söndag 14 april 2013

Jävla fitta...

.. var nog det snällaste av invektiven som riktades mot mig kl 06.25 på torsdagsmorgonen.
Jag hade bokat tågbiljetter till kompis A och mig till Stockholm och valt fönsterplatser mitt emot varandra med bord. Kompis A hade redan klivit på tåget på stationen före mig och jag fann henne sittande vid gången och ett par, en man och en kvinna på våra platser. Litet förvånad att hon inte hade propsat på sin plats bad jag paret flytta sig och möttes av en skur av ovett från mannen. Kvinnan flyttade sig, om än motvilligt och jag satte mig på min plats. Mannen, gömd bakom solglasögon, gjorde ingen min av att resa sig. När jag, fortfarande i vänlig ton, bad att min reskamrat skulle få sin plats och sitta mitt emot mig blev han vansinnig. En harang av fula ord, order om att hålla tyst och inte störa honom så tidigt på morgonen(!) och ett högljutt konstaterande att han inte tyckte om mig, att jag var otrevlig och en jävla fitta. Då ilsknade jag till och tyckte att det vore bäst att han gick sin väg om jag nu var så otrevlig.
Tågvärden kom och blev åhörare till detta och ordnade bort paret till nästa vagn, tack och lov. Han återkom även och beklagade deras beteende. Att de skulle sätta sig på sina egna bokade platser var tydligen inte ett alternativ över huvud taget.

Vid ankomsten till Stockholm såg jag dem på perrongen och fick en hatfylld blick av idioten.

Kan härmed konstatera att det gick mer än 60 år innan jag blev kallad jävla fitta rakt i ansiktet av ett fullblodsas till karl. Jag undrar hur han tilltalar sin arma hustru.
Det hela är en märklig upplevelse med en besk eftersmak. Utskälld har man naturligtvis hunnit bli många gånger i livet, mer eller mindre befogat, men detta tar priset, alla kategorier.
Hur var det det hette: "Det finns knölar, Sofie!" SANT.

16 kommentarer:

 1. Ibland undrar man hur somliga varelser är funtade.
  Bortskämd typ som alltid fått sin vilja igenom eller bara otrevlig i största allmänhet.
  Margaretha
  som ännu aldrig
  drabbats av
  något liknande

  SvaraRadera
  Svar
  1. En grobian som tror att han är guds gåva, sannolikt. Och tror att han har rätt att ta för sig på andras bekostnad. Samt kvinnohatare.

   Radera
 2. Det var som bara den vilken ohyfsad knöl du träffade på!
  En riktig skitstövel...
  Så otrevligt att få uppleva liknande, helt oförskyllt.
  Undrar hur den arma frun mådde egentligen, för bekväm kunde
  hon definitivt inte ha känt sig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Skitstövel är väl bara förnamnet. Hustrun är van, skulle jag tro. Möjligen fick hon lida sen för att hon faktiskt reste sig.

   Radera
 3. hu hela resehumöret förstört.!
  Undrar hur hemskt frun upplevde det? Eller var hon van?
  Bra att de hamnade i en annan vagn i alla fall!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nå, jag tog det ändå med viss stoicism. Inte kan man låta en sån idiot bestämma hur dagen ska bli. Vi var närmast förundrade över någon KAN bete sig så mot en vilt främmande person som står med den rätta biljetten i handen.
   Hustrun var nog inte förvånad alls, troligen vardagsmat för henne.

   Radera
 4. Ja, ibland önskar man att det gick att skicka folk på uppfostringsanstalt...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tungt skogsarbete och vatten och bröd samt talförbud skulle jag rekommendera. Och så skulle han få tvätta munnen med grönsåpa två gånger om dagen.

   Radera
 5. Antagligen är det nyttigt att bli påmind om att det finns folk som fungerar så också tyvärr. Men väldigt obehagligt måste det varit.
  Den där gorillan verkar rätt beskedlig, jämförelsevis.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Egentligen är det orättvist mot gorillan, han är säkert bättre uppfostrad.
   Man har hört mycket om näthat mot kvinnor och denne grobian hör säkert till den kategorin män som håller på med sånt.

   Radera
 6. Senast jag blev kallad det var när jag var guide för en grupp på en finlandsfärja för många år sen och två av mina passagerare hade uppfört sig dåligt (fulla?) och blivit inspärrade i arresten. Jag hade synpunkter på behandlingen och det var då en besättningsman tände till...
  Sånt glömmer man inte när det är vuxna människor inblandade. Att skolpojkar som ansett sig orättvist behandlade någon gång hävt ur sig detta har man mer fördragsamhet med.
  En liten försynt fråga - var han etnisk svensk. Har man inte svenska som modersmål har orden inte riktigt samma valör och innebörd .
  I alla händelser tycker jag MYCKET synd om hans fru...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mannens svenska var i alla fall grammatikaliskt inte anmärkningsvärd i övrigt. Nog tycker jag att man borde vara ännu försiktigare med språket om det inte är ens modersmål och man är osäker på ordens valör.

   Radera
 7. FY sjutton så otroligt OTREVLIGT och OTÄCKT.
  Vad var det för fel på den mannen då?
  Vilket PUCKO.
  Klart att man sätter sig där man har PLATS på ett tåg. Man tar ingen annans platser.
  Skitgubbe. Energitjuv. Idiot.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vissa tåg behöver man ingen platsbiljett till men på detta var det obligatoriskt så de hade egna platser. Skitgubbe, sa Bill, idiot, sa Bull!

   Radera
 8. Jag tycker nog att mannen och hans hustru skulle ha avvisats av tåget. Är man så otrevlig kan man gott sitta utomhus och vänta på nästa tåg.
  Alldeles nyligen när jag var i mataffären var det en kund som grälade med kassörskan. Hon ringde till sin chef och kunden eskoterades bort från kassan. Man är nog inte fullt lika konflikträdd i USA som i Sverige.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Eftersom det var ca tre timmar till nästa uppehåll hade det knappast varit genomförbart att kasta av dem. Hustrun var dessutom oskyldig så henne hade det varit ännu mer synd om än det redan är.
   Men karlsloken hade definitivt förtjänat det - med rejäl polishandräckning.

   Radera