tisdag 8 november 2011

Borta bra men hemma bäst!

Den som gör en resa har något att berätta, det är det klassiska uttrycket. De allra flesta börjar kanske gärna med att det är skönt att komma hem - och det är det ju! Om jag ska lista tre saker som är skönt med att komma hem från ett par veckor i Kina så blir det:

1) skönt att slippa "stinky hinky" dvs korgen där man slänger sitt begagnade toapapper eftersom avloppsrören inte klarar papperet (liksom i Grekland och kanske andra ställen jag inte känner till). Örk.
Fö tycks förra årets resa, fr a tågresorna, härdat mig mot toaletterna i Kina, jag har uppenbarligen vant mig vid det mesta och trubbats av rejält.

2) skönt med handdusch och inte fix dusch även på "fina hotell" (liksom i USA!)

3) skönt med den egna sängen - förstås - trots utmärkta sängar (fasta bottnar, vilket min rygg älskar!)  och härliga täcken överallt.

Jag kom således hem för några dagar sedan efter min fjärde Kinaresa som gick till Yunnanprovinsen förutom ett par dagar i Beijing. Det har varit lyxvarianten med flyg och inte tåg som förra året och jag har varit frisk hela tiden men började snora på planet hem och går nu omkring med en kinesisk ganska lindrig snuva.
Det mesta har klaffat som det skulle med ett par mindre malörer; det får man alltid räkna med. Bl a välte en grusbil på de smala och serpentinslingriga bergsvägarna mellan Shangri La och Lijiang med 4 timmars väntan på att komma fram. Otåliga bilister började nämligen köra om kön från bägge håll vilket förstås resulterade i att dubbla led stod nos mot nos på ömse sidor om stoppet och ingenstans att ta vägen med stup på ena sidan och bergvägg på den andra! Smart!! Kranbilen som skulle fram för att lyfta haveristen kom ju inte heller fram förstås. Det tog polisen åtskillig tid och möda att dirigera undan tillräckligt många idioter till en plats där det gick att komma ifrån vägen. Jag kom att tänka på ett 15-spel; ni vet ett sånt där med små rutor man flyttar i kringelikrok i en liten ram för att få dem i nummerordning. Det måste ha varit ett sånt pussel för att få väck proppen och fram kranbilen. Sen var det ju kvickt löst och när vår buss körde förbi alla som skyfflats av vägen kände man en elak skadeglädje: Där kan ni stå, korkskallar!

Idag tänker jag underhålla er med en kavalkad av trevliga skyltar. Var så goda!

Toalett i Förbjudna Staden i Beijing


Vid en damm i en park

Trappan ner till Yangtsefloden vid Tigersprångsklyftan ÄR lång och brant. Sen ska man upp också så rådet verkar klokt...

Jaha?

Utanför toalett



 

De vita "trasorna" är tibetanska sjalar och är avsedda som hedersbevisning mot, i det här fallet, trädet.



Det här var helt enkelt utgången.

En stilla bön!

Om jag fattade rätt fick man inte klättra över staketet in till fåren. Så det gjorde jag inte.

Eehh?

Drunkna försiktigt, annars...



Vad kan golvet göra, sa du?

Den våldsamma kommersen vid Kinesiska Muren vid Badaling har stoppats sen mitt besök 2008, vilket var en befrielse. Det här etablissemanget ett stycke därifrån fanns dock kvar och kunde servera varm choklad när man man tagit sig både upp och ner under ett par timmar. Det erbjöds även konjak och Canada Goose-jackor för 4-500 yuan (lika mycket i kronor), garanterat tillverkade i Canada! Liksom "äkta" Fjällräven, Haglöfs, Peak performance osv..

Fint med heta källor i badrummet!
 
Jag vill dock betona att man inte enbart ska skratta åt "Chinglish", dvs de ibland helt bisarra översättningarna till engelska. Man kan säkert få många tips om hur mandarin är konstruerat och hur svårt det måste vara på båda hållen att få till en vettig mening. Det finns böcker om Chinglish med seriösa funderingar men med mycket humor. Så det är litet Lotta Svärd - litet att skratta åt men mera att hedra ändå!

