söndag 3 juli 2011

Pelargonlördag

Njesen och jag är båda pelargontanter. I helgen är det pelargondagar på Hovdala så vi var där i god tid i går för att kunna välja bland de första. Ni får titta in på njesens blogg om ni vill se bilder därifrån.
Vi hade förstås var sin kasse med oss hem. Men först for vi en runda också till Flädergården i Vinslöv där det alltid är pelargondag. Och fyllde på, förstås, bl a med var sin planta som utlovas komma att se ut som på bilden nedan.


Men hemma finns redan några fina exemplar av denna så älskade växt. Förra sommaren knep jag ett skott hos Margaretha på hennes kulle vid Klarälven. Det ser ut så här nu.


Annars var det en katastrofal vinter för mina pelargoner. Många dog och jag har fortfarande ett elände med ohyra i form av vita flygare. Varken gift eller såpsprit hjälper och att klämma ihjäl dem en och en är bara ogörligt.
Men jag tar nya tag! Skam den som ger sig!

8 kommentarer:

 1. Jag har bara en här. Den har blommat två gånger nu i vår, men ser ut som sju sorgeår däremellan. Jag tror inte att den trivs.

  SvaraRadera
 2. Härligt med ett gemensamt intresse som förenar er! Jag har fyra pelargoner på terrassen, två blommar inte f¨r tillfället men har knoppar. Tyvärr lyckades jag med konststycket att köpa 4 olika färger men det är ganska fint ändå. Men jag förstår inte varför de röda solrosorna inte vill blomma än... Jag undrar hur det har gått för Mariannes odling av samma Ikea Family-fröer.

  SvaraRadera
 3. Vilken härlig dag! KUL också att få prata en stund!!!!!! :-) Tänk att vi ses så snart nu! Det ska bli väldigt kul och det är extra roligt att Ella ser fram emot att träffa er alla där hemma i Sverige så mycket!
  KRAM!!!

  SvaraRadera
 4. Carina:
  Pelargoner härstammar från Sydafrika så jag tycker din borde trivas klimatmässigt. Du kanske inte pratar tillräckligt med den?

  Petra:
  Det är väldigt kul att prata pellisar med likasinnade.Om jag minns rätt så blommar solrosor sent så ge inte upp! Har inte haft några på länge.

  Saltis:
  Tyvärr hann inte njesen att komma med hem efter blomsterutflykten annars hade vi försökt fejstajma då med. Härligt att prata med er och att få telefonpussar förhöjer verkligen tillvaron:-)

  SvaraRadera
 5. Pelargoner som är så fina. Helt rätt, man skall aldrig ge sig. :) Roligt att ha ett gemensamt intresse som man kan dela så där.

  SvaraRadera
 6. Jag gillar också pelargoner jättemycket. Min "samling" blev tyvärr decimerad i vintras då jag inte fick alla att övervintra.

  Pelargoner är så tacksamma och visst är det roligt när man kan byta skott med någon eller komma över någon specialare. :-)

  // Lisbeth

  SvaraRadera
 7. Jag begriper inte varför pelargoner aldrig blommar hemma hos mig. Och när de blommar någon gång blir de strax svarta...

  Så i år avstår jag från att köpa nya sådana till mina fönsterlådor. Det får bli tagetes i stället - den enda blomma som trivs hos mig med undantag av penséer...

  SvaraRadera
 8. Anne-Marie:
  Nä, man ska inte ge sig! Och idag har jag lagt timmar på att leta blad med ägg inunder och plockat bort massor och sprutat såpsprit.
  Det är roligt att så många unga nu är intresserade av pelargoner. För inte så länge sedan var det en typisk mormorskrukväxt.

  Tankevågor:
  Välkommen hit! Tror inte jag sett dig här förut.
  Den gågna vintern har gptt illa åt många pelargoner, det har jag nu erfarit. Så det är inte bara hos dig och mig det blev eländigt. Men vi tar nya tag, eller hur?

  Musikanta:
  För några år sedan köpte jag en fin pelargon full med knopp av en efterlängtad och sällsynt sort. Det tog bara några dagar så blev hela växten svart och tvärdog! Jag klagade och fick en ny. Men efter det har många av mina nysatta sticklingar svartnat och dött. Gissar att jag fick in nåt skit i svampbranschen. Nu har jag skurat ALLT i krukväg med såpa och ställt i gassande sol för att alla sporer skall döden dö. Som straff har jag istället nu vita flygare på det mesta, grrr. Men jag kämpar på och har nyss burit hem 7 nya sorters pelagoner. Är man pelargontant så är man.
  Varför det aldrig blommar hos dig utan katastrofala följder är mig en gåta.
  Annars är penseer och tagetes inte fy skam heller. Dessutom slipper du hysa dem över vintern!

  SvaraRadera