söndag 31 mars 2013

Lördagstema: Barndomens påskhelger.

Gnuttans sista rubrik i mars är Barndomens påskhelger.
Mina minnen från barndomens påskhelger är fragmentariska och rapsodiska.
Jag minns en påsk när vi veckan före hade haft besök av en vän till familjen från Tyskland. Hon hade med sig var sin chokladhare i vad vi tre barn uppfattade som kolossalformat. De var kanske 20 cm höga, klädda i färggrant stanniolpapper och förvarades högst uppe på linneskåpet tills det var påskafton. Jag minns den spända förväntan, den olidligt långa väntan på den rätta dagen och den stora besvikelsen när haren befanns vara IHÅLIG och bestå av ett ytterst tunt lager choklad! Tyvärr hittar jag ingenting på nätet som liknar de hararna. Det var också den gången jag för första gången hörde talas om påskharen. Dessförinnan var det bara kycklingar och ägg för hela slanten.

Att gå utklädd till påskkärring har jag inget eget minne av. Jag tror mina föräldrar hindrade oss från att gå och ringa på dörrar och förvänta att få godis. Men jag minns att det på gatan nedanför vårt hus vimlade av utklädda ungar och att när vi sen flyttade till villa kom påskkärringar och ringde på.

Flera "påskminnen" minns jag bara som återberättade. Jag lär ha varit väldigt liten när jag fick ett vackert tittägg. Mor har lyriskt berättat om det många gånger men jag har ingen som helst minnesbild av det.

Bild från nätet
 En annan återberättad episod har jag svagt eget minne av. Mina systrar är tvillingar och tre år yngre än jag och vi kan ha varit 5 och 2 år. En väninna till mor hade med sig påskägg med godis i till oss tre. De lär ha varit välfyllda och mor tog undan en del godis för att vi inte skulle föräta oss. Tvillingarna åt tappert tills deras ägg var tomma. Den ena ungen satt då med en ägghalva i var hand och konstaterade sorgset: " Lut, lut!" Den andra kom på lösningen: "Tanten HAR mer!" Detta konstaterande har sedermera blivit ett familjeuttryck så vi vet att när något är slut så har tanten mer.
(En viss tant har tagit undan en del godis även denna påsk. Maken kom nämligen hem från ett jobb med ett gigantiskt ägg fyllt med ca 2 kg godis. När han hade ätit snask som besatt i flera dagar tog jag undan resten och gömde för kommande behov... Jag vill ju inte att han ska äta på sig en akut debuterande diabets, t ex.)

Bild från nätet
Att årets påskhelg är väldigt vintrig vet vi alla; den är också ovanligt tidig. Men det har varit bister vinter på påsken förr, det har jag tydliga minnen av, troligen från 1950-talet. Jag har gamla fotografier nånstans från påskfirande i Malmö med tjockt med snö.

Ett annat barndomsminne som inte har med påsken att göra kan också få komma med idag. Jag besökte min mor idag och mina systrar hade hittat i mors gömmor en present jag tillverkat till henne långt innan jag börjat skolan. Nu fick jag den tillbaka efter dryga 60 år.

Den lilla påsen är ca 10x7 cm, fodrad med "trasmatta" jag vävt på min dockvävstol och vad den skall användas till framgår ju av påskriften. Den lilla rutiga extrapåsen är lagom stor att lägga en ring i. Jag kommer inte ihåg när jag sydde den men att jag gjorde det i smyg för att överraska mor är jag övertygad om.
Nu är det dags att tacka Gnuttan för mars månads teman! I april tar Byfånen över taktpinnen.
Ha nu en trevlig avslutning på påsken och låt er gärna luras i morgon!

10 kommentarer:

 1. Jag har heller inte några speciella minnen från min barndoms påskar - men några kanske jag ska försöka sammanfatta i morgon. Bättre sent än aldrig.
  Det var en mycket fin smycke- och ringpåse. Din mamma blev säkert glad för den.
  Påskkäringar fanns inte när jag var barn. Otänkbart att man skulle gått runt och tiggt godis...
  Ska försöka komma ihåg att det är den första april i morgon. Vi får ingen lokaltidning, men det är kanske något lurt i nätupplagan. Får väl se hur långt fantasin sträcker sig i de stora drakarna!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det blir säkert mycket nätlur i morgon. Sydsvenskan kommer inte heller i pappersform i morgon; det är det väl bara kvällsblaskorna som gör.

   Radera
 2. Å vad roligt att de hittat din fina Smyckepåse!!!!! Du var duktig på att sy.
  :-)
  Hoppas ni haft och har en fin påskhelg.
  KRAM!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha, ja den är fin, den," smykepåsen"!
   Vi har en stilla påsk med pyssel inför badrumsrenoveringen. Platta paket, du vet.....
   Inga barn som letar ägg, inga gäster öht. Sol på dagarna, svinkallt nattetid. Några stackars vintergäck och snödroppar gör så gott de kan och mor fick årets första scilla idag i en bukett med vintergäck och snödroppar.

   Radera
 3. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 4. Påskkärringar som gick runt och önskade Glad Påsk, delade ut teckningar i förväntan att få godis, fanns inte heller i min barndom. Den seden är rätt ny för Åland överlag. Inte ens mina barn har varit med om detta, men nu förväntas man ha godis hemma för eventuella besök. Vi fick fem söta häxor på besök i år.....
  Tittägg är också något jag bara har hört talas om men aldrig upplevt själv.
  Påskharen brukar komma till oss från Tyskland, så tydligen är det en väldigt tysk tradition. I år hoppade han nog någon annanstans....
  Så fina dina små personliga hantverk är. Du hade det i dina händer redan då:)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Till oss kom inga påskkärringar. Det bor inga barn i rätt ålder nära oss just nu. Jo, det var roligt att få
   tillbaka det lilla alstret från anno dazumal!

   Radera
 5. Vilket kärleksfullt arbete! Fint utvalt tyg i "smykepåsen", med blommor på och fodrad med egentillverkad väv dessutom.

  Men vilken galen idé att ge bort påskägg med två kilo godis i dessa sockermedvetna tider. Klokt av "tanten" att ransonera!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tyget hade nog mor tillhandahållit men hon valde att låtsas som hon inget visste om presenttillverkningen.
   Kanske godisgivaren trodde att vi hade massor med barnbarn att utfodra med snask. Och helt ovetande om att vi ALDRIG ger ungar godis - det får deras föräldrar göra om de vill. Barn idag sätter i sig alldeles tillräckligt med godis och läsk utan att jag vill öka på ransonen. Det heter ju att det ska vara lördagsgodis men jag bevittnar ofta hur tjatet i affären lönar sig trots att det inte är lördag.

   Radera
 6. Ååå smykepåsen! Har du fått tillbaka den? Den har jag tittat på många många gånger som barn i stugan. Tyckte alltid att den var så söt. Världens charmigaste lilla påse. kram!

  SvaraRadera