Kineseriet på bloggen torde fortsätta.

9 kommentarer:

  1. :D, tackar allra ödmjukast för all Chinglish och allt kineseri. Ser framemot fortsättningen. Härliga skyltar och visst har jag skrattat glatt men inte skadeglatt.

    Karin

    SvaraRadera
  2. Underbara skyltar!
    Kanske ska man köa om man vill åka med den elektrifierade bussen?
    Och nog är det bra att vara medveten om att man trillar i bassängen - annars kan det gå illa.

    Har upplevt en stillastående bilkö i Italien, där några dårar svepte förbi oss - flera timmar senare såg vi en av bilarna, som såg ut som ett russin, bredvid vägen. Och stora mörkröda fläckar på vägbanan.

    Du har varit saknad!
    Margaretha

    SvaraRadera
  3. Helt fantastiska skyltar! Underbart! Tackar så mycket för att du har förevigat det här!

    SvaraRadera
  4. Hahaha bilka skyltar! underbart! Och du en del är verkligen roliga eller nästan lite omöjliga att tolka. Men jag förstår verkligen hur svårt det måste vara att översätta mandarin till engelska. Skulle verkligen inte vilja försöka göra motsatsen! Lustigt med den "svenska" skylten dock. Var det svenskar som startade den butiken eller varför svenska??
    Välkommen tillbaka hem också!
    Kramar!

    SvaraRadera
  5. Välkommen hem!
    Skyltarna äger!
    Översättningen bäst i världen!
    Tack för goda morgonfniss!
    Förstår fö att du tycker det är skönt att vara hemma, du resande kvinna :)

    SvaraRadera
  6. Karin:
    Väl bekomme! Och det kommer mera...

    Margaretha:
    Rart att du saknat mig, tack!
    Jo, köandet är i alla fall begripligt men elbussen kan jag inte ens uttala, kan du?

    Freedomtravel:
    Väl bekomme!

    Saltis:
    Tack!
    Den "svenska" skylten kan beror på att det speciellt många svenska turister som hamnat där genom åren. Vår reseledare Jia känner ägaren och de säljer väldigt mycket Fjällräven, Haglöfs osv.

    Annika:
    Tack! Jo, nog är det skönt att komma hem, alltid. Nu dröjer det 7 veckor till nästa utlandsresa...

    SvaraRadera
  7. Välkommen hem - tiden går fort!
    Roliga skyltar, men de flesta förstår man i alla fall. Det blir ju så ofta när man översätter ord för ord och tar det första som man hittar i ett lexikon, även om det kan ha flera betydelser.

    Den fyrstjärniga skylten över toaletten är obetalbar, när man vet hur det brukar se ut på sådana offentliga dito. Men som du skriver, man vänjer sig något så när efter några besök i Kina.

    Håller med dig om att sängarna för det mesta är utmärkta för onda ryggar - stenhårda. Jag mår aldrig så bra som efter att ha legat i en kinesisk säng - dock med madrass.

    Mirren bodde på Beidauniversitetet en sommar och fick en säng utan madrass. Som väl var, var det så varmt att hon kunde använda sitt täcke som sådan...

    SvaraRadera
  8. Ingrid:
    Tack! Nog går tiden fort, alltid!!
    Skönt ur många synpunkter att komma hem men jag saknar redan den kinesiska maten!Inte går den att få på våra kinakrogar heller, tyvärr. Men man får woka själv...
    Säng utan madrass låter jobbigt men nöden är uppfinningarnas moder.

    SvaraRadera
  9. Jag har helt ramlat ur bloggandet, men hajade till när jag såg en liten bild i länklistan - aha, du har varit ännu en gång i Kina! Då måste jag ju bara läsa ;-)
    Roliga skyltar minns jag, och kaffebutiken vet jag precis var du har tagit fotot någonstans:-) En märklig känsla.

    SvaraRadera