onsdag 28 september 2011

Rosh hashanah

Idag hade jag tänkt besöka Judiska museet här i New York men kollade först öppettiderna. Det visade sig att det alltid är stängt på onsdagarna och eftersom Rosh Hashanah, det judiska nyåret börjar i kväll så är det stängt även torsdag och fredag. Så det blev plan B, nämligen Museum of the City of New York. Där rådde visserligen vad jag brukar kalla ryska förhållanden, nämligen zakryt na remont, dvs stängt för renovering ända till 2013, men bara de permanenta samlingarna. Det fanns flera mycket intressanta tillfälliga utställningar fr a en om arkitektur och miljö. Den behandlade en för New York mycket beydelsefull arkitekt, Kevin Roche, som bl a under 40 år ansvarat för utbyggnad, ombyggnad och renovering av Metropolitan Museum of Art, mitt bästa smultronställe bland de museer jag känner till i den här stan.
Men innan jag kom så långt som till 103 St och 5th Ave hade jag varit i den andra änden av Manhattan där jag hade två ärenden. Dels ville jag se Ground Zero, dels ville jag se Jean Dibuffets konstverk utanför Chase Manhattan Plaza. Jag hade dock missat att man måste ha biljett införskaffad via internet för att komma in till 9/11Memorial så det blev mest beskådande av byggarbetsplatsen även denna gång.
Dubuffets verk är imponerande och samtidigt med mig beskådades det av 4 besökare från Kina som inte visste något om varken konstnären eller verket utan bara plötsligt hade upptäckt det.
Efter litet irrande bland gatorna i finansdistriktet - där finns inte de räta vinklar och numrerade gatorna som börjar bara ett stenkast längre norrut - hittade jag en tunnelbanestation och kunde åka cirka 125 kvarter norrut till museet jag besökte. Jag välsignar min kompass- app i iPhonen som i avsaknad av sol hjälpte mig att åtminstone gå mot rätt väderstreck.
Dagen avslutades med att Saltis och jag hämtade Ella på dagis och därefter värmde vi rester från gårdagens Sichuankäk som vi då ringde efter. Rikligt och välkryddat och läckert.

3 kommentarer:

 1. Så bra att du nämnde Rosh Hashana, jag hade tänkt skriva om det i går, när livet kom emellan.

  En gång när jag var i NYC rådde "ryska förhållanden" på vartenda ställe vi planerat - när vi slutligen i hällregn letade oss fram till min väninnas favoritrestaurant var den stängd efter en eldsvåda. Lite bättre tur tycks du ha haft.
  Margaretha
  som nog inte har
  det lika varmt som
  du - men en skön
  och vacker höstdag

  SvaraRadera
 2. Ni har det så BRA, och det gör mig så glad!
  Just det, Rosh Hashana ja...
  Visst, jag har prisat kompassen i iPhonen många ggr.
  Fortsätt att ha det BÄST!!
  OCH vädret ska bli svalare till helgen. Den här fukten är inte kul.

  SvaraRadera
 3. Wow, Dubuffet-skulpturen är verkligen häftig! Underbar! Kul att få se lite bilder från den stora staden.

  SvaraRadera