torsdag 25 november 2010

Insnöad!

Idag hade jag tid för att få på vinterhjulen vid middagstid. Snön från de senaste dagarna ligger kvar och det har snöat hela förmiddagen. Våra gator har inte plogats och vi bor längst ner i en dal och med sommardäcken var det helt omöjligt att ta sig upp! Så det blev att kasa ner igen från punkten där det tog stopp vare sig jag körde framår eller försökte att backa upp, ringa återbud till däckfirman och packa sig inomhus igen. Hoppas det kommer en plogbil under dagen, jag ska till bilprovningen i morgon bitti!

Därmed kan jag övergå till Kina.
Vi flög till Shanghai, C och jag. Vi kom fram på morgonen den 5 november och hade dagen att skaffa tågbiljetter till Kunming, en resa på ca 290 mil som tar natt-dag-natt och ca 40 timmar. Biljett köpet gick kvickt ocg C som tidigare hade rest nattåg tyckte att hard sleeper vore OK och mycket billigare än soft sleeper. Tyvärr var nederslaf utsåld så vi fick ta mellanslaf. Mer om detta nedan. Först skulle vi ut på stan och promenera. Detta var tredje gången C var i Shanghai så jag hade bra guide. C har en utmärkt gyro i huvudet och hittar dit hon vill, däremot saknar hon totalt avståndsbedömning och tidsuppfattning hur lång tid det tar en viss sträcka. Jag har ingen automatgyro alls, tappar genast riktningskänslan efter första hörn och måste ta märke för att orientera mig. Men jag har mycket bra uppfattning om hur lång en sträcka är och hur lång tid det tar att tillryggalägga den. Så tillsammans blev vi ett utmärkt team när vi väl kommit underfund med detta. C kunde på min fråga säga att "det ligger här framme" och peka. Efter ett tag kom jag då på att det kunde betyda allt från 50 m till 1 km! Och hon kunde inte säga vilket...


Katten ville inte vara med på bild...

En apple-nörd förnekar sig aldrig!

Fina nya hus med pampiga skyskrapor i bakgrunden.

Kvinnan ville inte stt jag skulle fotografera skräpet på gatan som någon just höll på att sopa ihop.

Kläder och grönsaker på tork.

Här dricker vi te på historiskt tehus.

Tilltugget var rätt egendomligt, bl a små spräckliga ägg i storlek som vaktelägg.

Så småningom var det dags att ge sig iväg till södra järnvägsstationen igen där vi lämnat in våra ryggsäckar till förvaring i "Consignation" som bagageförvaringen kallades. Det tog en stund innan vi begrep det, Chinglish kan vara både svårbegripligt och skrattretande!

Till väntsalen var det incheckning med röntgen av bagaget. Vi hade även provianterat torrnudlar, dricka och frukt. Det finns restaurangvagn men den är måttligt aptitlig och det finns tillgång till kokhett vatten hela tiden. De flesta passagerare äter just medtagna torrnudlar under resan. Det smakar helt OK och man riskerar inga tråkiga baciller.

Hard sleeper visade sig vara inte bara hard utan också smal och för mig synnerligen obekvämt, särskilt som vi hade mellanslaf och måste klättra upp och ner. Det är inga avskilda kupéer utan bara avbalkningar mot en öppen korridor. C kan uppenbarligen sova stående på huvudet - det kan inte jag. Det var trångt mellan bäddarna, jag kunde inte sitta rakt upp på min hylla.
Medpassagerarna var mest minoritetskineser vars språk inte var mandarin och ingen pratade engelska. Vi blev stirrade på, det blev snart en vana, och någon ville ville bli fotograferad tillsammans med oss. Annars var det inte mycket kommunikation denna resa. Klockan 22 kom konduktören och drog för gardinerna, den intermittenta och ganska dämpade (tack och lov) musiken i högtalaren stängdes av och ljuset släcktes ner. Snart hördes mest snarkningar och en massa mobiltelefonsamtal. Liksom här hemma skriker folk i telefon, när dom svarar ropar dom WEI!
Själv sov jag inte en blund och natten före hade jag ju suttit på planet och inte slumrat särskilt mycket.
Följande dag var jag trött och låg mest och slöade i min slaf och tyvärr var nästa natt inte myclket bättre an den första.

Notera stegen vid fotändan - inte bekvämt!

Nudlar i pappmugg smakar helt OK.

