fredag 19 april 2013

Galleri Fredag: Trä

Nilla fortsätter med materialämnen för fredagsgalleriet, idag TRÄ.
Vi bor i ett skogbeklätt land och trä är en av Sveriges urgamla rikedomar. Bara längst i söder har det länge varit klent med skog och husen fått byggas av annat. I södra Skåne ser man därför många sten- och tegelhus och de äldsta är ofta av korsvirke där man snålat på träet och fyllt ut med lera och halm. Men redan i norra delen av landskapet blir de röda stugorna helt dominerande och bara hur man disponerat virket avslöjar var i Sverige man befinner sig.

Moderna hus ser ofta ut att vara av olika sorters tegel men det är bara yta. Vårt eget hus kan sägas vara ett modernt korsvirkeshus. Istället för halm och lera är mellanrummen mellan träreglarna fyllda med isolering av annat slag, ytterväggarna täckta av fasadtegel och innerväggarna av gipsskivor.

Badrumsrenoveringen som pågår för fullt kan också illustrera vår moderna användning av trä. Våtrumsmattan på golvet har ett trämönster framställt med fotografisk metod liksom trämönstret på kommoderna från IKEA. Där är mönstret i form av en folie som fästs på spånplatta, ett vanligt sätt att använda trä i massor av applikationer. Bara brädan mot väggen är massivt trä.Däremot finns på strategiska ställen i väggarna rejäla träreglar att fästa alla pinaler i. Tur att snickaren har en bra tumstock så att alla mått blir rätt.Jag får tusen associationer till träanvändning i vardagen och konsten men väljer att avsluta med en av de mest grundläggande - ved.


Efter 35 år har flera träd på tomten växt sig så stora att vi måste skoga emellanåt och då är det gott att få litet egen ved till braskaminen.

Fredagsgalleristerna finns i högerspalten och hos värdinnan, Nilla.
En solig vårhelg önskas er alla! Nu gäller det att hänga med i svängarna när naturen exploderar!

12 kommentarer:

 1. Fint med lite historia också! Trä är ju ett helt fantastiskt material! Och ved att tända en brasa med som är så mysigt! Ha en fin fredag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nilla, hur kommenterar man på din blogg? Jag har letat ett antal gånger men kommer inte på det.
   Ja, var vore vi utan materialet trä? Annars hade ingen kommit på att göra upp eld. Utan eld ingen lagad mat. Utan lagad mat ingen tid att utveckla hjärna och uppfinningsförmåga, utan storhjärna ingen.....och slutligen inget internet.....
   Pust.

   Radera
 2. Och i mina hemtrakter, uppåt Dalarna, var det vanligt att dölja stockarna i timmerhusen bakom puts av något slag. Det var väl ett försök att få huset att se lite burgnare ut, tror jag. Stockändarna doldes i något som skulle se ut som marmorpelare. Men det kan ha haft en praktisk funktion också, eftersom reveteringen isolerade lite.

  Härligt med nytt badrum!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Och trots det gemensamma gråa, klinade eller rödmålade så ser man om det är en smålandsgård, en öländsk stuga, ett bergslagshus, en dalagård eller ett norrländsk härbre.

   Radera
 3. Visst är trä ett fantastiskt matrial som vi alla är så omgivna med hela tiden.
  Att ta ner skog ibland är ett måste, bra på många olika sätt.
  Ha en fin helg!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Skogen ska vårdas men det ska även det öppna landskapet!

   Radera
 4. Så kul med badrumsrenovering! Och så annorlunda med en trämönstrad våtrumsmatta.=)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nu när det är nästan klart ser det trevligt och prydligt ut. Och lättskött!

   Radera
 5. Någon frågade min pappa som var snickare hur lång tid det tog innan trä torkade, Vet inte, sa pappa, det här huset är från 1700-talet och det har inte torkat än.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Trä är ju "levande" och vattenhalten varierar med luftfuktigheten vilket visar sig i vår ytterdörr som tidvis är svår att stänga, parketten som böljar på sommaren och vissa trämöbler som har egna åsikter emellanåt. Spånplatta är inte så dumt.....
   Ett 1700-talshus har säkert väldigt många åsikter och lär uttala dem högt också ibland.

   Radera
 6. Svar
  1. En egen brasa är väldigt avkopplande - och värmande.

   Radera