lördag 22 juni 2013

Lördagstema: Midsommar

Musikanta leder lördagskören som idag ska besjunga Midsommar, den hedniska solfest som skickligt kamouflerats till först Johannes Döparens Dag och sedan med hjälp av ett flertal utländska seder (holländsk sillinläggning, tysk blomsterstång osv) totalt avkristnats och förvandlats till den svenskaste av helger.
Sedan många år högtidlighåller maken och jag denna dag tillsammans med hans bror och hans familj, varav numera ätteläggen flyttat för långt bort för att han ska kunna vara med med i sin tur sin familj. Så nu är vi bara fyra panschisar som gör det bästa vi kan av dagen med bl a matjessill (faktiskt från Holland, en ekfatslagrad supervariant) och jordgubbar.

Eftermiddagsfikat med tillhörande jordgubbsbakelse intog vi på gårdskaféet i Myrarp hos Lasse Lövet.


SMHI hade utlovat busåskväder varav blev intet så vi kunde sitta ute och njuta.

Sen tog vi fram vårt nya "resefiaspel" och tog en låång match. När svågern för andra gången knuffats tillbaka med alla fyra pluttarna i utgångsläge utbrast han bestört: "Jag trodde ju det här var ett ROLIGT spel!" Vi andra fnissade elakt...


Annars kunde vi sitta i uterummet hela kvällen och betrakta växtligheten.Ha en fortsatt skön helg och kör försiktigt på vägarna!
Lördagsbloggarna hittar du i spalten till höger.

8 kommentarer:

 1. På tyska har fia det mycket passande namnet "mensch ärgert dich nicht". (Med reservation för eventuella språkliga grodor - jag har inte spelat det sedan jag var 10 år).
  Margaretha

  SvaraRadera
  Svar
  1. I de flesta länder tycks Fiaspel heta Ludo ('jag spelar' på latin). Visst är det ett roligt spel - om det inte blir en alltför långt utdragen omgång med för många knuffar. Jag har spelat med många barn där man får akta sig för att knuffa för att det inte ska bli gråt och tandagnisslan. Ofta bäst att helt ta bort knuff med mindre barn.

   Radera
 2. Japp, så hette Fia med knuff när jag var liten! (Tysk pappa). Och det ÄR roligt! Skön midsommar!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det tyska namnet har en bra pedagogisk snärt! Det är ju inte viktigt att vinna....

   Radera
 3. Låter som ni hade en fin Midsommar. och Fia det ÄR roligt! Om än inte för alla deltagare.... ;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Liksom uppenbarligen även ni haft!
   Till midsommardagen hade jag massor av utflyktsförslag men gästerna föredrog "traditionsenligt" en tur till Wanås! Där jag ju kunde guida en del av det för året nya och ytterligare fylla på om några gamla objekt som jag lärde mig på visning nyligen.

   Radera
 4. Vad vackert med de blå och vita blommorna! Och visst är midsommar en härlig cross over av allehanda sedvänjor. Lättlagad mat dessutom – om man vill kan man klara sig med att koka potatis till sillen och vispa grädde till jordgubbarna.

  SvaraRadera
 5. ....och om ingen vill ha vispgrädde till gubbarna behöver man inte ens vispa den. Här har alla olika preferenser till jordgubbar. Bara en vill ha socker, en föredrar mjölk, en annan gräddfil, en creme fraiche och en äter den helt naturell utan nånting alls på. Mycket lättserverat.

  SvaraRadera