fredag 9 september 2011

Fredagstema: Smartphone - eller inte?

För drygt 6 år sedan fick jag en handdator, en "Palm", palmen kallad i vardagslag. I ett halvår dubbelförde jag kalender i den och i vanlig papperskalender. Sen slängde jag papperskalendern. Och telefon/adressboken. Och jourschemat i papper. Man kunde göra anteckningar med tangenter eller för hand med skrivpinnen och jag började inse fördelen av att ha en elektronisk löshjärna med överallt. Jag synkroniserade palmen i datorn ofta för att inte bli av med uppgifter om palmen skulle komma bort av någon anledning. En mobiltelefon, Ericsson, hade jag alltid, uppdaterad till ny modell med jämna mellanrum och allt flera av palmens funktioner togs över av telefonen. Dock inte möjligheten att ha uppgifterna i dubblett i datorn.

Sen kom iPhone och tillvaron förändrades igen. Allt som palmen + Ericssonmobilen kunde kan iPhonen plus en hel massa till.  App betyder i mitt liv inte längre först och främst blindtarmsoperation (det gjorde det i ca 40 år!) utan något som man kan välja att låta iPhonen göra. iPhonen är således en smartphone,
definition enl Wikipedia.

Nu är förstås inte själva manicken smart, det är ju människor som hittar på alltihop den kan göra. Jag använder min till en hel massa förutom att ringa och SMS:a. Finns det bara täckning i telenätet, GSM eller 3G har man internet till hands var man är för att hitta en uppgift, finns det wifi kan jag ringa "gratis" (ingenting är gratis, någon betalar ju för abonnemanget!) med bildtelefoni till andra iPhoneägare i ett wifi-nät, sk FaceTime. Kina till Sverige eller USA - lätt som en plätt. Förutom alla "vanliga" funktioner med kalender, anteckningar och liknande lyssnar jag på radio, ser SVT Play, läser hemladdade böcker, använder en svampguide, kompass, kamera, video, kollar tidtabeller, ser efter om tåget är i tid, använder GPS, tittar på väderutsikter osv, osv.
Vad jag INTE använder telefonen till är spel; det har jag inga alls installerade.

Jag har inte köpt några dyra appar, bara betalat för några enstaka och då vanligen 7 kr. Den senaste jag köpte var en kalender med veckonummer som automatiskt samordnar sig med iCal, den inbyggda kalendern som har som enda nackdel att den saknar veckonummer. I och för sig skulle jag inte ha saknat veckonummer om inte omgivningen envisades med att ideligen använda dem, jag avskyr veckonummer och kan aldrig relatera i tid till dem. Dag och månad klarar jag, inte veckonummer.

Sen ska jag inte sticka under stol med att det är nevön som inspirerat mig till både palmen och iPhonen.
Applenörd kan jag vara själv, det var maken och jag sen långt innan nevön blivit torr bakom öronen. Vi har aldrig ägt andra datorer än macar och det börjar bli en hel massa vid det här laget sen vi köpte den första 1986.

Nu kommer snart iOS5 för iPhone och iPad som gör att man kan använda dessa utan att vara beroende av att ha tillgång till iTunes. Fördel för alla som inte vill ha en dator utan kanske bara en läsplatta men nog vill jag ha mina data i dubblett. Även om min iPhone har en app som gör att jag kan lokalisera den om den kommer bort!

Så för min del är valet lätt, smartphone - ja, absolut! Och för en Applenörd är ju valet av modell inte heller svårt.

9 kommentarer:

 1. Vilken hyllning!
  Själv har jag inte kommit dithän ännu... men någon dag kanske? :-)

  SvaraRadera
 2. Tänk vilken skillnad det är. Jag är inget fan av äpplet. Själv står jag stolt emot både iPhone och MAC dator. Kör med PC och android telefon som smart phone. Är nöjd med mina val hittills. Ha en fin helg.
  Kram!

  SvaraRadera
 3. Att du har valt rätt för egen del kan ingen tvivla på över huvudtaget. Mitt i prick! :)

  SvaraRadera
 4. Jag ska också köpa femman då den kommer. Har ju bara tvåan nu, en trött gammal veteran som behöver få vila. OCH som inte är så bra längre...
  Så en vit femma skall köpas.
  Annars är jag nog ingen äppelnörd, har PC och så..Ingen padda, bara ajfån.
  Men, det kan bli en macbook när inte vaion vill vara med i leken längre...

  SvaraRadera
 5. Haha ja det är kul att du är så inne i Äpelvärlden tycker jag! I elektroniska världen överhuvudtaget kanske jag ska säga. Själv är jag otroligt glad i min iPhone även om jag inte alls är så uppdaterad på "allt" som du och M är... ;-)
  FaceTime är en av de bästa sakerna helt klart!!! Och så att kunna ha med sig filmer, spel etc till Ella när vi var i Sverige (plus flygresan dit och hem). DET var verkligen såååå skönt!!! Både på iphone och ipad! har aldrig testat ngn android så det har jag noll koll på (i jämförelse alltså).
  Kram!

  SvaraRadera
 6. Jag vet inte ens om jag har en smartphone - tror inte det men vad är definitionen av en smartphone?
  Jag gillar inte heller veckonummer, det är en väldigt svensk företeelse att prata i veckonummer istället för datum / månader. Det är endast i år som jag har haft koll på veckonummerna och det är ju bara för att min graviditet följer kalendern ;-) Det roliga är att på jobbet har vår interna kalender veckonummer (det är en italienare som uppdaterar den) men i Outlook (email och kalendern på datorn) har vi inte nummer på veckorna.
  Trevlig helg!
  Kram

  SvaraRadera
 7. Jag gick aldrig reallinjen på gymnasiet vilket gör att vissa tekniska saker fortfarande är vita fläckar på min personliga karta. Så jag begriper inte så mycket av ditt inlägg tyvärr.

  Föredrar min manuella kontorsalmanacka där jag kan skriva ringar med grönt och rött om vad jag ska göra i framtiden etc. Ofta är det så på datoralmanackorna att lördag/söndagar inte finns med. Och det är du för det mesta de enda dagar som jag jobbar...

  Men visst låter det fantastiskt att kunna göra allt på denna lilla apparat som du beskriver!

  SvaraRadera
 8. Nilla:
  Jo, jag är ju nöjd med min iPhone!

  Desiree:
  Man ska vara glad åt vad man har valt, så klart! Men du ska veta att vi aldrig har träffat nån som bytt till Mac från PC som ångrat sig...

  Karin:
  När det gäller datorerna så är det maken som går i bräschen här men med telefonerna är det jag. Så jag har lockat honom till iPhoner i två generationer, haha!

  Annika:
  Du kommer att bli väldigt kär i din nya ajfån, ingen tvekan! Läs f ö mitt svar till Desiree ovan!

  Saltis:
  Face Time är verkligen suveränt; jag tänker på min Kinaresa när jag kunde ta er på promenad, haha!

  Petra:
  Först och främst ett stort grattis till Sweet Pea´s entré!
  När du ö h t kan tänka på annat än honom och bryr dig om vad en smartphone är så finns det en länk till Wikipedias definition i inlägget!

  Ingrid:
  Jag har då aldrig sett nån datorkalender utan lördagar och söndagar. Men jag känner flera som håller fast i papperskalender, du är inte ensam!

  SvaraRadera
 9. Om det nu finns datorkalendrar med lör- och söndagar brukar rutorna vara mindre. Men det var nog några år sen jag kollade senast, så jag kanske får försöka igen :-)!

  SvaraRadera