fredag 25 januari 2013

Galleri Fredag: På väggarna

Månadens galleristdirigent, Penny, har bestämt att vi ska gå på konstrunda - eller i varje fall visa vad vi har på väggarna. Om det nu inte är så att vi klättrar på dem...

Hos oss finns ett varierat utbud av bilder, både foton, målningar, grafik, affischer, keramik och textil.

Det är alltför lätt att överlasta och därför finns det också en hel massa som står i garderober och skåp. Det händer att jag försöker byta om men då brukar maken protestera! Den SKA hänga där!
Det har hänt att han först protesterat mot en bild för att sedan vägra flytta den när han väl blivit vän med den. Jag är den som är mest konstintresserad och mest köpgalen. Dock är vår konst ingen investeringskonst, här finns inga verkliga dyrbarheter. Det behöver man inte - det finns gott om goda konstnärer som inte är dyra alls och därmed garanterat inte kan leva på sin konst heller. Många av dem måste förtjäna sitt levebröd som lärare, jobba i hemtjänsten eller som truckförare; en jag känner har numera turen att få jobba på ett kulturhus efter många år i hemtjänsten och en annan driver designbutik och galleri.

Ett pytteaxplock från våra väggar kommer här:

Akvarell av Lasse Malcolmsson

Grafik av Sven Ljungberg, vräkning av statare

Grafik av Svenolov Ehren, skogshuggare

Min kinesiska häst av en erkänd kinesisk konstnär vars namn jag aldrig kommer ihåg men som var en de 100 som var representerade vid OS i Peking. Det svenska kungaparet lär ha förärats en bild av honom av de kinesiska ledarna.

Kolteckning av Lisa Grönvall

Grafik av Otte Sköld, St Marcusplatsen.

Olja av Hans Helmer Malmberg med ett motiv från Split.

Acryl av Torgny Rydahl. Efter 25 år i landstingets tjänst fick man välja en present och jag valde denna målning av ett skånskt landskap.
Kockums och fiskehoddorna av Inga Palmgren i flamskvävnad

Metalltråd av Gunnel Skölwe, Sunship

Broderi och applikation av Eva Torudd

Fritt broderi av Ulla Nordin
När jag nu gått runt och tagit dessa bilder blir jag förvånad över hur mycket vi har och hur mycket jag tycker om alla de här bilderna. Många av dem har sin speciella historia och jag ska berätta en av dem som handlar om den sista, Ulla Nordins broderi.
För över 20 år sedan satt jag på tåget från Storlien på väg hem när jag fick se en dam som satt och sydde på ett tygstycke. Hon drog upp trådar ur en påse med ett enda garntrassel och bytte färg ofta. Efter ett tag gick jag bort och satte mig bredvid och frågade om jag fick titta på. Jodå, det fick jag. Hon visade att hon sydde ett ostkakekalas i Järnvägsparken i Nässjö. Där brukade A-lagarna hålla till och det tyckte hon inte om så nu gjorde hon ett gladare motiv av parken. Där var ett myller av människor som picknickade med ostkaka, barn som lekte, hundar, cyklister och en polis som gick omkring och myste. Allt broderat helt på fri hand, ingen skiss i förväg heller. Ostkakekalaset var just färdigt och damen, som presenterat sig som Ulla, tog upp en ny lapp och började sy något som efter ett tag började se ut som ett hus. Jag hade också presenterat mig och berättat att jag just varit på ridtur i fjället. Då berättade hon att hon sett oss komma ridande förbi fjällhotellet där hon bodde i Stordal och där vi lämnade hästarna på bete. Huset på bilden fanns (och finns) i Stordal liksom fjället bakom och vi kom överens om att jag skulle få köpa den färdiga bilden. Den kom så småningom på posten och efter ytterligare en tid ställde Ulla Nordin ut i vår konstförening. Härom året deltog hon i en stor utställning på Kulturen i Lund och hon antogs till Länssalongen i Jönköpings län förra året. Hon är nu 85 år och har tagit till penseln istället för nål och tråd.
Det ska bli spännande att se andra gallerister! Listan finns till höger i spalten!

