fredag 12 mars 2010

Fredagstema: Tid

En som har bra tankar om tid är Bodil Jönsson, nybliven pensionär i höstas. Hon har skrivit två böcker om tid. Den första 


gav oss bl a begreppet ställtid. Det sättet att tänka underlättade för mig i mitt arbete som innebar att vara beredd att gå från 0 till 100 på ett ögonblick. Då fick man ta till ställtiden EFTERÅT. Jag brukar uttrycka det som att jag sätter mig ner och väntar på att själen ska hinna ikapp.

Nu har Bodil J skrivit Jag har inte läst den ännu men i en  intervju om boken säger hon något jag tar till mig. Som pensionär efter över 40 år i fysikens tjänst på Lunds Universitet ska hon ge sig själv BETÄNKETID.
Jar tror faktiskt att det är precis det jag håller på med!

16 kommentarer:

 1. Tack för lästips! Kloka lästips! Betänkliga lästips!

  SvaraRadera
 2. Kul att se dina tankar om tid!!! :-)
  Jag har läst Bodils första men inte den senare. Minns att jag gillade den första mycket.
  Och eftersom TIDEN här är "sen" så borde jag nog lägga mig istället för att surfa runt på bloggar hahaha!
  Hoppas ni får en fin helg!
  kramar!!

  SvaraRadera
 3. Betänketid fick vi i och med min skada. TÄnk att jag som läser så mycket annu inte läst något av henne.
  Det är på TIDEN;-)

  SvaraRadera
 4. Jag får väl ge mig i kast med Bodil och tiden igen. Alla har så mycket fint att säga om den första boken - jag tyckte den var tråkig och självklar. Kruxet är att det finns så många andra böcker som väntar på att bli lästa. Det beror inte på tidsbrist - om det finns något sådant. Om tiden finns, så är ju det, det enda vi har. Finns den inte, så får man skylla på något annat.
  Margaretha
  som rör sig i ultrarapid
  och nu ska läsa om Dr James Barry

  SvaraRadera
 5. Karin:
  Varsågod!

  Saltis:
  Tänkte just att du nattramlade när jag såg din kommentar! Att det var på TIDEN du kom i säng.

  Simone:
  Jag kan förstå att den TIDEN kostar pengar! Förutom blod, svett och tårar. Bokstavligen.

  Margaretha:
  Finns väl ingen anledning om du tycker den är tråkig. Att jag gillade den beror antagligen på att hon bekräftade sånt jag kände. Minns mest det här med ställtid och hur hon beskriver att vi inte tål att vänta några sekunder på att datorn ska tugga vidare.

  SvaraRadera
 6. Tid - svåraste resursen att använda klokt. När tid finns kan jag i alla fall i bland bli helt blockerad och inte veta vad jag ska börja med. Vad är viktigast? Det är så lätt att prioritera teoretiskt, men i verkligheten plottrar jag ofta ut min egen engergi och tid lätt martyriskt på allt och alla. Tips?!
  Ska åter till vårdcentralen med K - mesta antibiotikan sitter i mitt hår och han har vrålat hela förmiddagen. Kram

  SvaraRadera
 7. YraTyra:
  Välkommen hit!
  K är viktigast. Punkt. Stackars er, just nu!
  Styrkekramar!

  SvaraRadera
 8. Jag har läst BJ:s första bok men kommer inte ihåg så mycket av den utom just det med "ställtid". Själv har jag slutat att irritera mig varje gång mitt mailprogram lägger av (efter ca tre öppnade mail) och jag måste starta om datorn. Men jag fuskar, eftersom jag har en bra bok liggande intill som jag läser några sidor ur då...

  SvaraRadera
 9. Ställtid låter intressant, och vettigt.
  Jag förstår att du fick använda dig av sådan tid ofta då du arbetade som läkare. Själen måste också hinna ikapp.
  Trevlig helg!

  SvaraRadera
 10. Musikanta:
  Peppar, peppar så sköter sig min nuvarande mac bra. Men den gamla började bli seg - är väl full med bråte - och då skulle jag haft en bok bredvid. Tack för tipset!

  Annika:
  När saker ska ske fort finns det inte plats för ställtid MELLAN uppgifterna - då får man ta den efteråt. Problemet är att idag har många så bråttom att det inte blir nån ställtid alls - då blir systemet överhettat och man bränns ut. I vården är det farligt. Man förlorar empatisk förmåga och blir cynisk och inte ett dugg effektiv i sitt jobb. Den som har tur känner smällen i väggen och tvingas ta time out eller stoppas av nån som ser och begriper. Några kör på till självmordsgräns och över.

  SvaraRadera
 11. Att gå från 0-100 kan ta på krafterna, men känns ofta väldigt bra efteråt då man lyckats!
  Tankar tar också tid! Jag tror att jag läst den första boken, för länge sen.... dags för en tur till bibblan kanske... Tack för tipset!
  Skön söndag!

  SvaraRadera
 12. Jag tycker mycket om Bodils böcker, men har ännu inte läst den senaste om tid. Gott att ha olästa böcker att se fram emot. I går lyssnade jag på Liam Norberg i Röke kyrka, håller på med hans bok just nu, kan rekommendera den, handlar om hans livsberättelse som inte varit lätt. Tyvärr har Maja ätit upp baksidan och en del sidor på slutet av boken idag när jag var borta, så jag kommer inte att få veta hur den slutar... Kram!

  SvaraRadera
 13. Christel:
  Blir det inte oliiidligt spännande att aldrig få veta hur det slutar? Våran Olga tuggar också på
  bl a böcker men än har hon inte lyckats med hela sidor! Mest rädd är jag när hon tuggar på elsladdar.

  SvaraRadera
 14. Jag har inte läst Bodils böcker men mor och mormor brukar prata om hur bra den första är. Borde kanske låna den när jag är hemma nästa gång. Ställtid var ett bra uttryck. Jag har haft all tid i världen de senaste 2½ åren men jag tycker att jag blivit mycket mindre effektiv än när jag jobbade... Det brukar väl ofta var så!?

  SvaraRadera
 15. Petra:
  Visst är det så att man får mycket uträttat när man har mycket att göra. Då måste man ju se till att ha struktur på tillvaron. Men jag är inte så säker på att det bara är bra!

  SvaraRadera