torsdag 4 april 2013

Konst bättre än konstigt.

Av alla konstiga saker Region Skåne hittar på - och det är inte få genom åren - så är det två aktuella som tar priset.
Den ena hände redan för ett par år sedan men har fått sina ödesdigra konsekvenser nu på så sätt att Lydiagården har gått i konkurs. Stiftelsen Lydiagården startades för tjugo år sedan av läkaren Ingrid Terje, en eldsjäl, för rehabilitering av cancerpatienter. En kompetens har byggts upp under dessa år som knappast matchas någon annanstans och många patienter med anhöriga har vittnat om den nya livskraft de fått på Lydiagården.
För två år sedan var det ny upphandling från Region Skåne och Lydiagården skickade sina handlingar i vanlig ordning. Av misstag glömde man fylla i EN ruta där det skulle stått 0 kr för kostnaden för medföljande anhörig. Istället för att ringa till Lydiagården och påpeka misstaget så sorterar man bort dem pga OGILTIGA handlingar! Uppdraget gick då till Spenshult istället och inget ont om Spenshult men det är inte samma sak som Lydiagården. Lydiagården har kämpat på men nu gick det inte längre.
Tack, Region Skåne, för den destruktionen. Det lär bli flera.

Den andra "konstiga" saken läste jag om på Dagens Medicins nätupplaga idag. Nu ska man avskaffa sjukhuscheferna och istället ha tre förvaltningschefer för alla Skånes sjukhus inklusive primärvården. Träffade på sena eftermiddagen en sjuksköterska som arbetar på ett av sjukhusen - som vanligt visste hon ingenting. Personalen inom vården får oftast läsa om stora förändringar i pressen innan det går ut någon information för de berörda. Förändringen ska, enligt Dagens Medicin, träda ikraft den 1 maj! Således måste det ha pågått en dold verksamhet utan insyn under en tid. Måtte detta huvudlösa beslut kunna överklagas och helst stoppas helt. Mina minnen från den sk "parsjukhus"-tiden på 90-talet förskräcker. Det finns människor som fick livet förstört den gången som aldrig hämtat sig från den förnedring de utsattes för då.

Då känns det betydligt bättre att bjuda på litet konstrunda så spänn fast säkerhetsbältena!

Påskhelg betyder, i alla fall i Skåne, konstrundor. De olika gillena har sina egna rundor och de flesta har en viss kvalitetskontroll. Att sen många enskilda, både "riktiga" och andra konstnärer, som inte tillhör något gille, hänger på är en annan sak; sånt får man räkna med. ÖSKG, Östra Skånes Konstnärsgille med 128 medlemmar, vill gärna kalla sig den "enda riktiga" konstrundan, eftersom det var de som började för 45 år sedan.
Maken och jag for istället  mot nordväst där NVSK, Nordvästra Skånes Konstnärsförening, hade en runda bland 148 konstnärer.
I Helsingborg tittade vi in hos Eva Rex, en av mina favoritgrafiker. Hon är otroligt skicklig och har en underfundig humor i sina bilder. Vi köpte ett linoleumsnitt, "Garderob".


Efter lunch på Dunkers Kulturhus åkte vi ut på landet till Fleninge där keramikern Claes Thell bor på en pietetsfullt renoverad gård.

Konstnären själv och en pampig figur.

Utställningen passar fantastiskt väl in i det fint renoverade stallet.

En del av Claes T:s keramik har östasiatisk inspiration och det har också detta vackra bonsaiträd i ett av fönstren på det gamla stallet.
En annan dag i påskhelgen drog jag österut till Kristianstad och sedan Yngsjö. I Kristianstad Konsthall såg jag en utställning med verk av Lisa D Manner. Stora målningar med akitektoniska, myllrande detaljer där man blir stående länge framför. Massor med tankar for genom mitt huvud: Paris, Jan Lööf, Selma Lagerlöf, Tati, Fantomen på stora operan är bara några! Otroligt fantasieggande bilder.


Dandelion (Maskros). Det syns dåligt men det finns både maskrosfrön med sina plymer och ett antal antenner i ytterkanten av klotet. Jag ser en planet i rymden som söker kontakt med andra klot. Eller ett enstaka pollen som letar efter en pistill...

Tetris (lär vara ett spel som heter så). Själv tänker jag på fantomen på stora operan eller Magritte.

Eftersom konsthallen ligger i samma fastighet som Kristianstad Museum passade jag på att även se utställningen där av Patrik Olofssons rovfågelbilder "Kroknäbbarnas tid" .

Bara ett enda exempel, duvhökens öga. Fler bilder finns via länken ovan.
I Yngsjö har Tina Lundgren sin ateljé. Hon är en kvinna man inte skiter på näsan! Fd elitidrottare och polis med tjänstgöring på Norrmalm har hon som konstnär en stor bredd. Hon målar, illustrerar böcker och gör dockor och masker, bl a. Hon är fena på trompe l´oeil och har stor humor i sina bilder.

Tvättbjörnarna har fått en tvättklämma "fasttejpad" - man tror att det faktiskt är en tejp där sitter...

Ringsvansaporna får en järnring

och surikaterna en surkart!

Tina själv framför porträtt av den gudomliga! Är det bara jag som kommer att tänka på Roy Lichtenstein?
Nu är det slut på denna rundan. Det lär blir flera!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar