lördag 21 februari 2015

Lördagstema: Citat



Anki ger oss ämnet Citat idag.
Hela böcker finns med citat och bevingade ord och om man vill kan man briljera med berömda ord. Många citat, kloka och mindre kloka, tillhör allmänbildning att känna till och utan att känna dem står man frågande inför en del företeelser inom t ex konst och litteratur.
 
Sen har varje familj sina egna privata bevingade ord, ofta kul formuleringar som barnen åstadkommit. T ex skrev en av mina systrar i en kria i småskolan som skulle handla om hennes familj: "Min far är en björn och min mor är lagom gammal". Gissa om vi upprepat de orden många gånger!

En liten gosse i släkten svarade en gång när jag hurtigt frågade honom hur det var med hälsan och kärleken: "Dåååligt! Min mamma vill inte hjälpa mig att skriva kärleksbrev!"  Sånt citeras förstås ofta i slutna sällskap till de insattas munterhet.

Ett citat jag tyvärr då och då får användning för med ironisk ton kommer från filmen Äppelkriget:
"Vi har våra turer och bestämmelser!" Man träffar ju på litet för många stelbenta byråkrater vilket i sin tur gör att man istället blir nästan orimligt glad när någon är extra flexibel - som härom dagen när en rar person släppte in mig på banken fast det var stängt och dessutom tog väl hand om mitt ärende.



Ett annat favoritord är "Warum etwas einfach machen wenn mann es so schön komplizieren kann?" Tyvärr vet jag inte varifrån det kommer och google hjälper mig inte - vet någon läsare kanske det?

Månadens ämnen och länkar till temadeltagare finns till höger!

16 kommentarer:

  1. Härliga barncitat! Vänligt insläpp du fick på banken, då blir en glad!

    SvaraRadera
  2. Inte dåligt att bli insläppt på banken när det är stängt! Ibland kan det svenska språket vara svårt när man kommer från Iran. Vi var på utflykt till Ramunderberget för många år sen och Nima, som kom lite för sent, berättade med andan i halsen att han sett "ojor". Vi funderade och gissade på en massa djur men till slut kom vi fram till att det måste ha varit rådjur. Sen dess kallar vi här hemma aldrig dessa djur för något annat än just "ojor."
    Ingrid som gillar ditt inlägg skarpt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack! Jag har också en del bekanta som inte har svenska som modersmål och då får man ibland fråga om och be om en beskrivning när uttalet är tveksamt. En rysk väninna gav oss ordet "sumlor" för "smulor" och det dyker upp emellanåt.

      Radera
  3. Å jag älskar det där äppelkrig-citatet just för att det tyvärr är så himla tillämpbart! Barncitat är också väldigt roliga. Oftast kan "upphovsmannen" hålla sig för skratt eftersom alla älskar att dra dem!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vi försöker hålla oss till de citat som även upphovet till dem gillar själva som vuxna. Annat är inte roligt.

      Radera
  4. Det fina citatet från Äppelkriget påminner om Özz Nujen, som drar lite olika byråkratiska och andra absurditeter i sin show, för att avsluta varje avsnitt med ett bestämt: "Jaaa, så jobbar VI!" Det är ju helt omöjligt att använda det uttrycket efter att ha sett hans show, och bra är väl det!

    Att din syster ansåg att den mamma var "lagom gammal" kan man ju förstå – det brukar mammor vara – men hur din pappa blev en björn är ju lite mystiskt. Eller hette han rentav Björn?

    Hos oss citerar vi också syrran ibland. Hon hade varit med på en cykeltur (i barnsitsen) och när vi kom hem skulle hon berätta att vi sett ett rådjur: "Mamma, vi såg ett ru... en jå... (fundersam tystnad) en ÄLG!"

    SvaraRadera
    Svar
    1. Smart att välja nåt man kan uttala som ändå ligger nära!
      Nej, far hette inte Björn. Men han hade tjockt lockigt hår på bröstet och det tyckte vi barn var så spännande!
      Maken bodde som barn i skogskant där han kunde lulla omkring själv redan som väldigt liten - ingen curlning där! En dag kom han in och berättade att han träffat en räverkatt vilket visade sig ha varit ett lodjur!

      Radera
  5. Barncitat hänger med hela livet, mera eller mindre.
    När jag går ut på balkongen så går jag ut på pillkongen.
    Moster kallade skurtrasan till krutsatan och så heter skurtrasan sedan dess...snart hundra år sen.
    Dottern fick fettigt i fårfinnet...bl.a. (svettigt i fårskinnet)
    och sonen ville ha mö och bö...det bara hänger med. (mjölk och bröd)
    En räverkatt är ett bra namn på ett lodjur. Riktigt logiskt

    SvaraRadera
    Svar
    1. Själv sörjer jag maskrosbanden, dvs masskorsbanden som skickades för lägre porto en gång i tiden. En felläsning jag fortfarande gläds åt men aldrig ser numera. Vet nån längre ens vad masskorsband eller korsband är?

      Radera
  6. Härliga citat! Jag har ett som jag minns från jag var barn - ”det lättar bort i kanten” - så sa min farmors mor när det regnade och himlen var jämngrå och alla gnällde över det tråkiga vädret. Vi brukar ofta använda det som uppmuntran till oss själva när vädret är grått och trist.. och det hjälper för att lätta upp humöret.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Min mans farmor brukade, när hon var i sin sommarstuga och solen sken, titta ut genom ett fönster och triumferande konstatera att "det regnar i Malmö!" Malmö låg 6 mil bort och åt ett annat håll! Citatet är förstås ett bevingat ord numera och piggar upp liksom din farmors mors optimism! Så illa som i Malmö har vi i alla fall inte, haha.

      Radera
  7. Synd att jag missade i lördags. Hos mig har ju citaten en egen blogg-etikett - det finns inte mindre än 182 stycken publicerade!

    SvaraRadera
  8. Synd att jag missade i lördags. Hos mig har ju citaten en egen blogg-etikett - det finns inte mindre än 182 stycken publicerade!

    SvaraRadera