lördag 27 november 2010

Dom mådde bra, mina växter

Med kallare än minus 6 grader under natten och ett helt igenisat växthus som man inte kunde se in i var det inte utan att jag blev litet orolig för alla mina krukor. I går försökte jag förgäves öppna dörren för att se hur det stod till men den satt fastfrusen.
Idag fick maken upp den - utan våld och utan att spräcka några rutor - och se, allt stod väl till därinne! Ett antal fuchsior, engelska pelargoner och ett stort antal agapanthuspottor mådde alldeles utmärkt. En engelsk pelargon och flera fuchsior hade t o m blommor!

Nu var det bara -3° och snabb inbärning i uterummet borde de klara. Vi kånkade med förenade krafter och nu är de alla på plats i i uterummet och får en temperatur på 10-12° så länge som det inte är sol. Blir det sol stiger det snabbt till ca 18°.

Vart man tittar i uterummet står det nu växter. Jag håller tummarna att det mesta kommer att överleva och få ny energi om bara 2-3 månader.

Rätt många krukor står på en liten hjulförsedd platta vilket underlättar framkomligheten när man ska vattna och pyssla.

Året om hänger kaktusarna "Gunnar i Rafnahalla" på väggen i uterummet och nu blommar de i rappet. En alltid lika välkommen hälsning från Gunnar som lämnade denna jorden för snart 20 år sedan drygt 90 år gammal för att enligt sitt eget önskemål flytta till en "enrummare" på kyrkogården i Hörja.


Ålandsberta har t o m blommor kvar.

Eken från Paso Robles i Kalifornien har inte fällt bladen från sensommarens skott ännu.

Nu vet vi att den lilla värmefläkten klarar att hålla frostfritt i växthuset under betydligt bistrare omständigheter än den behövt under tidigare år. Vattentunnan i växthuset hade vi fyllt med vatten som värmemagasin och det vattnet var litet isblandat nu så temperaturen har varit nära noll.
Vi har dessutom inhandlat bubbelplast att isolera med nästa år innan krukorna kommer in i växthuset. Det var omöjligt att få den på plats efter att växthuset redan var proppat med växter. Jag hoppas i alla fall att fjolårets fimbulvinter INTE får en upprepning den här vintern, framför allt med tanke på trafiken både på vägarna och rälsen.

9 kommentarer:

 1. Så inbjudande det ser ut i ert uterum - fast det kanske inte känns tillräckligt inbjudande för att ta med sig en tekopp och bok dit.
  Margaretha
  som hade 15 minusgrader i nattas

  SvaraRadera
 2. Margaretha:
  En solig dag när det blir ca 18° kan man mycket väl sätta sig där med tekoppen!Eller sätta på värmefläkten om man har lust när det inte är sol. Vi har firat nyår på det sättet i djungeln flera ggr. Fast svägerskan som helst ska ha 25° tycker det är svalt...

  SvaraRadera
 3. Oj vilka gröna fingrar du har!
  Jag tycker också det ser väldigt inbjudande ut :-) Ett uterum måste vara härligt att ha...skrev hon längtansfullt.

  SvaraRadera
 4. Du har att göra med alla dina gröna och sköna, minsann. Tur att de inte hade fått kallt!
  Hälsa ÅlandsBerta, som inte ser ut som en Berta längre...på håll...hon ser så stor ut, men man kanske blir det i Skåne?

  SvaraRadera
 5. Hjärtligt välkommen hem! Å tack för titten på all växtprakten och givetvis även för att spännande reserapporter!

  SvaraRadera
 6. Christina:
  Vi är väldigt glada för uterummet och det är katterna också! Tror att dom leker att dom är i djungeln.

  Karin:
  Jo, det är en del pysel. Berta har varit i uterummet hela tiden. Hon är litet lång och gles just nu men det fixar vi till i februari med beskärning och omplantering.

  Karlavagnen:
  Tack, tack!

  SvaraRadera
 7. En sådan massa fina växter du/ni har. Och vilken tur att de klarat sig i kylan. Det verkar bistert i hela norra Europa. Läste att England haft rekordkallt. Du har verkligen gröna fingrar!

  SvaraRadera
 8. Skönt att växterna har klarat sig! Det är alltså livsavgörande med ett uterum som man kan hålla lite varmt. I alla fall om man vill ha många krukor, som jag vill ha. Hm, det fjärde huset blir mer och mer aktuellt, trots allt.

  Kul att se fler foton från resan. De där tågen ser ändå fina ut, om man bara får en mjuk bädd på nedre botten ...

  SvaraRadera
 9. Anne-Marie:
  Ja, det var en lättnad. Det ligger ju mycket jobb bakom, det mesta driver jag upp från sticklingar. Ur led är verkligen klimatet, nu snöar det för fullt igen.

  Marianne:
  Som sagt, det var en lättnad att se hur bra de mådde. Och fortsätter dom så så finns här hur mycket sticklingar som helst framöver!

  SvaraRadera