måndag 27 september 2010

Matisse och ösregn

Tack vare tips från Saltis och M köpte jag en "time ticket" via nätet i går kväll till MoMa´s
Matisse-utställning. Det visade sig rädda min dag. Det ösregnar och kön till MoMa sträckte sig  runt hörnet från 53:e gatan till långt upp på Avenue of the Americas. Med biljett i nypan seglar man förbi alltihop och rakt in.
Utställningen visar konstnärens betydande vidareutveckling ungefär under åren för 1:a världskriget.
Vad som särskilt intresserade mig var beskrivningen av tillkomsten av skulpturreliefserien The Back I-IV. Jag såg verket första gången på Tate i London på 60-talet och sedan i skulpturträdgården här i NY på MoMa och vill alltid hälsa på den. Förra året berättade jag om den och visade en bild i ett inlägg när jag kommit hem från mitt NY-besök den gången.
 Matisse arbetade i många år med serien där han för varje ny version utgick från den förra, tog bort, la till och förenklade.
Repliker fanns i utställningen, tack och lov, för skulpturträdgården var stängd i dag, antagligen för att det regnade så. Gissar att det blir såphalt på stenläggningen där ute då. Annars hade det blivit sorgligt att inte få säga hej till en gammal favorit!

Efter en god lunch på museicaféet fortsatte jag med att se på ett par utställningar till innan jag gav mig ut i ösregnet igen. I en sal fick jag syn på en ung dam med en axelväska lik min, en vaxduksväska från 10-gruppen. Hon la märke till min och pekade på den när hon passerade mig och sa: "I like your bag!"
Jag kommenterade på svenska att det ju var klart att 10-gruppen skulle mötas på MoMa. Tjejen visade sig vara amerikanska men på museet med sin svenska väninna som gett henne väskan. Så vi poserade tillsammans med våra rätt iögonenfallande väskor!
 Hoppas Saltis kan lägga ut bilden på sin blogg, annars blir det när jag kommit hem och har litet mer tid framför min egen dator - här snyltar jag. I och för sig har jag min iphone med det är litet jobbigt att blogga i det lilla formatet.
En besvikelse bjöd dagen hittills på. Jag gick till Apple Store för att köpa ett fodral till min iphone 4. DOM HADE INGA! Helt slut. Suck. Och jag som trodde jag skulle kunna få här ett som har upphängning så att jag kan ha telefonen om halsen. Men nix, pix.
Tänker dock överleva även detta.

5 kommentarer:

 1. Roligt att läsa om Matisse som är en av mina favoriter, och så synd med iphonefodralet!

  SvaraRadera
 2. Det händer någonting roligt och trevligt alla dagar, tycks det som och så skönt att du tänker överleva iphone-fodralet:)

  SvaraRadera
 3. Uff frågar: var fick du ett iphone4-skal till din iphone3?

  SvaraRadera
 4. Christina:
  Matisse har jag många trevliga upplevelser av, inte minst Dansen på Eremitaget i St Petersburg 1971. Den hade dom inte med här tyvärr.
  Karin och Uffe:
  Vad jag är ute efter är ett fodral med snöre så att man kan ha telefonen om halsen. Till min iphone 3 hittade jag ett just på Apple Store på 5th ave. Till den nya 4:an har jag nu bara ett enkelt bakstycke inhandlat hemma.

  SvaraRadera
 5. Du verkar ha en trevlig vistelse i NY. Synd att du inte fick tag på fodralet. Men, det kansek "går fler tåg". Matisse kan jag tyvärr inte mycket om.

  SvaraRadera