lördag 6 januari 2018

Att rekrytera operaälskare

                        
Mina gudbarn har i flera år fått var sin biljett i julklapp till Malmö Operas familjeföreställning på jullovet. Den här gången var det till Humperdincks Hans och Greta och vi hade biljetter till trettondagsafton.

Storebror, 10 år och redan habitué, blev sjuk med hög feber. Då rycker lekkamraten L, 8 år, in som vikarie och sällskap till guddottern, 6 år. Hans familj ägnar sig en del åt musik, bl a klassiskt, men inte opera så det är första gången för den unge mannen vilket han påpekar för biljettmannen när vi går  in och frågar i nästa sekund om Thaliastatyn är av guld. Biljettmannen säger att den är av brons. Guddottern har varit med några gånger redan och kan guida ynglingen på Malmö Opera.
Det är lång resa till Malmö från Göinge, kvällsföreställning och lika lång resa hem. Båda barnen somnar i bilen. En av papporna möter upp och forslar hem dem sista biten,
Guddotterns ömma moder meddelar att barnet burits in, klätts av och stoppats i säng utan att vakna men med ett lyckligt leende i ansiktet. Premiärgossens mor meddelar med ett citat:
”Detta var första gången jag hörde opera. Det var FANTASTISKT. Jag vill göra det igen”.
Sen gick han och lade sig med sin iPad för att somna till lugn musik.
Nytt citat:
”Man kan nog sova med opera på men jag är inte så van än så jag har valt ut annat”.
Denne unge man kan vi nog snärja, eller hur? Titta på videolänken nedan om du har lust på ett smakprov!
Storebror har haft 38 graders feber hela dagen och varit schack matt. Vi funderar på kompensationen för det här var ju snöpligt för honom. Kanske Massenets Askungen i direktsändning från Met i april.......
 Video från Hans och Greta i Malmö

12 kommentarer:

 1. Om det ska bli fint ska det böjas i tid. Så fint med de unga operaälskarna!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Att de vill följa med flera gånger tar jag som ett gott betyg! Om det sen blir nåt för framtiden av intresset vet man ju aldrig.

   Radera
 2. Det var i den åldern jag såg "lille Petters resa till månen", vilket inte gjorde mig till någon opera habitué (det blev talad teater för hela slanten istället), så värst mycket av föreställningen minns jag inte - bara att barnen flög - det bestående minnet var att en flicka på andra sidan gången blödde näsblod!
  Men säkert gjorde föreställningen ett stort intryck, för jag minns att jag och en lekkamrat lekte föreställningen länge - fast våra flygturer blev snöpligt korta, från sängen till golvet.
  Margaretha

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den har jag inte sett och hittar inga klipp på youtube. Men i vissa bloggar kan man se att andra ungar blivit inspirerade. Men frön gror ju olika och somt hamnar på hälleberget!

   Radera
  2. Margaretha, den föreställningen såg jag också! Mycket besviken på den röriga storyn – eller bristen på story – och så tyckte jag det var väldigt fuskigt med flygturen, för det syntes ju att de satt fast med en vajer i ryggen! Jag var bara sju år, men jag tror att det var en ganska oambitiös föreställning.

   Radera
  3. Karin,
   Vi var kanske där samtidigt! Du har rätt i att vajern syntes - i synnerhet om man som vi satt på första raden, på vänster sida nära scenen (såg du inte mig?)
   Margaretha

   Radera
 3. Vilken underbar läsning! Och stort tack för att du rekryterar fler operaälskare :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Premiärgossens hela familj har bokat biljetter till Proserpin på Verkstan redan! Och storebror har tackat ja till Askungen från Met.....

   Radera
 4. Utmärkt julklapp. Mina yngsta barnbarn är redan operahabitueer och somnar till sin favoritmusik - dock inte opera. Caspar till Nötknäpparsviten och Clarissa till Svansjön. Casimir till någon barockmusik. Operan i Stockholm har ju så många föreställningar riktade främst till barn som tydligen i Malmö också. Roligt att få kommentar från självaste Malmöoperan. Det behövs eldsjälar så att operahusen får leva vidare som du.
  Ingrid

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är så tacksamt att ta med barnen. Deras ömma moder har i vuxen ålder blivit riktigt biten också. Men hon får kommentarer typ: du går väl med bara för att inte göra barnens gudmor ledsen?
   F ö ska jag till Sthlm och se Operans Askungen inom kort!

   Radera
 5. Vilken bra idé och vad kul att det blev så lyckat. Klok gosse som inte försöker somna till opera, dock!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag skulle tro att den som väljer att somna till musik även kan hitta något i opera som passar. Barcarollen i Hoffmans äventyr är ju rena vaggvisan, t ex!
   Själv somnar jag väldigt bra till pratradio.

   Radera