tisdag 23 januari 2018

Veckans rubrik: Plus och minus för Ansvar

Pettaskarins rubriker för förra och denna veckan dristar jag mig till att slå ihop till en. 

En gång i tiden fanns ett försäkringsbolag som hette ’Ansvar - ömsesidigt försäkringsbolag för helnyktra’. Eftersom jag av födsel och ohejdad vana inte inmundigar alkohol så var jag kvalificerad att försäkra mig där. Premierna var jämförelsevis låga och villkoren generösa. Nykterhet lönade sig även ekonomiskt på den tiden. Bolaget hade en trevlig representant som kom hem till en litet då och då och gick igenom behov av försäkringar och detaljer. Vid ett sådant tillfälle talade vi om maskinförsäkring och då visade det sig att vår tvättmaskin som just hade gett upp efter 9 år borde ha hållit i 14 år enligt Ansvar som prompt betalade ut 5/14 av priset för den nya maskinen. Ett klart plus, särskilt som vi inte ens hade tänkt på det själva. Numera tror jag inte att maskinerna förväntas hålla så länge som 14 år. Ett minus i kvalitet.

Så småningom togs kravet på helnykterhet bort och premierna höjdes till nivåer liknande andra bolag. Genom mitt yrke kunde jag också försäkra mig i Salus, som var ett bolag för läkare så jag fördelade gracerna efter bästa förstånd. Plötsligt slogs de två ihop och i många år hade familjen alla försäkringar i SalusAnsvar. Addition, dvs plus. De gånger vi behövt utnyttja försäkringar har det fungerat bra. När jag blev sjuk under en utlandsresa och missade hemreseplanet med flera dagar bad jag om ersättning för den nya biljetten. När pengarna kom hade jag även fått en slant för varje dag jag varit sjuk och inte kunnat njuta av semestern. Att ligga sjuk var ett stort minus men slanten ett klart plus!

Numera har även SalusAnsvar plussat ihop sig med ytterligare bolag och det hela heter för tillfället Folksam. Jag kan bara hoppas att bristen på ansvar bara ligger i namnet. Litet historik om resan från Ansvar till Folksam.

Ett minus för dagen är det trista vädret. Regn och hård blåst lockar inte till några längre utflykter. Men det återvändande ljuset plussar på några minuter varje dag så det blir säkert vår så småningom. Men först ska vi genom årets, enligt statistiken, kallaste månad, februari. Ett plus att det är en kort månad!
12 kommentarer:

 1. Där fick du ihop de två rubrikerna galant. Vet du, min mor jobbade hela sitt liv på försäkringsbolag och sen gick hon o dog knall om fall i en hjärnblödning endast 48 år gammal. Tror du hon hade någon försäkring? Nej bara olycksfall, det blev tufft att få ihop till begravningsslantar...
  Angående pedagoger i skolan, jag avundas dem inte. Det är givande att lära ut men, lätt är det inte med en klass där eleverna alla är individer med helt olika förutsättningar. Förr i världen fick de sämsta plugga extra, nu verkar det som att de bättre eleverna blir helt omotiverade om det du säger är riktigt! De duktiga behöver ju extra stimulans! Ha en bra vecka, jag klagar inte på vädret, vitt vitt vitt, men däremot på väglaget, snö ovanpå glansis =livsfara

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fy för halt väglag! Minns många journätter med otäckt underlag och folk som stod och väntade medan man körde så fort det gick.
   Nej, avundas lärare i skolan gör jag inte men blir inland förvånad över vissas beteende. Att vara utbildad pedagog och inte se en särbegåvade elev och sen protestera när man upplyses av kunniga är bara dåligt och kan vara katastrof för eleven. Jag ser det i min umgängeskrets och hörde ett radioprogram om problemet för en tid sedan.

   Radera
 2. Så lämpligt att denna veckas temarubrik är Ansvar. Jag har aldrig hört talas om ditt försäkringsbolag för helnyktra. Verkligen toppen! Självklart så borde det fungera så också idag som en extra bonus som det gjorde då.
  Här är det plusgrader, nästan på minus. Februari får gärna bli plusgrader hela månaden ut men så lär det knappast bli.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, nog tycker man att det var schysst med lägre premier för helnyktra eftersom statistiken visar lägre kostnader för oss. Under några år var det även lägre premier för bilförsäkring för kvinnor om ingen man körde bilen eftersom kvinnor orsakar färre olyckor och plåtskador. Men så kom nån på att det diskriminerade de stackars männen och så var det slut med det roliga. Nog är det konstigt att det går så bra att diskriminera kvinnor i århundraden men det blir ett himla liv om en karl får för sig att han är diskriminerad.

   Radera
 3. Om du tittar på det där tvprogrammet om väder och bilar i Norge så blir man lite ödmjuk, dom är nog slitstarka i Norge. Blåst och flera timmar i färjekö, eller fem meter snö och Bergenbanan, ja jösses vilket väder. Kunskapskanalen 29/1.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Missade det programmet, ska se om det finns på Play.
   Jo, både norrbaggar och svenskt fjällfolk är sega släkten som inte beklagar sig i onödan. Fryser gör dom inte heller förrän dom får smaka på skånsk vinter! Då t o m slutar de skratta åt oss för att vi tar på oss pälsmössor ibland.

   Radera
 4. Så bra du fick ihop det! Vi hade Folksam en gång ... det blev minus för oss.
  Både vår tvättmaskin och vår torktumlare finns än så länge på plussidan, då de är i sommar blir 19 år gamla och fungerar bra, förutom att man får slå igen luckan till tvättmaskinen hårt och oftast ett antal gånger, men sen fungerar den - peppar peppar ...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Försäkringsmarknaden är en djungel. Man får ju med jämna mellanrum erbjudanden om billigare men jämförelse är stört omöjlig med mycket krångliga texter och varianter. Och man är ju försvarslös när bolagen köper upp varandra utan att fråga kunderna.
   Grattis till långlivade maskiner! Ibland har man tur, ibland otur. Vi har nu vår tredje tvättmaskin på 40 år, rätt hyfsad statistik ändå.

   Radera
 5. Vi hade också dessa försäkringsbolag tidigare och har bara goda erfarenheter av dem. Har inte ens haft en tanke på att begära att få ut något från försäkringen när maskinerna går sönder. Efter sex, sju år brukar de braka ihop, vilket beror på vårt mycket kalkhaltiga vatten. Men man kanske skulle försöka? Du fick ihop bägge rubrikerna på ett utmärkt sätt :-).
  Ingrid

  SvaraRadera
  Svar
  1. Försäkringar går ju ut på att många pytsar in så att de få som råkar illa ut ska få skydd. Idag tror jag inte att en tvättmaskin förväntas hålla i 14 år.....

   Radera
 6. Jag har minskat antalet rubrikbloggare eftersom jag inte hittat några inlägg med Veckans rubrik hos dem - varken i januari eller i februari.
  Ingrid

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det har du gjort rätt i! Jag har tänkt tanken men inte kommit så långt.

   Radera