir så trångt inomhus
    Det märks att du befinner dig på en sydligare breddgrad.

    SvaraRadera
  7. SÅ fint!! Så jättefint! Stjärnmagnolian blommar här också nu SAMTIDIGT som praktmagnolian! OCH forsythian blommar.
    ALLT samtidigt nu eftersom vintern var då sträng, och våren så sen. MEN NU!! NU blommar det!!
    Njut av dina fina trädgård och växthus!

    SvaraRadera