tisdag 2 november 2010

För tidigt fredagstema: Bara en slump, eller?Eftersom jag beger mig på resa i tre veckor kommer här novembers första fredagstema litet prematurt!
De senare får utebli eller komma i efterskott.

Musikantas första fredagstema handlar om slumpen. Ibland händer det konstiga sammanträffanden. Kan det verkligen vara slumpen? Ja, menar jag. Tyvärr, tycker kanske vissa. Det kanske vore roligare om det verkligen fanns magi och parapsykologi. Eller? Men många tror uppenbarligen på något övernaturligt.
För någon vecka sedan kunde vi höra en intervju med James Randi i radions P1, känd för att ha avslöjat Uri Gellers skedtrick som många minns från TV. James Randi är själv gammal illusionist och kunde för sin intervjuare enkelt böja en av fikets skedar, där de satt i Lund, med bara pekfingerspetsen. James Randi är över 80 år och har i många år erbjudit den som kan bevisa att något övernaturligt finns 1 miljon dollar i belöning. Ingen har ens försökt.
Han har gjort massor med tester med slagrutemän - om de är ovetande om vad marken innehåller så lyckas de hitta vatten i ett fall av tio - lika ofta som, just det, slumpen.

Jag, liksom mr Randi, är istället upprörd över att medier, siare, homeopater och slagrutemän lyckas lura till sig enorma summor av godtrogna människor och det värsta av allt, lura sjuka att satsa sin sista slant på overksamma kurer och kanske avstå livräddande medicin.

Se mr Randis föredrag ovan från TED (Technology, Entertainment, Design) eller gå in på hans stiftelses hemsida www.randi.org.
Eller låt bli om du vill bedragas! Ett talesätt säger ju så, människan vill bedragas.

När vi talar om slump menar vi ofta något positivt. "Av en ren slump gick jag tillbaka och då hittade jag, träffade jag, såg jag etc och träffade nån trevlig, hittade något borttappat, kunde avvärja något otrevligt etc". Annars talar vi om "otur".

Att något övernaturligt skulle påverka det som händer - nix.

9 kommentarer:

 1. Roligt att läsa ditt inlägg och roligt att lyssna till James Randi. Jag blev inte så överraskad av dina åsikter - jag vet ju hur du ställer dig t.ex. när det gäller religion...

  Och jag tror att du har rätt när du säger att människan VILL bedragas. Man vill så gärna tro att det är någon mening med det som sker och allting inte bara är just en slump...
  Det känns lite mer spännande så!
  Hälsa Kina!

  SvaraRadera
 2. Jag förstår inte ordet övernaturligt.
  Är det inte så att allting är naturligt istället? Men man kanske kallar saker för övernaturliga för att man inte kan "ta" på dem.

  Att det sedan finns humbug och lögn i olika sammanhang p.g.a. ekonomiska förtjänster är helt klart; det finns ju sådant också i s.k. vetenskapligt bevisade sammanhang och inte enbart i alternativa sådana.

  Ett mycket intressant inlägg som jag gärna skulle kommentera mycket mera, men då finns risken att det blir en roman. Vi är inte helt överens, vilket vi inte behöver vara heller. Personligen kan jag inte leta fram vatten med en slagruta men har ändå fått känna på kraften via två olika slagrutemän och en kvinna vid olika tillfällen. Ingen var mera skeptisk än jag när det hände första gången, men Aulis som mannen hette tog mig i handen så jag fick känna på energin som drog neråt just där vattenkällan senare visade vara. När jag släppte honom kändes ingenting, när jag åter tog honom i handen och vi vandrade fram tillsammans kunde man tydligt känna dragningen som inte åstadkoms av honom. Den kraften kunde han inte fejka. Det fanns inte en chans. Han var en mycket anlitad vattenletare på Kimito i Åbolands skärgård.
  Den andra gången var det en kvinna på Åland och den tredje gången var det min egen make som sökte fram vatten på gården här hemma. Med en nyckelknippa. Uffe har förmågan och han ljuger inte, jag lovar. Vi har en mycket bra brunn som befinner sig en liten bit ifrån den "rätta" källan. Det handlar om energier som tydligen vissa människor har lättare att plocka fram än andra. Att det sedan säkert finns de som hittar på det ena och det andra av olika orsaker är jag helt övertygad om. Man lär sig kanske så småningom att skilja agnarna från vetet eller också får man vara på alerten i de här sammanhangen så man inte blir bedragen.

  Hoppas du får vara med om många spännande saker på din Kinaresa, slumpmässiga eller inte!
  ps. du får testa Uffes slagruteförmåga nästa gång du kommer hit!

  SvaraRadera
 3. Musikanta-Ingrid:
  Att man inte tror på "övernaturlighet" innebär inte att man saknar mening med det som sker! Jag tror att det finns massor med mening både med livet och det som sker. Livet är MYCKET spännande!

  Karin:
  Ska bli intressant att prova Uffe som slagruteman! Randi säger ju också att han INTE VET att det inte finns men att ingen lyckats visa honom att det fungerar. Och ingen har velat ha dollarmiljonen. Kanske Uffe kandiderar?

  Du har absolut rätt i att allt är naturligt, dvs det finns alltid en naturlig förklaring även om vi inte alltid känner till den. Det är just det jag menar!

  SvaraRadera
 4. Jag håller med Pettas i det mesta hon skriver. Visst är det tokigt med alla dessa beskrivningar som vi använder för olika "fenomen". Och visst finns det saker som vi inte riktigt kan bevisa och förklara med de gamla, vanliga vetenskapliga metoderna. Jag har varit med om massor med märkliga sammanträffanden och möten som senare visade sig vara otroligt viktiga och betydelsefulla. Skall bli mycket spännande att få mer reportage från din resa.

  SvaraRadera
 5. Anne-Marie:
  Vi är alla med om märkliga händelser som kan bli avgörande för vilken riktning livet tar och var och en får naturligtvis själv tolka innebörden i det.
  (Nu har jag packat färdigt - tror jag... Hoppas få något att berätta!)

  SvaraRadera
 6. Intressant inlägg! Håller med om allt vad gäller såna som skor sig på människors godtrogenhet. Jag brukar vara krass realist, men en gång för många år sedan testade vi för skojs skull att kapa till en slagrutekvist av sälg på vårt lantställe. Det var det märkligaste jag varit med om. På ett ställe i trädgårn vreds klykan i vårt grepp påtagligt mot marken. Både min mamma och jag provade flera gånger och fick samma resultat. Vi har inte grävt för att kolla om där finns vatten, men oavsett om det finns eller inte, kan jag aldrig glömma den märkliga känslan.

  SvaraRadera
 7. Så bra att vi tycker olika.. annars skulle livet inte vara så spännande tror jag. Jag tror att det finns en mening men alla är inte mottagliga... Vi har våra tentakler ute på olika sätt... Vi plockar upp olika saker. Bara för att man inte kan "bevisa" något rent vetenskapligt betyder det inte att det inte finns... eeeh, tror jag...
  Hälsa till Kina!
  kram

  SvaraRadera
 8. Tror inte heller på övernaturliga saker eller händelser utan tror snarare det är slumpen eller tillfälligheter.

  Det enda jag själv bevittnat som var konstigt var Samira i Södertälje för kanske 15 år sedan nu. Minns du det? Var där och det såg bra konstigt ut, som om det ständigt droppade olja från hennes panna. Men jag är för rationell för att egentligen tro på det. Samtidigt hoppas jag på att det finns en Gud och ett efterliv men jag tror inte att gud styr vårt liv på det sättet.

  SvaraRadera