söndag 3 mars 2013

Fredag och lördag, fast på en söndag.

Ibland snurrar det på så att man inte inte hinner det man tänkt sig - en vanlig företeelse, skulle jag vilja säga.
Plötsligt är det söndag och jag skulle ha skrivit om Ericas fredagsgalleri och Gnuttans lördagstema redan.
När vi på fredagsförmiddagen styrde söderut anmärkte jag till maken att det kändes som lördag redan. Som pensionär har man inte längre den där speciella känslan, TGF, ni vet, såvitt man inte jobbade helgen, förstås, vilket "man" ju ofta gjorde. Numera är det mera känslan att akta sig för att att gå i affärer på en fredag och trängas eller att planera bilåkning så att man inte kommer i eftermiddagsrusningen när folk kör som dubbeldårar jämfört med andra dagar.
Annars har vi inget speciellt fredagsmys eller speciell matsedel eller så. Inte "fastar" vi heller genom att äta fisk som katolikerna ska om de följer reglerna. Fisk har vi fr a på onsdagar eftersom fiskbussen från Göteborg kommer till vår by den dagen. När jag var barn brukade vi äta salt sill på lördagar. Salt sill är fortfarande en av mina älsklingsrätter. Maken föredrar matjessill men står ut med den rediga salta också. Inte stekt, utan bara utblötad med kokt potatis, sur grädde och hackad lök eller gräslök till.
Åter till fredagen! Vi hade två ärenden, tre med lunchen.
Vi skulle till Hem och Villamässan med vidhängande trädgårdsmässa. Badrumsrenoveringen hoppas vi ska komma igång i april och vi ville se på duschväggar/dörrar av ett visst fabrikat. Fanns inte med. Vi ville se på kranar till handfaten och duschen. Fanns inte.
Jag ville köpa sättpotatis liksom tidigare år på denna mässa. Inga sättor.
Allt vi köpte var ett par växter och några ynka fröpåsar.
Roligast på mässan var denna historiska butik där man kunde inhandla karameller med knappast något annat. Och så fick man veta att prins Eugen var död, om man nu inte var klar över det redan. Maken, som i sin grönaste ungdom sommarjobbade i lanthandeln i sin by, noterade att bägge sorternas vågar hade han använt när han vägde upp mjöl och socker från de stora säckar de levererades i.Ärende nr 2 var premiärbesök på Apple Store, Sveriges andra efter Stockholm. Den är belägen i Emporia, det nya stora affärscentret i Hyllie, ett stenkast från Malmömässan. Det var trevligt att se Apples egen butik i svensk skala (synnerligen blygsam jfrt med 5th Ave, NY, såklart), trevliga expediter men de kunde inte lösa makens hårdvaru/mjukvaru-krock som han ibland har problem med. Då måste man passa på när deras tekniska support är på plats.Själva Emporia är precis så gräsligt som flesta andra liknande ställen. Jag kan aldrig orientera mig i sådana och förutom att det nu finns ett Illums Bolighus och en Apple Store i Malmö så har jag ingen åstundan att komma dit igen. Vi hittade ett café Ambrosia och tog en kopp tunt kaffeblask med en dunkaskiva i ena örat och en annan i andra örat från två olika butiker. Maken ska nog vara piskad för att överge Kullanders, Premium Apple Seller, för att utstå Emporia för att komma till Apple Store.

Så här i efterskott kan jag sammanfatta min fredagskänsla, hoppas detta angreppssätt godkännes, Erica!
Det var kul att komma iväg på tu man hand med maken, vi hade en god och trevlig lunch på Röstånga Möllas kafé på Föreningsgatan alldeles invid hans gamla skola. Nu har vi sett Apple Store, mässan var ingenting att ha och det var väldigt skönt att komma hem och slappna av i soffan på kvällen.

