Högtidligt luciafirande hör till barndomen och tonåren mera än mina vuxenår. I skolan lussades det ju varje år och där var jag mest åskådare. Däremot gick jag i många Luciatåg i olika föreningar jag var med i eller mina föräldrar var med i. Eftersom jag inte kan hålla tonen när jag sjunger hade jag ibland andra uppgifter som att läsa en dikt. Mer än själva luciatåget minns jag pysslandet med lingonkrans till håret och att särken skulle strykas. Mor hade hade sytt runda kragar till min och mina systrars särkar, vi var jättefina! Man klippte papper till ljusmanschett kring tärnljuset och jag hade alltid glitter som skärp.
Litet längre fram, i läroverket, lussade vi för någon lärare. Ett år hade klassen lussevaka hemma hos oss. Det var mysigt med dans och godsaker tills en flicka lyckades få toadörren i baklås och vi måste väcka mor som lagt sig och tagit sömnpiller för att inte störas av vårt glam. Det hela slutade med att vi fick ringa efter en låssmed mitt i natten. Under väntetiden stod hela gänget utanför toadörren och funderade ut olika metoder att få in något att äta så stackaren inte skulle svälta. Lakritssnören var det enda vi kunde komma på. I ottan lussade vi för vår mycket generade klassföreståndare vars smeknamn var Elvis, eftersom han hade polisonger!
Att detta var mycket länge sedan markeras kanske av att det hela var absolut alkoholfritt fast vi gick i gymnasiet! Och HELA klassen var med! Sprit diskuterades över huvud taget inte.
När jag bodde på studentkorridor lussade en gång ett gäng killar. Lucian hette Stellan och var så lång att sterarinljusen i kronan smälte plastkåporna på lysrören i taket. Dom såg rätt ankomna ut med svarta bucklor resten av tiden jag bodde där.
Sen har jag jobbat på sjukhus i nästan 40 år och där lussas det förstås på vårdavdelningarna och i matsalen. Jag minns en lussemorgon när vi hade en holländsk lastbilschaufför som skadats i en trafikolycka och låg på vårt IVA. Han blev alldeles mållös när Luciatåget kom in. Jag gissar att han reagerade som en del Nobelpristagare lär göra om de inte är förberedda.
På operationsavdelningen har det inte lussats så flitigt på senare år - hygienreglerna tillåter inte ens helgon - om det nu är det Lucia är!
Vi tror kanske att vi firar Lucia efter det italienska helgonet och att det är en gammal kristen sed. I själva verket har den 13 december varit vintersolståndsdag och således årets mörkaste fram till 1700-talet då vi bytte kalender. Och på årets längsta natt var onda makter i farten - Lucifer och häxor. Då skulle man mota mörkret med ljus. Det första officiella Luciafirandet var på slutet av 1800-talet på Skansen och hade föregåtts av privata ljusbrudar på herrgårdarna. Vem som kom på att byta Lucifer och häxan Lussi mot ett italienskt helgon har jag aldrig sett nån uppgift om. Vet någon? Jag är rysligt nyfiken!
Bilderna är från internet.
Det finns så många varianter om hur Lucia kom till Sverige, eftersom jag blandar ihop alla och dessutom bara minns hälften, så läste jag just nu vad NE hade att komma med. Så blev det ännu lite nytt. Där talar man om kinkenjestraditionen som ett troligt ursprung (går att googla på), och säger: "Det var troligen i början av 1700-talet som kinkenjestraditionen i främst Västergötland överfördes till Luciadagen med sin utklädning, som nu bytte namn till lussebrud. Denna är första gången noterad 1764 på Horns boställe norr om Skövde ".
SvaraRaderaKanske inte går att komma närmare än så.
Margaretha
Vilken fint och roligt inlägg du har skrivit. Tack för att du delar med dig! Ha en skön helg. / Nilla
SvaraRaderaVilka härliga minnen och funderingar du fått ihop! Jag har nigen svar på din fråga tyvärr...
SvaraRaderaMargarteha:
SvaraRaderaTack för tips! Det tycks vara väldigt många olika företeelser inblandade i vår Lucia - jesusbarn, djävlar, häxor och så det stackars helgonet.
Nilla:
Tack, detsamma!
Simone:
Margaretha har ju litet ledtrådar som är kul!
Det är så många associationer som kommer med de här fredagstemana; det är svårt att välja vilka man vill ta med!
Alla har så fina och ljusa Luciaminnen. Det är härligt, vilken fin tradition det är!
SvaraRaderaSka strax kolla firandet för dagen på svt-play, ska bli härligt.
Ja, det finns många teorier om Lucia, och det har varit svårt att berätta den "riktiga" versionen i Karolinas klasser över åren. Det har blivit ngt av ett hopkok, och det kanske är ju det det är också.
Annika:
SvaraRaderaVisst var SVT:s Lussefirande härligt! Så många skönsjungande smålänningar i lingonkrans och strut! Och en leende liten Lucia.
Trevlig och lärorikt inlägg. Visste inte det där med vintersolståndet den 13 december.
SvaraRaderaJag minns inte heller att det förekom någon alkohol i samband med Luciafirandet i min ungdom...
ALLA skriver om SVT:s Luciafirande i Växjö. Jag får väl kolla på det på nätet... Annars är jag allergisk mot alla Luciafiranden utom de jag själv är med på och spelar, haha!
Musikanta:
SvaraRaderaVisst kan det bli för mycket av det goda. Men nog kan det vara skönt att få luta sig tillbaka och njuta av att nån annan jobbar! Men då gäller det oxå att släppa kollen på att dom andra gör fel... Kan vara nog så svårt för en musiker i det här sammanhanget; det kan jag livligt föreställa mig!
Vilka roliga minnen du hade! Tack för att du delade med dig!
SvaraRadera