tisdag 26 februari 2013

Sandgrund Lars Lerin i Karlstad.

För några år sedan såg jag för första gången i verkligheten Lars Lerins underbara akvareller i hans dåvarande museum på Laxholmen i Munkfors. Sen hade jag en fantastisk upplevelse i Malmö i början av 2012 när Malmö Konstmuseum hade en stor utställning, vilket jag skrev om då.
Konstnären har de senaste åren blivit mycket omtalad och omskriven, filmad och har både vinter- och sommarpratat i radion. Snart kommer det ut en ljudbok han själv läst in, Det tysta köket.

Under sommaren 2012 har hans museum i Munkfors flyttat till Sandgrund i Karlstad. Och dit begav jag mig för några dagar sedan.

Huset lär vara ett fd danspalats men lämpar sig utmärkt att visa konst i med stora fönster som släppte in ett fantastiskt ljus den här dagen med sol och snö utanför. Vissa bilder har glas framför vilket ger reflexproblem men många var "nakna" så att fotograferingen gick utmärkt. Och gissa vem som var tillstädes om inte konstnären själv. I full färd med ännu en intervju med fotograf och journalist. Nyligen läste jag ett reportage om honom i Kulturens Värld; undrar var nästa ska komma?


Men det var ju inte karlen jag kommit för att betrakta utan detta:Jag låter bilderna tala för sig själva, men den sista i raden, biblioteket,  tål en kommentar. Damen i receptionen på Sandgrund pekade genast ut den när jag kom och började berätta om hur den kombinerats med en liknande på en utställning i Malmö och att hon önskade att hon hade fått se den. Jag kunde då visa henne bilden jag tog i Malmö i min iPhone. Hon dreglade över den en god stund!


Det här är bilden jag tog i Malmö.
Som synes är det den högra halvan, den mörkare, som finns i Karlstad. Men den bild jag såg först, på Laxholmen,  är den vänstra ljusare. I Malmö drog jag då slutsatsen att  den Malmö Konstmuseum äger är den mörka högra, men nu visar det sig vara tvärtom - således har Malmö inköpt den ljusa efter mitt besök i Munkfors två år tidigare. Upplevelsen av av den långa bilden är så magnifik och den trevliga damen i receptionen på Sandgrund berättade att man försöker övertala Lars Lerin att måla en bild till så att Karlstad kan ge samma intryck.

Efter Sandgrund, en god lunch i restaurangen på Värmlands Museum och slutligen matt-hämtning var det dags att vandra mot järnvägsstationen för att börja återtåget till Skåne (ursäkta vitsen). Som jag tidigare berättat klaffade alla byten bra trots att jag åkte med 4 olika bolag! Skånetrafiken, Öresundstågen, SJ Regionaltåg samt buss med Värmlandstrafiken. Imponerad, någon?

15 kommentarer:

 1. Imponerande, både konstutställningen och tågordningen.
  Mycket njutbar konst denne Lerin skapar

  Tack min skatt!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Karin:
   Man kan helt förlora sig i t ex björkskogen!

   Radera
 2. Säger som Pettas-Karin: både kommunikationerna och konsten är väldigt imponerande. Den där Lerin... Det ser så lätt ut. Så självklart. Men tar man fram akvarellfärgerna och tror att man ska klara av något liknande, inser man att det ligger tusentals timmar bakom det lätta handlaget. Kul att se!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag är allmänt förtjust i akvareller men Lerins är ju nåt i hästväg inom tekniken.

   Radera
 3. Fin konst och nästan ännu finare panoramabilder!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bra att jag kom på knepet, va?
   Olga har just kissat på makens 4:a så att ljudet inte funkar längre. Blir nog en 5:a där också, verkar det som.

   Radera
 4. Fantastiska akvareller. En mycket märklig man som jag såg på teve för ett tag sen. Han har i alla fall inte bråttom - undrar hur många timmar och dagar hans bokhyllor tog? Eller mattan...
  Ingrid som numera vet vilken tid det tar bara att måla en enkel tavla.

  SvaraRadera
 5. Alla har vi våra speciella egenheter, konstnärer kanske mer än andra. Lerin är inte bara målare utan även författare och väldigt produktiv. Som väl är har han tagit sig ur sitt missbruk och man hoppas att det kommer många fler bilder så att utställningen på Sandgrund kan varieras ofta. Det ska bli en omhängning i april enligt hemsidan.

  SvaraRadera
 6. Verkligen roligt att se dina fantastiska bilder.
  Vilken resa du gjorde!
  Du är verkligen företagsam . Ja Lars Lerin är en spännande människa och han släpper ju in folk i sig utan rädsla....Han berättar helt rakt och fullständigt ärligt om sig själv. Han verkar så ödmjuk också.
  Jag fastnade för människan först. Men nu kom de----
  de här målningarna är ju betagande. Bokhyllan!!!!!Björkarna!!!!
  så trött han måste vara på intervjuer!?
  boken är ju enormt fin.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Gissar att Lerin är hjärtligt trött på intervjuer vid det här laget. Nu hoppas jag att han får vara ifred och måla ett bra tag.
   Man blir verkligen helt betagen i akvarellerna.

   Ja, inte behöver man resa utomlands för att uppleva både intressanta människor och mycket annat!Sverige är fantastiskt....

   Radera
  2. Till jul när jag sett honom i TV alldeles öppen, skrev jag ett rart kort till honom. Tror du inte jag fick ett fint tacksvar!!!!En otrolig man!

   Radera
 7. Både Lerin och tågresan, det är nästan väl mycket. Lerin är så otroligt fantastisk så jag blir mållös.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det räckte inte med klaffande tågbyten och Lerin; flera andra inslag i denna resa gjorde den mer än minnesvärd, trollvänner, bl a och en numera berest matta.

   Radera
 8. Så trevligt att "gå på galleri" så här på måndagkvällen. Härliga bilder! Ja, impad!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Välkommen hit, Pysseliten! Kul att du ville gå med en stund!

   Radera