lördag 4 september 2010

Ekorundan

Den här helgen har 12 gårdar i Skåne "ekorunda", dvs man kan besöka gårdarna, se och höra hur dom arbetar, smaka på och köpa eller beställa produkter och klappa får och katter, t ex.



Vi lyckades hinna med tre stycken. Vi började med Mossagården i Veberöd som levererar grönsaker till oss varje vecka sedan flera år. Där åt vi goda mackor och smarrig chokladkaka ivrigt uppvaktade av ett par söta katter. Dom var lika fräcka som vår Olga och den ena försökte ta min macka ur handen på mig! Här siktar hon in sig på makens.



Med litet godsaker i en kasse åkte vi vidare till Sunnantorp gård i Stehag. Det är en av Skånes ekologiska pionjärgårdar med sin ekologiska start 1972. Bonden Lisbeth Andersson producerar kalv- och nötkött. Hon berättade målande om sitt arbete och att snart tar sonen över efter att han utbildat sig inom jordbruk, bl a i Australien. Vi köpte med oss jättegoda korvar på rent nötkött och inga E-nummer.


Vi kom att köra på många småvägar i det fagra landskapet och på ett ställe gick kreaturen fria så att man fick vänta medan de behagade passera vägen i lagom ko-tempo. Kameran fångade dock bara några på betesmarken bredvid vägen.


Sista gården vi hann med var Björklunda gård i Sösdala. Där sysslar Britt-Marie Larsson med får och vad dom ger i form av ull, skinn och kött. Hon har också 10 får av en gammal allmogeras som är genbank för den rasens bevarande.
Fyra tackor gjorde reklam för stället och var rysligt keliga. När man kliade dem slöt de njutningsfullt ögonen och alla ville klappas. På långt håll kunde vi se vaktlaman Amor samla den stora fårflocken och vi varnades för att gå in i hagen för han tar sin vaktuppgift på stort allvar och sparkar på alla han inte känner.


Ovan ses en av "reklamtackorna". Även här finns förstås katter - en oumbärlig arbetskraft i dessa sammanhang. Också en arbetare som tar sin uppgift på allvar, minsann.


Britt-Marie ger också kurser i ullspinneri. Här satt hon i solen med sin vackra spinnrock från Nya Zeeland. Just nu är hon f.ö. gästhantverkare på Nimt i Kristianstad.


Efter hemkomsten avslutade jag dagen med en svampjakt som gav god utdelning. Rensandet är dock inte lika kul...


Det blev i alla fall en god stuvning att äta till Sunnantorpskorven innan kvällens begivenhet började - Eurovisionsföreställningen av Rigoletto från Mantua med Placido Domingo i tielrollen.
Trist nog är den uppdelad så att Akt 2 sänds i morgon eftermiddag kl 14 och Akt 3 i morgon kväll 23.30. Suck.
En annan Rigoletto-uppsättning ska jag se i NYC på Met i slutet av den här månaden, hurra. Och den blir i ett svep.
Morgondagen kommer f.ö. att handla om hästar.
Ber att få återkomma.

7 kommentarer:

  1. En härlig dag, minst sagt.
    En mycket god idé om Ekorundan som jag skall förmedla vidare till de ekologiska gårdarna på Åland. Toppen!
    Ni har många begivenheter i era trakter på olika sätt.

    SvaraRadera
  2. Fina ljusa Karl Johan svampar sådana som växer på torrare mark och lite aspsopp. Har du inga kremlor? Man får steka dem länge för att bli av med vattnet.....men gott blir det.

    SvaraRadera
  3. Vilken mysig gårdsrunda. Vad roligt med en vaktlama! Har aldrig hört talas om det tidigare, bara gäss som Saltis skrev om härom veckan.

    Hur ser du de där Eurovisionföreställningarna? Går de på någon tv-kanal eller är det på Internet?

    SvaraRadera
  4. Karin:
    Hög tid att Åland får en ekorunda!

    Eva:
    Jag plockar bara sånt jag är 200% säker på och det är jag inte ännu på kremlorna. Jag plockar fr a sopp av alla slag (utom gallsopp), vanliga kantareller, trattisar, fjällig bläcksvamp (ung), stolt fjällskivling, unga röksvampar och någon lycklig gång blomkålssvamp (2 ggr i mitt liv hittills!). Jag steker all svamp länge utom vanliga kantareller, det blir mera lättsmält då.

    Marianne:
    Det var väldigt trevligt och detta med vaktlaman Amor var helt nytt för oss oxå!

    SvaraRadera
  5. Vad intressant att kunna gå på ekorundor. Har aldrig sett något liknande här i mitt område. Svampplockning saknar jag verkligen. Det finns tydligen svampar här också men då det inte finns någon allemansrätt är det svårt att veta var man kan gå och dessutom är det helt andra svampar. Jag brukade hitta trattkantareller, svart trumpetsvamp, Karl John och andra läckra svampar när jag bodde i Sollentuna.

    SvaraRadera
  6. vilken härlig runda! Kul att så många gårdar ändå vill använda sig av ekologiskt jordbruk och att det faktiskt bär sig! Roligt också att vädret verkade varit så lyckat för en sådan här tur. Katten med musen gillade jag! Och de som vill äta smörgås. Lipton är ju också väldigt svag för just bröd. Och ost!
    Härlig svamp också. Ingen svamp är så god som den man plockat själv!
    Kraaam!

    SvaraRadera
  7. Anne-Marie:
    Det finns många ekogårdar i Skåne och matbutikerna börjar bli riktigt duktiga på att hålla sortiment. Men vill man vara så konsekvent det går får man fortfarande anstränga sig en hel del, särskilt när det gäller kött. Då gäller det att ha en stor frys också för man måste ofta köpa hela lådor och åka ett gott stycke. Kött har oftast inte butikerna, nämligen.
    Mer ekologiskt än egenplockad skogssvamp kan det knappast bli! Synd att det inte går hos dig.

    Saltis:
    Hela dagen blev så lyckad och vi ser fram mot lammkött i oktober.
    Katten gillade nog också sin ekologiska mus!
    F ö vill jag ha önskelistan snarast!

    SvaraRadera