Hon har själv varit tidig med sitt inlägg och jag kan bara hålla med henne i allt!
I tonåren hade jag kompisar som ropade "Inte peka naken finger" så fort någon ville visa på något. Det var mest ett skämt men säkert en följd av vår uppfostran att att det inpräntats i oss att det var fult att peka.
Det förstår jag inte att det är. Det är väl jättebra att kunna peka ut vägen när någon frågar eller peka ut en detalj man vill visa eller själv kunna följa bättre, som en rad i en text, t ex. Varför skulle det vara artigare att peka med hela handen? Det känns mycket mer befallande, dessutom, och används ju också så i överförd bemärkelse.
Visserligen är tummen den viktigaste fingern för handens funktion men därefter kommer pekfingern för det viktiga "pinch"greppet. Allt man ska göra med precision gör man med det greppet, tummen mot pekfingret. Prova att istället hålla tummen mot långfingret eller ringfingret när du ska göra något pilligt får du se!
Känner ni igen detta berömda pekfinger? |
Ha en skön helg och kör försiktigt om ni ska ut på vintervägarna!
PS. Upptäcker att jag använder både neutrum och reale om kroppsdelen i fråga! SAOL sätter neutrum först men även reale accepteras. Båda formerna är alltså rätt och jag fortsätter därmed lugnt att vackla.
En finger, ett finger... Jag säger och skriver ett, men känner igen "en finger" någonstans ifrån. Dialektalt, kanske. Måste kolla – jo, värmländskt, bland annat tydligen. Vackla på bara!
SvaraRaderaTack, då fortsätter jag att vackla.
RaderaJust det, det var ju bilden på det optimala pekfingret.
SvaraRaderaOch det där med en och ett... jag tycker det finns alldeles för mycket pekfingrar och petigheter i språket. I allmänhet förstår vi varann. Väl?
Radioprogrammet "Språket" är så utmärkt uppmuntrande angående rätt och fel. Många språkpoliser får där veta att språket ju utvecklas och förändras hela tiden och att det som var väldigt fel för 50 år sedan kan vara korrekt idag.
RaderaNog förstår vi varandra oftast. Annars är det ju bara att fråga!
Bilden, ursäkta men jag tycker att det är ...inte så bra... att ett finskt mobiltelefonföretag har använt just den bilden i sin marknadsföring. Men visst det handlar ju om "connection".
SvaraRaderaDet sägs att pekfingret är det känsligaste av fingrarna, men jag tror att det går att öva upp de andra fingrarna också om det skulle behövas. Det är märkligt att notera från de handikappade vilka slumrande förmågor vi har i våra kroppar.
Inte heller är det nåt vidare bra att jeansfabrikanter använder samma konstverk för reklam. Men tiden för copyright har antagligen gått ut. Eller är den evig??
RaderaMan kan öva upp ersättningsfunktioner nåt alldeles kopiöst om man måste eller av nån anledning bara vill. Men har man alla lemmar friska och i behåll så gäller det primärt enligt ovan.
Precis som du har jag lärt mig att det är fult att peka, åtminstone på en person. Barnen nuförtiden har väl ingen aning om att det inte skulle vara comme il faut. När jag var liten var ett höjt pekfinger alltid ett tecken på att man gjort något dumt.
SvaraRaderaJag har tyvärr inte sett målningen "live" eftersom jag har ett visst motstånd mot att åka till Rom efter att ha tillbringat ett dygn där. Utan att hinna besöka Peterskyrkan förstås. Gillar inte gamla ruiner - är mer för gamla medeltida städer vid Medelhavet.
Vad gäller kommentaren om känsligheten i fingrarna har jag utan tvekan mest känsel i lång- och ringfinger.
Ingrid
Vad hände i Rom som avskräckte dig så? Det är evigheter sen jag var i Rom och kan inte säga att jag längtar dit igen, men det är roligt att ha sett vissa ting i verkligheten.
RaderaVad beträffar fingerkänslighet så finns ju, som alltid i biologiska sammanhang, individuella skillnader.
Träning eller skador kan också har betydelse.
Om du häller ut en burk pepparkorn på bordet och utan att tänka ska ta ett korn, vilka fingrar använder du då?