fredag 2 september 2011

Fredagstema: Skördetiden är inne

Då är det dags för ny termin med fredagsteman och i september är det jag som utmanar er. Ämnena står i spalten till höger.
I Skåne är det bråda dagar på fälten. Häromdagen hittade jag bonden där jag har hästen på bete i färd med att spola ren sin skördetröska. Han var lättad att allt nu var tröskat; värre är det med halmen. Regnskurarna kommer nu med lagom mellanrum precis så att halmen inte hinner torka.

Enligt Wikipedia ser en skördetröska ut så här i genomskärning!

Min egen skörd är kanske inte så imponerande men jag är ändå nöjd. Vitlöken fick jag ta upp redan i juli då den hotade gå i blom. Men det blev några bra flätor och en är redan fraktad till Dalarna där den uppskattas av brorsonen och hans familj.


Den sista potatisen grävde jag upp för någon dag sedan och ett par kok finns i kylskåpet ännu. I det som varit potatisland skulle nämligen de nya trädpionerna planteras, därav behovet att tömma landet.
Jag har odlat två sorter i år, Casablanca och Red Duke of York. Den röde hertigen var knallröd utanpå och vit inuti och var svårkokt. Från att ena minuten vara för hård så föll den sönder till mos i nästa.
Casablancan var däremot idealisk och mycket god. Hittar jag samma sort att sätta nästa år tar jag den och låter hertigen vara.


Tomater kan jag plocka in varje dag från mitt lilla växthus ett tag till. Sen måste det rengöras ordentligt innan jag flytta in pelargoner och andra krukväxter som får stå där ett tag innan det är dags för riktig vinterförvaring i uterummet.I frysen har jag åtskilliga påsar krusbär och har också kunnat dela med mig till njesen. Jag har dessutom hittat en krusbärsbuske på ett annat ställe i trädgården och till våren ska den flytta till just njesen och hennes nya trädgård. Krusbär är nämligen en av få sorters frukt som Loff inte är allergisk mot. Hoppas det förblir så; nyligen fick han en obehaglig reaktion på banan som han tålt förut.

Vill jag koka god gelé som passar till hjortstek kan jag plocka paradisäpplen och rönnbär men jag har kvar några burkar i matkällaren så det får vara i år.
Inte långt härifrån har vi en gård som odlar majs och har självplockning. Tyvärr är det inte ekologisk odling men man kan inte få allt. Det blir i alla fall närproducerat.

Närproducerat är detta också. Skördat på ca 5 minuter, rensningen tog betydligt längre tid. Men gott var det med kantarellmacka och äggstanning med stuvning på tegelsopp och björksopp.


Att det är skördetid för svenska produkter märks också i de ekologiska Mossagårdslådorna som kommer till oss med grönsaker varje vecka. En stor del av året kommer även produkter från utländska ekologiska odlare men inte så här års.
I helgen är det dessutom Ekorundan då man kan besöka Mossagården och en hel del andra ekologiska gårdar runt om i Skåne. Det ska vi!

Och snart blir det högsäsong för svenska äpplen! Vårt träd heter Rubinola. Prydnaderna, förutom de vackra äpplena, är kasserade CD-skivor för att avskräcka skatorna från att ta EN smakbit från varje äpple...Sist vill jag visa något som KAN bli en skörd i framtiden, mina sparrisplantor! Inte visste jag att det skulle bli SÅ stora vippor av de skrumpna rötter jag satte i våras. Om jag har tur kan det bli en bitteliten skörd redan till nästa år. Håll tummarna!


12 kommentarer:

 1. Åh, så härligt det är när det är dags att skörda! Det känns så bra när man vet att inga bekämpningsmedel använts eller att grönsakerna stressats fram. Det var ett fint knippe vitlök och jag förstår att det uppskattades :-)
  Allergier är så tråkiga och jag förstår inte att man inte ska tåla NATURLIGA saker. Jag kan heller inte äta råa frukter och grönsaker och allra värst är just banan (halsen sväller igen). Som tur är finns det undantag för mig som vissa bär, gurka, tomat och sallad.
  Jag brukar också beställa Mossagårdslådor och det är härligt att glänta på locket och känna doften av nyskördat :-)
  Trevlig helg!
  Kram!

  SvaraRadera
 2. potatis och tomater, vad fint! Det där med sparris låter spännande!

  SvaraRadera
 3. Är avundsjuk på dina tomater, eftersom de man köper inte smakar någonting alls. Skillnad på dem man odlat själv.

  Själv har jag bara odlat persilja som vanligt och dill, som inte tog sig. För mycket vatten eller för lite, jag vet inte vilket. Har numera också, som Lotta, tyvärr svårt att äta rå frukt och råa grönsaker. Vet inte om det kommer med åldern, har man gallsten t.ex. får man ju inte äta varken gurka eller äpplen. Eller om det har att göra med hormonerna. Jag som drack litervis med kaffe förr i världen tål knappt lukten av denna dryck numera...