17 kommentarer:

 1. Trevligt att få titta på dina utvalda bilder. Konst som investering har jag aldrig förstått mig på. Inte heller många av de mest upphöjda konstnärerna kunde leva på sin konst när de var i livet.
  Bilder med en historia är ofta dem man tycker mest om.
  Det är intressant att läsa om din broderade tavla. Tågresor är så bra att spendera med ett broderi. Det märkte jag inte minst när vi gjorde våra långa tågresor i Kina. Man behöver inte ens kunna prata med varann för att få kontakt (även om det hjälper). Det hade säkert inte hamnat en häst på bilden om ni inte träffat varann där på tåget.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, hästen var jag upphov till. Ulla frågade om jag tyckte hon skulle sätta dit en häst och det tyckte jag, förstås.

   Radera
 2. Underbara bilder. Den där katten! Och den där akvarellen! Och Helmer Malmberg! Textilkonstverken! Allihop!! Kul att få se och vilken story, Ulla Nordins broderi!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Roligt att du gillar dem! Visst förhöjer en berättelse upplevelsen av konst. Bl a därför ger en visning av en utställning så mycket mer. De här små berättelserna som SVT ibland har om ett konstverk borde vara många fler! Varför inte ett om dan?

   Radera
  2. SVT:s "Konstpauser", ja. Var tog de vägen? Har inte sett något sådant på länge.

   Radera
  3. Faktiskt var det en för någon tid sedan om Karl IIX:s likfärd om jag inte missminner mig. Men nog borde det kunna vara en varje dag eller en i veckan åtminstone.

   Radera
 3. VAD fint!
  Jag gillar verkligen axplocket!
  Den första bilden är underbar. OCH den av den hemska vräkningen av statarna. Gillar den.
  Skogshuggarna och det fria broderiet. GILLAR!!
  Allt fint.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, Annika! Roligt att du var med på min lilla konstrunda!

   Radera
 4. Gott och blandat på dina väggar! Jag tycker bäst om katten :-). Men alla tavlor/bilder som betyder något för en själv är ju fina!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, när man så här verkligen ser efter vad man har så ser man ju hur man blandat genom åren.

   Radera
 5. Så roligt att ha så mycket minnen till det ni har på väggarna, det gör det hela så mycket mer personligt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Varje bild har ju en historia om varför man har den, i alla fall hos oss. Somliga letar ju mest efter nåt som går i rätt färg, t ex, så att det hela mest liknar en interiör från en möbelaffär. Var på studiebesök i en möbelaffär en gång där man erbjöd sig att hitta lämpliga konstverk till en viss soffgrupp, t ex.

   Radera
  2. Glömde ju att tacka dig för månadens teman! De har varit väldigt trevliga att skriva om och hitta de rätta bilderna till! TACK!

   Radera
 6. Vad roligt att ha så mycket på väggarna. Själv har jag nästan ingenting, men känner att jag snart måste ta tag i det ;)
  Vad roligt också när det man har på väggarna har egna historier :)
  Gillar historien i slutet, med broderiet :)

  Hoppas du får en trevlig helg!

  SvaraRadera
 7. Erica, du har så många år på dig att hitta och samla bilder du tycker om! Det är ingenting man behöver "ta tag i", det kommer av sig själv! Du har ju redan trevliga saker du tycker om, det såg jag på ditt inlägg, bl a en fin kalender som du måste kommunicera med varje dag för att byta datum. Dessutom är du ju själv fotograf och har sinne för bilder. Det kommer att sitta många fotografier på dina väggar, troligen FÖR många, haha.

  SvaraRadera
 8. Vackra bilder du visar. Mina favoriter är Rydahl, Palmgren och Torudd. Men de andra bilderna skulle jag inte ha något emot heller. Den med vräkningen av statarna skulle nog göra mig beklämd att ständigt titta på. Sven Ljungberg har ju gjort så många andra fina tavlor som jag nog hellre skulle vilja ha på väggen :-).

  SvaraRadera
 9. Hej
  Så roligt att se sin "gamla" bild och läsa vad jag skrev en gång för längesedan.
  Nu bor min man )5 år och jag på äldreboende. Jag har gjort om köket till ateljè.
  Då vi flyttade hit bestämde jag mej för att ta med endast en pensel och just inga färger. Jag skulle bli en snäll och belåten pensionär. Av detta blev intet. Nu har jag det, som behövs för att leva ett konstnärsliv.
  Det senaste jag gjort är då jag inhandlade en vit kappa på nätet. Tyckte den var lite tråkig. En lördag skulle jag gå på en vernissage. När vi ätit frukost la jag upp kappan på köksbordet och sen målade jag rosor på en hel del av kappan. Det blev nästan jag, som hade vernissage. Hälsn ulla_nordin"telia.com / Ulla

  SvaraRadera