lördag 30 juni 2012

Somligt blir aldrig omoderntSom njesen berättade häromdagen gjorde hon och jag dagstur på Österlen. Jag visade några av mina favoritställen och dessutom fick även jag för första gången sett Hasse&Tagemuseet i Tomelilla. En stor del av svensk filmhistoria - och en hel del övrig historia, för den delen - ryms på 15 kvadratmeter. Såklart är det skillnad hur man upplever Hasse och Tage i våra olika generationer. Njesen minns sånt som den blommiga falukorven, Ronja Rövardotter och andra barnsaker medan jag har med mig hela epoken med alla filmer, flera revyer jag sett på scenen och allt man sett på TV och hört på radio genom alla år. Och dessutom läst!
En del av rekvisitan från filmerna såg maken och jag redan för många år sedan när den fanns på Tekniska Museet i Malmö, t ex Hasses jordkikare från Äppelkriget. Nu är allt samlat i Tomelilla där filmerna spelades in. När jag går runt och minns slår det mig hur modernt allt är - ingenting har blivit omsprunget av tiden när det gäller Hasse och Tage. De var både före och i sin tid, hur de nu lyckades med det. Miljö, kärnkraft, demokrati, jämlikhet; allt är lika aktuellt idag.

Njesen trycker på knappen för att spela upp visan om den blommiga falukorven som samtidigt snurrar i sin stekpanna.
Mycket av AB Svenska Ords välformulerade "tänkespråk" ingår i vardagssvenskan idag - den yngre generationen vet nog inte alltid varifrån allt kommer som de glatt citerar, t ex västen som knäppts ihop med gylfen.
Här är ett som kanske är mindre känt men som passar bra in i dagens språkbruk:


Jag kan inte avhålla mig från ett par "dagens vita":

Schersminen börjar just blomma..

.. och Olga njuter på sin sockerlåda.
 Lika häftigt som det regnade igår så har solen gassat idag. Och häcksax, grensax och sekatör har dansat i grönskan. Jag lär sova ovaggad.

10 kommentarer:

 1. Kul med Hasse&Tage museet. Jag har inte sett och läst jättemycket av dem men älskar flera av de filmer jag sett, samt älskar det av Tage Danielsson jag läst! hans underfundiga humor och otroligt djupa filosofiska tankar.
  Siesta bilden där på olga är ju helt underbar!!!!! :-)
  Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Museet är väl värt ett besök och kan ge nya impulser. Bägge har skrivit jättebra böcker också, både med humor och allvar.

   Radera
 2. Vilka underbart fina "dagens vita"!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Olga tackar för komplimangen!

   Radera
 3. Världen var lite bättre med Hasse&Tage, så mycket bra de gjorde!
  Tyvärr har det lilla museet varit stängt när vi varit i Tomelilla men vi får väl åka dit igen.
  Och Olga är verkligen avslappnad så det smittas på den bilden.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mycket av deras verk är odödligt! Och museet står nog kvar ett bra tag så gör ett nytt försök.

   Radera
 4. När jag hörde Guben i låddan för första gången någon gång i mitten av 60-talet kommer jag ihåg att jag skrattade så att jag fick ont i magen. Jag så också några revyer med duon som var lika roliga. Och alla sketcherna med Lindeman och Tage. Det finns inga komiker som varit lika roliga sen dess - åtminstone tycker inte jag det.

  Hasse A. läste i Lund samtidigt som min dåvarande man och jag - han var ju redan då en höjdare med studentspexen och karnevalen som specialitet. Hans tal på gaskerna på AF var vida berömda - han var lika rolig på den tiden.

  Det finns knappaste någon doft som är mer utsökt än schersminens!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nog är herrarna naturbegåvningar, bägge två. Och i deras fall blev 1+1 betydligt mer än två även om de var för sig också är genier.

   Radera
 5. Ja underbara fantastiska Hasse å Tage! Jag älskar alla gamla Lindemän och alla filmer. Måste till Tomelilla och museet!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Skattkistan att ösa ur är oändlig!

   Radera