10 kommentarer:

 1. Hu för den sömnbristen. Jag skulle heller inte kunna sova så. Men ni borde tagit lite mjukare säng.......
  Såldes geten tror du?
  Torrnudlar ja det går ju men inte länge....

  SvaraRadera
 2. Verkligen beundransvärt att ni reste på det sättet. Man upplever nog mer iofs men inte är det särskilt bekvämt! Det såg ändå relativt fräscht ut och bra med restaurangvagn även om ni inte använde den.

  SvaraRadera
 3. Härligt, inte vad gäller dina vinterdäck, som det säkert ordnar sig med snarligen, men att få följa med till Kina och Yunnan. Känner mig nästan trött
  jag också, när jag förstår att du inte fick mycket till sömn under resan. Ändå måste det ha varit väldigt intressant på många sätt med alla människor och landskapet som ni susade igenom.
  Fina beskrivande bilder!

  SvaraRadera
 4. Så intressant att läsa om dina upplevelser i Kina. Härliga bilder! Vi har rekordkyla här i norra Kalifornien (vilket märks i det inte så fantastiskt isolerade hus jag bor i) och snö kom för några dagar sedan. Har förstått att Sverige också fått massor med snö.

  SvaraRadera
 5. Haha jag skrattar gott åt fotot med dig och The Apple!!! :-)
  Wherever you go... ;-)
  Jättekul att pratas vid tidigare idag också!
  Nu ska vi snart äta kalkon. :-)
  Kramar!

  SvaraRadera
 6. Hu, det där såg inte bekvämt ut! Bra att veta om jag någon gång ska åka tåg i Kina. Första klass ska det vara : )

  Lustigt det där hur olika förmågor vi människor har och inte har. Bra när man kan kombinera, då blir man ett superteam.

  Ja nu är det vinter, men jag tycker att det är rätt härligt. Njuter av snön, och den letar sig minsann inte in i lägenheten och lortar ner : D

  SvaraRadera
 7. Åh så roligt att få följa med på resan lite grann, det tackar jag för Kinaintresserad som jag är :-)
  Håller tummarna för att du lägger ut ALLA bilderna :-)

  SvaraRadera
 8. Eva:
  Ja, det var tufft att inte kunna sova. Jag visste att det inte skulle vara så bekvämt men hade vi bara haft underslaf hade det varit mycket bättre. Men det var rent och fräscht, det kunde man inte klaga på alls. Toan var dock inte så tjusig... På återvägen till Shanghai hade vi soft sleeper OCH underslaf, det var skillnad! Men toan var inte bättre!

  Anna F&T:
  Det är i alla fall en upplevelse jag inte vill vara utan!

  Karin:
  Plogen kom kl 15 och jag hann in till stan och få mina vinterdäck på, tack och lov.

  Anne-Marie:
  Ja, t o m här i Skåne har vi en hel del snö fast det är tidigt att den ligger kvar. Men vi har bra isolering, förstås. Det låter bistert med ditt hus och jag gissar att det blir dyrt.

  Saltis:
  Vi nördar förnekar oss inte, nej. Smaklig spis på er Thanksgiving-middag! Face time är toppen!

  Marianne:
  Ska du åka nattåg bara en enda natt kan hard sleeper duga om du får underslaf. Annars är det soft som gäller!
  Tack och lov att snön håller sig utomhus, det säger jag bara!

  Christina:
  Nja, du skulle nog bli trött av ALLA bilderna, men det blir många!
  Såg du TV-programmet om Kina mat i kväll där Fredrik Önnefelt tuggade orm? Tror inte att jag smakat det men vi var inte i Kanton. Däremot såg vi åtskilliga ormar på marknaderna så folk äter det ju även i andra provinser.

  SvaraRadera
 9. Hade nog åkt lite kortare sträckor och klivit av då och då och sovit på hotell. När vi åkte tåg från Beijing till Shanghai gjorde vi uppehåll i Nanjing och fick se lite av den staden också. Men det var bara en tågresa på fyra-fem timmar så vi behövde inte åka nattåg alls. Förstår om du var trött som dessutom hade jetlag innan...
  Roligt att se bilder från Kina, ser fram emot flera från Yunan där jag aldrig har varit.

  SvaraRadera
 10. Olgakatt: Ja, jag såg programmet, brrr. Lastbilen med hundarna var värst, den filmsekvensen förföljer mig lite...men grisar ska ju vara lika intelligenta som hundar, och dom äter vi ju glatt här i väst.

  SvaraRadera