lördag 27 april 2013

Lördagstema: Vintern ra..

Byfånens sista tema för april har, som sig kanske bör, Vintern ra..

Ja, det är ju på Valborsmässoafton som  vintern anses vara slut både i vårt avlånga land och flera grannländer. Wikipedia har massor av information!
Den dagen klämmer vi i med just den sången. Under min tidiga barndom bodde jag nära Pildammsparken i Malmö och minns hur jag på Valborg frös som en hund vid bålet på Tallriken, den runda gräsmattan. Inte förstod man något av de tråkiga talen, körsången var förstås fin men det dröjde ju evigheter innan det efterlängtade bålet tändes.

Den här brasan brann vid Ringsjön för några år sedan.

Efter att vi flyttat till en annan stadsdel blev det glest mellan Valborgsbålen och jag firade inte dagen förrän efter studentexamen, eller, rättare sagt, från och med studentexamen för den avlade jag just den 30 april. Sen blev det i Lund jag firade med mösspåtagning och studentsång vid Akademiska Föreningen i Lundagård.
Jag har ingen aning om hur många år man firat Valborg i Pildammsparken men i år är det INSTÄLLT! Staden lägger pengarna på Melodifestivalen istället...

Skulle tro att det är rätt olika publik till de två arrangemangen och att vissa malmöbor gråter blod. Men jag är på avstånd numera och bryr mig inte. Tänker hålla mig undan från Malmö under jippot i vilket fall som helst.

I vår lilla by fixar scouterna ett bål, kyrkokören sjunger och någon håller tal. Förhoppningsvis kort.
Ett år åkte jag till en annan Göingeby där konstnären Leif Lilja höll ett roligt tal och avslutade med att kasta en gammal päls på bålet till menighetens förskräckelse.

Vädret får avgöra om det blir en promenad till bålet på tisdag kväll, annars hälsar vi nog våren dagen efter på 1 maj genom att lyssna på en dubbelkvartett från Lunds studentsångare på Hovdala Slott som därmed inviger sin säsong.

Repetition? Hoppas solen lyser på onsdag också!
Dags att tacka Byfånen för rubrikerna i april! Har någon redan volunterat i maj, tro? Det är kanske min tur?

12 kommentarer:

 1. Jag hör nog till kategorin som inte bryr mig så mycket om Valborg, men att ta bort firandet helt till förmån för melodifestivalfirande känns inte logiskt alls!

  SvaraRadera
 2. Men så kan man inte göra: "Majbrasa? Glöm det – det blir melodifestival i stället!"

  Det är, som du skriver, HELT olika evenemang, med olika publiker. Eftersom jag är väldigt förtjust i eld kommer jag att fixa en alldeles egen brasa, men det är ju inte alla som kan göra det. Protest!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, så får man inte göra men gör ändå....
   Jag har en eldkorg som jag kan protestelda i om jag vill. Tror att jag vill....

   Radera
 3. Här sparar vi och sparar, gammalt ris, gamla staket och allt brännbart som bara är möjligt till en brasa för Valborg. Det hör bara till att vi har en eld på Valborgsmässoafton.
  Pyromanen i mig måste få sitt lystmäte
  Studentsången måste också höras på...helst den som sjungs i Helsingfors så Uffe får känna nostalgi. I år blir det kanske litet annorlunda för oss men om detta återkommer jag till

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det mesta riset komposterar vi i "yttergarderoben" men litet kan jag använda i eldkorgen tillsammans med några vedklabbar. Så har jag eget privat bål. Misstänker att det blir eldningsförbud på vissa håll här eftersom det är väldigt torrt med en hel del gräsbränder redan och nu ska det bli stark blåst lagom till Valborg.

   Radera
 4. Det är för lite koskit och ruttna tomater på gatorna i det här landet. Klart man ska ha Valborgsfirande!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Man kan undra vad utslaget skulle bli om Malmöborna fick rösta om vilket man ville ha, popperijippot eller Valborgsfirande i Pildammsparken. Vilken publik skulle bli störst, tro?
   Vi får kanske rekvirera ett antal franska bönder om det ska bli nån ordning.
   Förresten, apropå skit på gatorna. Förr medverkade ridklubben vid olika arrangemang i byn. Då fick styrelsen rycka ut efteråt och sopa upp all hästskit som hamnat på gatorna. Inte en enda villaägare utefter vägen ville ha gödseln till sin trädgård! Jag minns att jag läst om en dam i nån småstad som brukade rusa ut och hämta hästskit så fort hon fick en chans och sen kunde ha med sig en påse som gå-borts-present till andra odlare. Nu är det bara konstgödsel som gäller, tydligen. Själv kånkar jag hem hästgödsel hinkvis.
   Kommer att protestelda i min eldkorg på tisdag!

   Radera
 5. Jag lämnar över taktpinnen till dig!

  SvaraRadera
  Svar
  1. OK, ska gnugga knölarna....

   Radera
 6. De starkaste minnen jag har av Valborg är när jag var nio-tio år och firade Valbort på Kolmårdssanatoriet där min pappa sjöng i manskören. Han hade ju tidigare varit läkare där. Jag hade dagen till ära trekvartsstrumpor och åtminstone vid ett tillfälle en liten tunn vårdräkt. Jag frös fruktansvärt men kommer ändå ihåg att jag tyckte det var roligt när farbröderna sjöng "stampa takten pojkar" så det ekade i omgivningen.

  När brasan äntligen tändes blev det lite varmare. Sen var det fyrverkeri som var något alldeles fantastiskt eftersom det var så ovanligt på den tiden. Det var långt innan folk köpte fyrverkeripjäser själva.
  Spännande att se vilka ämnen för lördagsbloggen du kommer att hitta på. Jag själv kan åta mig ämnen för juni om ingen annan anmäler sig. Det var längesen sist och jag har lite dåligt samvete för att jag varit lat...

  SvaraRadera
 7. Det känns ju inte riktigt som om det skulle vara två evenemang som skulle konkurrera med varandra. Nu vet jag i och för sig inte hur stort firandet brukar vara, men det känns som om priset för det arrangemanget är svindlande litet i förhållande till Melodifestivalen. Om det är en mer mänsklig resursproblem det handlar om kunde man ju kanske kontaktat alternativa arrangörer och göra det hela mindre pretentiöst, men, men. Nu är det visst försent, maj och allt som det är, vilket ju är härligt det med.

  SvaraRadera