Lördagstemat. som Gnuttan i Wienerbrödslandet står för i mars, har till rubrik "Upphittat".
Liksom så många andra så tillbringar jag en hel del tid med att leta efter saker jag lagt på säkra ställen och sedan glömt de säkra ställena. Ibland hittar jag dem, ibland förblir de försvunna. Andras borttappade saker har jag också hittat, en klocka, en guldring och två katter, bl a. Den ena katten kom till rätt ägare ca ett halvår efter att den hoppat ur bilen när de rastade vid vägkanten. Den dök upp där jag hade min häst vid den tiden och hoppade in på banan jag red på och började stryka sig mot hästens ben. Via en annons i lokalblaskan fick vi tag i rätt ägare som blev synnerligen lycklig. De hade även polisanmält försvinnandet och vi ringde till polisen och talade om att katten var omhändertagen men de orkade inte bläddra tillräckligt så där fick vi ingen hjälp. En annan katt med tatuering i örat kom man med till oss efter att ha läst fel. Vi läste rätt och återbördade katten till sin rätta matte. Klockan och ringen var fynd jag gjorde i min barndom och lämnade till polisens hittegods. De tillföll så småningom mig men vart de sen tog vägen minns jag inte; de representerade säkert inga större värden.
Jag hoppas alla haft en skön helg och att ni ser fram mot en fin vecka med viss vårkänning! Dagsmejan har tärt bra på snön de senaste dagarna, jätteskönt. De första snödropparna kan skönjas och alla pelargoner pockar på uppmärksamhet!
Temadeltagarlistor finns i högerspalten!

6 kommentarer:

 1. Håller med dig om att fredagarna numera är som vanliga dagar men att man väljer att inte handla de dagarna eller att åka någonstans om man inte är tvungen.

  Jag gjorde också det felet en gång förra året att beställa Swebus hem från Mälarhöjden på fredagskvällen. Det var ett misstag som jag aldrig gör om. Numera åker jag hem tidigt på lördagen tillsammans med ett tiotal andra passagerare som mest. Gott om plats alltså.

  Om jag numera lägger saker "på ett säkert ställe" måste jag noggrant anteckna det i min almanacka, annars hittar jag det aldrig...

  Några snödroppar har vi inte sett till häruppe i den kalla nord och inte lär jag väl få se några i Mälarhöjden heller dit jag får följa med Mirrfamiljen som är på hemväg från Öland.
  Ingrid

  SvaraRadera
  Svar
  1. Både snödroppar, vintergäck och rabarber bekänner färg här. För att inte tala om grönt gräs mellan stenarna på altanen.....

   Radera
 2. Apple Store här i US tycker jag är helt outstanding. ALLT får man hjälpt med + att de är så in i bänken trevliga.
  Jag har en i Reston, tacksam för den!
  Snacka om att jag mött trevligt folk där då jag tagit mina Apple klasser eller om vi har haft ngt problem.
  Hatten av.
  Hoppas att resten af helgen var fin.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det ges gratis workshops och lektioner i Malmö också och då är teknik-och programnördarna på plats. Ännu är nog expediterna rätt gröna men de har rätt attityd och man känner sig väldigt välkomnad även om man inte ska köpa nåt - precis som i NY. fler och fler i vår bekantskapskrets byter nu till mac och hittills har ingen ångrat sig.

   Radera
 3. Ingen duschvägg, inga kranar, ingen lösning på datorproblemet – ja, det var allt en alldeles typisk fredag tycker jag. Man samlar sig för att äntligen få uträttat det där som väntat ett tag, men kommer oftast hem med ett par fröpåsar, eller motsvarande. Upphittade och återbördade katter bringar lycka och upphittade snödroppar likaså!

  SvaraRadera
 4. Veckovilla kan vi alla bli - också jag som nästan aldrig jobbat annat än måndag-fredag. Kan tänka mig att de blev glada för att återfå katten efter så lång tid. Det låter dock inte som "kattfall" är det polisen lägger ner mest tid på. Då är det ju tur att det finns privatpersoner som ni som tar tag i saken.

  SvaraRadera