lördag 2 februari 2013

Lördagstema: När går jag i ide.

Nu håller HeLena i taktpinnen och denna lördag sjasar hon oss in i idet!
Däggdjur som går i ide har en rejäl energireserv i form av brunt fett, en speciell sorts fett. Vi männsiskor har litet grand, mest när vi spädbarn men något finns kvar även i vuxen ålder.
Det bruna fettet har speciella egenskaper, är metabolt mycket aktivt och producerar värme. bl a.

Bild från nätet


Ibland önskar jag att jag hade litet mera brunt fett att gå i ide med. Då skulle jag ligga i ide i alla fall i november - om jag inte hade förmånen att kunna resa iväg nånstans där det inte är lika grått och trist som i Skåne under den månaden. Det har jag nämligen gjort de senaste åren och inte kommit hem förrän lagom till julstöket. DÅ kan man ju inte ligga i ide.
Blir det sen litet kall och snöig vinter efter jul håller jag mig gärna vaken men återkommer det slask, lera och gråväder kan jag ta en tupplur till.
Dock finns det ett aber: Kultursäsongen är ju som mest sprudlande under vinterhalvåret! Lägger jag mig då i ide så missar jag ju allt det roliga och det går ju inte! Då hade jag ju missat Turandot på Göteborgsoperan härom veckan.

Nej, det blir nog inget ide för min del.
Hur de andra lördagstemabloggarna gör får ni se hos dem. De är listade i kolumnen till höger.

12 kommentarer:

 1. Spännande det där med brunt fett. Jag tror jag hade massor av det som barn. Inte för att gå i ide, utan för att kunna vara ute och leka även när det var minus tjugo, ja till och med trettio grader. Timmavis på kvällarna i smällkallaste vinter, i mycket tunnare kläder än dagens barn. Undrar om det finns studier på sånt. Idag är det nog dessvärre borta helt och håller.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tror du inte det var så att man rörde sig mera när man var ute som barn? Och så hade man rejäla underkläder. Ett underlinne värmer mer än en kofta. dessutom hade man ull i kläderna och då behövdes inte så tjocka lager som av syntet. Jag har hört föreläsningar av våra medicinska experter på köldskador som fortfarande hävdar att ull är oöverträffat. Det är de som är klädda i gammaldags ylle som överlever i extremsituationerna, inte de i "tekniska" sportkläder.

   Radera
 2. Det var ylle vi hade på den tiden, då håller man sig varm bättre, bomull behåller fukten och kyler.
  Det är nog kurserna som håller oss vakna på vintern, här i skogsbrynet kommer inte kulturen igång riktigt förrän på sommaren, fiolerna mår inte bra i kylan.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jojomensan, helyllefolket håller sig varmt! Min fjällutrustning även för sommarbruk bygger på ylle i flera lager samt rediga regnkläder, inte nåt nytt tekniskt underverk som håller vätan ute i en kvart.

   Radera
 3. Jag står över lördagstemat denna månad - jag hade ändå inte haft något att skriva om ide annat än om igelkottar eller björnar. För mig är ide otänkbart - jag är mån om att leva varje dag så mycket jag bara kan - bekymrar mig inte ett dugg om det är mörkt eller grått ute. Så mycket trevligare då att vara inomhus och tända alla lampor och sitta vid datorn utan samvetskval för att man inte är ute i trädgården och rensar ogräs, som på sommaren...
  Skulle möjligtvis kunna tänka mig att gå i ide i någon sval källare under de allra hetaste dagarna på sommaren.
  Håller med dig om att det vore synd att sova bort hela höst- och vintersäsongen då allting händer och ingen har semester.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Här fick du ju till en miniinlägg i alla fall!
   Jag fattade det som att du ville göra uppehåll och tog bort dig från listan. Hojta när du vill komma på den igen!
   Klart att man inte har tid att sova bort tiden, inte!

   Radera
 4. Visst är det så, alla årstider har sina fördelar. Det gäller bara om att ignorera de delar av dem man gillar mindre och se fram emot det som är bra. Mer kultur ser jag verkligen fram emot just nu, då prioriteringen har legat mycket på träning och familjetid på det senaste.

  SvaraRadera
 5. Årstidsskiftningarna tycker jag är en upplevelse i sig själv! Ljuset, som är så annorlunda beroende på hur högt solen står och skiftande fuktighet. Nej, jag vill absolut inte byta bort vårt klimat mot evig sol.

  SvaraRadera
 6. Du klämmer till huvudet på spiken direkt. Visst hänger det ihop med gråväder, slask och mörker. Men som Musikanta säger inte kan vi sova bort livet heller. Ibland räcker det med lite färg för att vakna till, som på din fina bild från operan.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Litet extra färg piggar upp - men varför är då vinterkläder så tråkiga?

   Radera
 7. Men kanske därför man iaf kunde bada i en tiogradig sjö när man var barn?! ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag var nog mer obenägen att bada kallt som barn än vad jag är som vuxen när jag utan att tveka badar i iskalla jokkar när jag är i fjällen. Har nog mer att göra med det fett man har inuti skallen än det man hade som barn mellan skulderbladen;)

   Radera