lördag 24 januari 2015

Lördagstema: Nyckel

Nycklar kan vara allt från ett metallföremål att låsa upp dörrar med, ett plastkort eller ett inopererat chip(!) för samma ändamål, klaven på ett notpapper till abstrakta redskap för att ta sig in i otaliga gåtor, koder, kunskaper eller filosofier.
Min egen högst metalliska knippa (med uFindern hittar jag nycklarna när jag förlagt dem, vilket jag ideligen gör).
Jag väljer att berätta om mannen som med smart matematik hittade nycklarna till Tysklands chiffersystem så att motståndarna i flera år kunde veta i förväg vad tyskarna skulle företa sig. Han var engelsman och hette Alan Turing. Hans arbete anses av många ha förkortat andra världskriget med omkring ett år.
Turing arbetade också med utvecklingen av datorer och det som kallas artificiell intelligens.


Hans öde blev tragiskt. Han var homosexuell, vilket var kriminellt i Storbrittanien vid den tiden. Han fick välja mellan fängelse och destruktiv hormonbehandling och valde det senare. Hans liv blev outhärdligt och 1954 begick han självmord genom att äta ett äpple han sprutat in cyanid i. Detta och hans datorintresse har gett upphov till en spridd myt att Apples logga, äpplet med ett bett i, skulle ha ett samband med Turing. Sanningen, som den berättas av reklammannen som ritat loggan, är att bettet lades till för att han ville tydliggöra att det är ett äpple och inte ett körsbär. Äpplet, med och utan bett, presenterades för Steve Jobs som valde äpple MED bett. Mer om Alan Turing står att läsa här hos BBC även om man inte kan se programmen.
Dagens logga.
Det första Apple-äpplet













Inte förrän 2013 fick Alan Turing officiell upprättelse av den brittiska staten.

Nyligen kom en film om hans liv, The imitation game, med Benedict Cumberbatch i huvudrollen. Typiskt nog har det pratats mycket mer om denne - i och för sig intressante -  skådespelare än om Turing när filmen recenserats. Säkert sevärd, den har redan nominerats till 8 Oscars. Kommer man inte iväg på bio visas den förhoppningsvis i TV vad det lider.

70-årsminnet av Auschwitz befrielse högtidlighålls i kommande vecka. Filmen Schindler's list visades i SVT som en upptakt till alla de minnen som kommer att aktualiseras. Nog borde alla dessa berättelser även vara en nyckel till att begripa vart allt hat som florerar mellan olika grupper i världen och inom länder, inte minst vårt eget, kan leda!

Nyckel till övriga lördagsbloggare finns i högerspalten! F ö kan det vara dags för att fundera på om just DU vill ta taktpinnen i februari!

17 kommentarer:

  1. Så sorgligt med Turings öde. Ska absolut se filmen, den går här i grannskapet nu.

    Intressant med Apple-äpplet! Turing-förklaringen (som alltså inte var förklaringen) har jag inte hört tidigare. Men jag förstår att Jobs valde äpplet med en tugga borta – klart att Apple tagit en tugga av kunskapens äpple!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det fanns en logga före det ensamma äpplet i form av en bild av Newton under ett äppelträd där ett lysande äpple hänger över honom. Ingen kan numera bekräfta eller dementera vilket äpple som egentligen gäller.. Men kunskapens äpple är en väldigt trevlig association! F ö är ju Apple numera sig själv nog.

      Radera
  2. Det är en njutning att läsa dina ord - välskrivet och intressant!

    SvaraRadera
  3. Håller med Tyra om att det var väldigt intressant och tänkvärt inlägg som du har skrivit. Jag har just läst ut Göran Rosenbergs "Ett kort uppehåll på vägen från Auschwitz" så jag är uppdaterad...
    Vad gäller äpplet trodde jag som Karin att det var ett bett ur Kunskapens träd som Eva var upphov till i Paradiset som var symbolen. Jag tycker ju första loggan är finare än dagens förstås...
    Jag önskar dig en skön söndag!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Antagligen tycker man på Apple om att låta folk spekulera! Några har också trott att regnbågsfärgerna hade med Turings homosexualitet att göra men det lär ha varit för att understryka att färgskärm var på gång. Litet kul att nuvarande chefen Tim Cook kom ut som gay häromåret i det sammanhanget!

      Radera
  4. Tänk att ha en så viktig nyckel och få lida så som Turing. En riktig "nyckelhistoria" som heter duga, spännande, intressant och nu lärdom igen!
    Tack olgakatt, mjaauuu :)

    SvaraRadera
  5. Verkligen ett spännande inlägg på temaordet... intressant och bra skrivet.

    SvaraRadera
  6. Intressant inlägg *tack* /kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Turings öde är verkligen ett stycke nutidshistoria!

      Radera
  7. Det här var ett spännande inlägg. Tackar så mycket för det.
    Kramkram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. När Turings homosexualitet blev känd klassades han som säkerhetsrisk och blev fråntagen sina arbetsuppgifter!! Han, som besparat så många från ett års ytterligare krig!!

      Radera
  8. Om ingen annan redan har anmält sitt intresse, så kan jag ta över i februari.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har inte sett nån annan volontera så kom an bara, Anki!

      Radera
  9. Intressant, jag visste inte något om apples äpple. Tack.

    SvaraRadera