fredag 26 mars 2010

Fredagstema: Förändring

Saltis sista tema i mars är Förändring.
Ett synnerligen stort begrepp innefattande allt från metaforer till påtaglig konkretism. Senast det for genom media var kanske Obamas presidentkampanj - CHANGE. I det sammanhanget kändes det mest som ett uttryck för tröttheten på Bush-eran och kanske egentligen till intet förpliktigande.
Vad som helst, bara inte detta. Som motsats till: Man vet vad man har men inte vad man får.

Hela livet är en pågående förändring. Barnets  utveckling, som vi tycker går alldeles för fort när backspegeln hålls upp, är en daglig förändring. Trösklarna i livet hänger vi upp vårt minnes datering på, som födslar, dödslar, examen, konfirmation, bröllop, skilsmässa, jobbyten, flytt, olyckor, sjukdomar, revolutioner - allt detta innebär förändring, ibland så fort som man vänder en hand, ibland efter lång förberedelse och tvekan.

På mitt jobb gick en grupp av oss en utbildning till "Förändringsledare". Tyvärr hade jag ofta en annan åsikt om vad förändringen skulle innebära än de som skulle utbilda oss... Men vi hade rätt roligt.

Sen förändrade jag livet genom att gå i pension - en bra förändring! Det kändes som att tåga iväg med flaggan i topp avvinkad av många vänner som blir glada när dom ser mig på stan eller i matsalen dit jag ofta går och äter Skånes godaste sjukhusmat.

Just nu pågår våren här hos oss - en återkommande naturens enorma förändring i våra årstider.

Metamorfos hos vissa arter är en fascinerande förändring, ägg, larv, puppa och slutligen färdig fjäril - kan man tänka sig märkligare förändring?

Silkesmasken får illustrera:

Slutligen kommer den färdiga fjärilen fram... 

...eller en sidenklänning!


Härmed tackar vi Saltis för månadens ämnen - alla utmanade och synnerligen tänkvärda - vilket alla spännande inlägg visat.

15 kommentarer:

 1. Bara att leva sin vardag är att ständigt vara i förändring, att baka ett bröd är att baka något som är i en förändringsprocess hela tiden, ingenting förblir, allt rullar på.
  Härligt med dessa teman ni har!

  SvaraRadera
 2. Ja kära nån så mycket förändringar! Världen är föränderlig har jag hört, du beskriver det bra.

  SvaraRadera
 3. Så bra illustrerat!! Snacka om förändring...
  Vist är det så att förändringar ibland kommer som en blixt från klar himmel, och ibland tar de tid på sig.
  Allt förändras ständigt.
  Bra beskrivet ovan!
  Ha en fin helg!!

  SvaraRadera
 4. Vad fint! Gillar silkeslarven! :-)
  Nu har ni ju förändring på gång en masse vad gäller naturen omkring er! Våren på väg med allt vad det innebär. Härligt!
  Hoppas ni får en fin helg!
  Kramar!

  SvaraRadera
 5. Karin:
  Från ax till limpa - en metamorfos så god som någon!
  Häng med på teman, vet jag!

  Simone:
  Tack! Det gör du också!

  Annika:
  Tack, detsamma!

  Saltis:
  Fjärilslarver är ett märkligt fenomen. Har jag berättat att jag har ätit silkeslarv? På silkesmuseum i Kina där dom visar hur man kokar kokongerna och hasplar upp tråden torkar man dom kokta larverna. Dom smakar som nötter och är sådär krispiga.Och självfallet en proteinkälla i ett land där man måste ta till vara ALLT ätbart.

  SvaraRadera
 6. Tycker mycket om förändring åskådliggjord via silkesmask. Känner mig mest i kokong för närvarande men är således på väg till fjärilsstadiet. Vem vet kanske redan till påsk? Om man inte blir kokt kokong och uppäten förstås.

  SvaraRadera
 7. YraTyra:
  Tycker allt att fjärilen skymtar!På söndag fladdrar vi iväg...

  SvaraRadera
 8. Jaaaa, vi fladdrar iväg - jag längtar. Karl har ONT, är less på stillsamma aktiviteter och gråter hela tiden. Mannen blir irriterad efter 20 minuter och jag påpekar stillsamt att så här har det varit hela veckan. Vårt veckotema är tålamod.

  SvaraRadera
 9. Synd att jag inte visste att silkesmaskar smakar som nötter när vi var på en silkesfabrik i Nanjing och blev erbjudna att smaka sådana för några år sedan...

  Du har rätt i att hela livet egentligen är en enda stor metamorfos - från det vi föds tills dess vi dör. Ingen dag är den andra lik helt och hållet. Vår kropp förändras ju ständigt även om "man är samma människa inuti" som min mamma brukade säga.

  Men för somliga förändras livet mer drastiskt, som jag hörde i intervjun med mamman som förlorade sin man och två söner i Tsunamin...

  Tack för ett mycket intressant och fint inlägg i ämnet!

  SvaraRadera
 10. Tänkvärt tema.
  Intressant med ämnen som ger så många infallsvinklar - det är den här sortens ämne som brukar leda till filosoferande kring köksbordet frampå nattkröken.
  Margaretha

  SvaraRadera
 11. Olgakatt, så gärna så, jag hänger med på teman.
  Inspirerande.

  SvaraRadera
 12. Förändring sker ständigt - vi undkommer den inte. Och det är väl bara frågan om hur vi tar emot förändringen. Med öppna armar eller negativt. Fint illustrerat med bilderna på silkesfjärilen. Ha en fin helg!

  SvaraRadera
 13. Musikanta:
  Har man jobbat på en akutmottagning så har man sett många gånger hur hur livet förändras på en kort sekund. Och hoppas det har gjort en mera ödmjuk och inte cynisk...

  Margaretha:
  Just!

  Karin:
  Välkommen, jag har lagt till dig på min lista i spalten till vänster.

  Anne-Marie:
  Tack detsamma! En öppen, men kritisk attityd känns som det sundaste, eller hur? Fast fjärilen har ju inte mycket val, förstås!

  SvaraRadera
 14. Så sant! Fint inlägg!

  SvaraRadera
 15. Vi lever i ständig förändring, liten till stor

  SvaraRadera