torsdag 4 januari 2018

Veckans rubrik: Entré

I januari har Pettaskarin försett oss med rubriker:

V1 Entré

V2 Rörelse

V3 Snällhet

V4 Plus och minus

V5 Ansvar

Ordet entré kommer mig först att tänka på att det finns i SAOL medan exit inte gör det. Vilket irriterar mig när jag spelar Wordfeud, dvs digitalt Alfapet med några vänner.

På andra plats kommer det sorgliga kapitel som varuhuset, eller vad det ska kallas, Entré utgör. Entré är det första man möter där motorvägen norrifrån når Malmö. Från min barndom har jag vaga minnen av stora bruna hyreshus som sedan revs och lämnade en gigantisk ödetomt som omslöts i decennier av ett hiskligt plank som översållades av ännu hiskligare reklamplakat. Jag har ingen uppfattning om vilka planer som fanns för tomten men tänkte många gånger när jag stod och väntade vid rödljusen mitt emot förskräckligheten att man gott kunde anlägga ett vackert och välkomnande grönområde med träd och blommande buskar. Men icke.

När man kom till skott ett gott stycke in på 2000-talet blir det en ful och tråkig glasfasad och en synnerligen fantasilös plantering framför. En miljard har det kostat och säljs för en och en halv miljard när det står klart. 2009 öppnar köpladan Entré som ska utgöra entrén till Malmö. Det går inget vidare. Malmö har redan flera köptempel, alla går så där. Initialt fanns ett antal butiker men de slog igen efter hand. 2013 stängs Entré för renovering av sina tyska ägare. De dystra svarta golven ska bli ljusa för att pigga upp köplusten står det i Sydsvenskan.

Så småningom nyöppnas Entré. Ljusa golv hjälper inte.  I maj 2017 ger tyskarna upp och säljer till underpris, ”spottstyver” står det i tidningarna, 400 miljoner. De nya Malmöbaserade ägarna planerar om men ännu tycks inte mycket ha hänt.

När jag kollar hemsidan idag finns ett apotek, tre tyska kläd- resp skobutiker, HM, ett gym, en mataffär, Sushibar, ett bageri och SF bio. Inte mycket till köptempel.

Men det är kanske mitt fel att det går dåligt, jag har aldrig satt min fot där.


12 kommentarer:

 1. Tänk vilka köpcentra som finns numera i Sverige.
  Jag tycker bättre om mindre affärer som ligger var och en för sig utmed gator.
  Tror att det finns för många köpcentra för att alla skall kunna ha en bra verksamhet.
  God fortsättning!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack detsamma, Anne-Marie!
   Nog är enskilda butiker mycket trevligare än köpcentra. Men tyvärr är ju affärsgator idag också väldigt tråkiga med exakt samma kedjor i alla städer. Det är få butiker som är självständiga och unika.

   Radera
 2. Särskilt inbjudande ser inte den entrén ut. Mera som ett bamseväxthus. Jag har å min sida, börjat besöka alla små affärer mera och försöker undvika de stora ( vi har några stora som blir flere hela tiden och tyvärr äter ut de små ). De små kämpar för livet. På landsbygden finns bara fem butiker kvar. De andra har lagt ner.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är verkligen inte lätt för småbutikerna. Näthandeln tär ju också på dem.
   Somliga nätbutiker har ett enormt sortiment och utmärkt service liksom bra priser så det är ju inte så konstigt att man gärna handlar där.

   Radera
 3. Trist med sådana där köplador och rimligtvis borde det väl vara de som i första hand försvinner när näthandeln tar över mer och mer. Men jag vet ju att många går in i dyra små butiker i stadskärnorna för att kolla på en kamera, en klänning, en kaffemaskin, för att sedan beställa på nätet. Jag har viss förståelse för de klädbutiker som överväger att ta provningsavgift om man bara provar och inte köper nåt

  SvaraRadera
  Svar
  1. S k show rooms har jag läst om men inte sett i verkligheten ännu. Det låter som en god idé. Men att gå in i en dyr butik och kolla och prova och sen handla av nån annan verkar inte snyggt! Den enda butik jag har gjort det i är Gudrun Sjödén och då för att den rätta färgen inte fanns men personalen fixade det på nätet åt mig.

   Radera
 4. Den där typen av jättestora köpcenter undviker jag ... är man lantis så är man och därtill lite folkskygg då är det inget alternativ som lockar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag besöker såna där jag hittar men somliga är labyrinter och då får jag klaustrofobi. Maken gillar Väla utanför Helsingborg men där håller jag honom hårt i armen för jag villar omedelbart bort mig annars. Men småbutiker är bäst, förstås.

   Radera
 5. Då har jag fått veta att det finns ett köpcentrum vid namn Entré, det visste jag inte. I Dalarna heter det Kupolen eller "Dalatutten" som den kallas i folkmun. Trevlig vinkling av rubriken! God fortsättning på året

  SvaraRadera
  Svar
  1. ICA i Dalatutten (bra namn!) har jag provianterat på några gånger och noga kollat var jag gått in och var bilen står och skyndat mig ut så fort som möjligt. Har aldrig vågat mig längre in. Och på Entré har jag, som sagt, inte satt min fot.
   God fortsättning på dig ock!

   Radera
 6. Nytt för mig, men så har jag ju inte varit så långt söderut i Sverige de senaste femton åren. Förstår bara inte hur man har tänkt sig med dessa enorma köpcentra som växer upp lite här och där. Inte är det särskilt mycket folk där på vardagarna heller om man någon gång måste ta sig till ett sådant.
  Ingrid

  SvaraRadera
  Svar
  1. Entré har nog inte låtit tala om sig utanför Malmö, precis. Och är ju, som sagt, ingen succé. Maken åker gärna till Väla utanför Helsingborg; där går jag vilse. Och där är alltid fullt av folk. Själv föredrar jag Emporia i Malmö som också är mycket välbesökt och lättare att orientera i och så finns det en infodisk med hjälpsamt folk.
   Men bäst är småbutiker och sådana finns ju ännu i centrala Malmö.

   Radera