  Härliga bilder du visar att se på i alla fall!

  SvaraRadera
 4. Så roligt att se hur bra din sparris har tagit sig. Du får säkert ett litet mål när våren är här igen. Är paradisäpplena syrliga i stil med rönnbär? Jag tror att jag aldrig har smakat sådana

  Karin

  SvaraRadera
 5. Inte utan att jag avundas dig din skörd - ser verkligen läckert ut!
  Ekologisk majs kan vi köpa ibland, så nu frossar vi eftersom det är mors favoriträtt - tur när barndomsminnen ta'r sig sådana uttryck, kunde lika gärna bli tvärtom.
  Margaretha

  SvaraRadera
 6. Lotta:
  Allergi är jättetrist. Men man ska heller inte missförstå naturliga ting! Arsenik är ju t ex väldigt naturligt liksom bly. Och har man otur så ingår dessa giftiga grundämnen i sk "naturmedel" som så många lägger pengar på.
  Mossagårdslådorna är verkligen att rekommendera!

  Nilla:
  Du kan tro att jag hoppas på egen sparris nästa år, i alla fall ett smakprov!

  Ingrid:
  Jag kan faktiskt köpa ekologiska, jättegoda tomater här i närheten varje sommar, men det är ändå något visst med de alldeles egna.
  Stackare, som inte gillar kaffe längre! Kaffedoft förekommer ju ofta. Jag har en god vän som tycker kaffe doftar himmelskt men smakar pest!
  Jag gillar både doft och smak men måste hålla mig till koffeinfritt på kvällarna.

  Karin:
  Paradisäpplena är ju egentligen prydnadsäpplen, väldigt små. Men de är syrliga och fulla av pektin och gifter sig utmärkt med rönnbär till gelé. De mildrar den kraftigaste beskan.

  Margaretha:
  Förra veckan fanns majs i Mossagårdslådan så vi fick en ekologisk omgång i alla fall. Jag har en stor påse i frysen av den närodlade varianten som är en exceptionellt god sort, dessutom.

  SvaraRadera
 7. Vilken skörd du har! Fast, jag är inte förvånad. DU har ju sällsynt gröna fingar.
  jag är djupt imponerad av din FINA vitlök!
  Majs är så gott, så jag förtstår att du är glad över att ha en sådan odling så nära hemmet.

  SvaraRadera
 8. Oj vad mycket gott du har odlat i din trädgård. Underbart att kunna skörda av allt detta. Egenodlat är ju bäst. Man slipper besprutningsmedel och man får den allra bästa smaken. Jag visst redan att du hade grönafingrar då Marianne har skrivit så mycket på sin blogg om allt trädgårdsjobb ni gjort och alla fina växter som du hjälpt henne med. Din vitlök ser ju kanonfin ut.Egenodlat potatis är ju bara så ljuvligt god. Jag hoppas ha en liten egen trädgårdsplätt i framtiden med lite buskar och fruktträd. Krusbär är något som jag har haft nöjet att få mumsa i mig denna sommar nu när jag åter bor hemma i Sverige igen.
  Ha en fin helg och tack för bra och roliga teman denna månad.

  SvaraRadera
 9. Du har ju en otrolig trädgård tycker jag!!! :-)
  Och Ella fick ju skörda lite i den nu i somras också! Potatis och lite bär. Skoj!
  Jag har faktiskt glömt att det var Fredagstema idag så mitt kommer nog senare. Det är mycket här nu när dagis är stängt... ;-)
  Och snart kommer du ju hit! Hurra!!!
  KRAM!

  SvaraRadera
 10. Härligt med egenodlat! Och som du säger närodlat är bra, och majs är så himla gott.
  Kul tema!

  SvaraRadera
 11. Oj oj vad mycket du har att skörda!! Är imponerad. Visst är det nåt alldeles särskilt att äta grönsaker och bär som man själv odlar eller som man vet är odlat i närheten, det är riktig lyx tycker jag!

  SvaraRadera
 12. Annika:
  Tror inte dom är så sällsynt gröna men nåt har man ju lärt sig på 33 år med trädgård.

  Desiree:
  Visst är det lyx med egenodlat!Potatis och tomater kan vi tyvärr bara njuta av under sommaren men det är mycket värt.
  Tack och ha en skön söndag!

  Saltis:
  Tack! Ungar brukar tycka om den också; det är liksom rätt så fritt fram och en gång i tiden tyckte ju nevön att den var finare än Falcon Crest;D Ella verkade nöjd, hon med!
  Ja, akta er, snart kommer jag!

  HeLena:
  Det gäller att njuta av säsongens håvor!

  Ingabritt:
  Billig lyx, dessutom, även om det krävs en del jobb.

  SvaraRadera