måndag 9 november 2009

Var sitter könet?


'
På söndagen var jag på ett seminarium anordnat med anledning av Zonta Internationals 90-årsjubileum. Det var Bjäre och Halmstads klubbar som hade arrangerat det hela på Halmstads flotta bibliotek. Tre intressanta talare framträdde. Först ut var Charlotte Sikö Helin som talade om kvinnliga astronomer, varav den första var Hypatia som levde på 3-400 talet och var verksam i Alexandria. Hon konstruerade bl a ett astrolabium som mäter höjd över horisonten för att platsbestämma stjärnor. Efter henne hände inte så mycket inom astronomin förrän Gallileo Galilei hittade på kikaren på 1600-talet. Charlotte var rolig och entusiastisk och hade massor att lära oss.

Talare efter Charlotte var Angelica Persson, vd för Märta-Måås-Fjetterström AB, som också firar 90 år som företag. Angelica började i företaget som väverska och är nu vd sedan flera år. Märta kunde inte väva själv, utan var konstnärlig och skapade mönstren till mattorna. Hon tänkte sig en konstindustriell tillverkning men efter hennes död blev det en konsthantverksmässig inriktning. Nu går man in i ett nytt skede och menar att att framtiden ligger i att göra mattorna till konst och knyter olika konstnärer till sig varje år. Årets konstnär är Dronning Margerete!

Sist ut var Annica Dahlström, professor i cellbiologi i Göteborg. Hon menar att könet sitter i hjärnan. Hon menar sig kunna visa anatomiska olikheter i hjärnan mellan män och kvinnor. Sen drar hon vilda slutsatser om konsekvenser av det  som att mammor ska stanna hemma i tre år, pappor ska inte ha hand om barn, sambeskattning vore bäst, osv osv. Tack och lov får hon mothugg av andra välmeriterade forskare. Läs denna artikel i DN och begrunda!

Jag talade med nevön som också forskar om hjärnan och han håller med om kritiken! Det var inte tid avsatt för debatt, det var synd. För det jäste i publiken, det kan jag lova.




6 kommentarer:

  1. Haha, ja Dahlström är en toka som knappast höjer nivån på denna eviga debatt. Inget snack om den saken!

    Men nevön måste försvara sin forskarheder här och förtydliga att även han anser att könstypiskt beteende (dock inte själva könet!) givetvis sitter i hjärnan. Allt beteende kommer från hjärnan. Alltid. Det håller de flesta med om men frågan är väl snarast hur beteendet hamnat där. Arv eller miljö. Det ämnet skulle jag kunna skriva ett antal böcker om men det får nog inte plats här.

    Egentligen uppskattar jag att Dahlström höjer rösten för genetikens och biologins betydelse för kvinnors respektive mäns beteende. Sådant är viktigt i ett Sverige där debatten så totalt genomsyras av radikalfeministiskt tankegods. Alla utfall mellan könen som inte är 50-50 ses som bevis på en orättvisa som kan och bör åtgärdas politiskt. Men grupperna män och kvinnor är inte likadana och kommer aldrig bli det. Tack och lov. I stället för att argumentera för att alla människor bör vara fria att göra sina livsval och ordna sina privata familjeliv som de vill, utan vare sig socialistiska piskor eller borgerliga morötter, hamnar Dahlström i en auktoritär konservatism. Plötsligt ska könsrollerna inte bekämpas utan tvärtom förstärkas med politikens tvång. Lika fel fast åt andra hållet.

    SvaraRadera
  2. Låter som ett givande seminarium - ja också Annica Dahlström. Så'na som hon behövs för att få folk att tänka till och vässa sina argument.
    Både hjärnan och frågan om arv och miljö kan, för bråkdelen av en sekund, få mig att önska att jag vore hundra år yngre och i begrepp att välja yrke.
    Margaretha

    SvaraRadera
  3. Damitri:
    Självklart sitter alltihop i hjärnan! Både i bokstavlig och överförd bemärkelse. När hjärnan slutat fungera är människan död. Vi får också nåt "på hjärnan", ibland in i absurdum som världshistorien ofta visar. Så länge som patriarkatet har övertag är feministisk debatt nödvändig. Och Sverige är ingen ö...
    em:
    Vilket yrke skulle du välja idag?
    Själv har jag jobbat i ett manligt som nu snart övergår till kvinnligt - och då förlorar stort både i lön och status!

    SvaraRadera
  4. Oj, vilken svår fråga. Har suttit en lång stund och funderat, det känns lika omöjligt nu som jag jag skulle välja på riktigt. Så tog jag också lång tid på mig då. Men om jag förutsätter att jag den här gången inte behöver ta hänsyn till min hälsa, så skulle nog valet stå mellan litteratur och medicin. Men så gillar jag att undervisa även om det är det minsta man gör i skolorna i dag, och det textila har jag svårt att vara utan....
    Vilken tur att jag inte måste välja igen!
    Margaretha
    som nog får grunna lite till

    SvaraRadera
  5. Och du då, glömde fråga om du skulle välja samma bana igen?
    Margaretha

    SvaraRadera