lördag 28 september 2013

Lördagstema: Generationsklyftor

Pettaskarin har bestämt ämnet Generationsklyftor för dagens tema.
Jag kommer sent till skott pga heldagsutflykt och har redan läst ett par inlägg i ämnet. Jag tror Pettaskarin slår huvudet på spiken när hon spekulerar i att klyftan utgörs av livserfarenhet. Om man vill kan man litet cyniskt specificera det som ung och dum eller gammal och klok.

Det är inte lätt att vara ung, det har det aldrig varit. Varje generation har sin speciella eklut att gå igenom.
Jag minns att jag i tonåren kunde känna mig nedvärderad på grund av min ungdom både av föräldrar och lärare och andra vuxna. Det var verkligen inte alla vuxna som iddes lyssna på ungdomars åsikter på den tiden även om vissa gjorde det. Musiken vi ville lyssna på var inte ens tillåten i radio och hånades flitigt - särskilt av sådana som inte ens hade hört den.
Idag är det tvärtom. Nu åldersdiskrimineras på andra hållet. Radion översvämmas av ungdomens musik och pensionärer måste betala mer skatt av sin hopsparade pension än de som arbetar just nu. Livserfarenhet och kompetens står inte lika högt i kurs som ungdom och "nytänkande". Ett nytänkande som sällan är så nytt som tänkaren tror eftersom historielösheten är desto större.





Vi äldre har ett stort ansvar mot dagens barn att dela med oss av våra erfarenheter, läsa och berätta för dem, leka med dem och lyssna på dem. Alla generationer måste få göra sina egna misstag men vi får göra vad vi kan för att försöka vara bryggor över generationsklyftorna!

6 kommentarer:

  1. Just det, vi får göra vad vi kan för att överbrygga klyftorna. Ett viktigt påpekande, i all synnerhet som generationerna i dagens läge ofta skiljs åt mera än någonsin.

    SvaraRadera
  2. Det är verkligen kul med dessa ämnen som får en att fundera i lite ovanliga banor! Generations-mellanrum, eller vad man ska kalla det, har ju alltid funnits, men det verkar som om babyboom-generationen från mitten av 1900-talet hade väldigt annorlunda villkor, jämfört med föräldragenerationen och tidigare. Och att den generationsklyfta som uppstod då berodde både på olika erfarenheter och ett avståndstagande mot föräldrarnas världsbild. Idag verkar forskare vara överens om att generationsklyftor visserligen finns, men att de inte är lika tydliga och att vuxengenerationen är mer beredd att lyssna på ungdomarna i dag. Ibland för beredd?

    SvaraRadera
  3. Generationsklyftor, är det avgrunder där kunskaper försvinner? Och vems är ansvaret. Idag var det någon som pratade om (ekonomiska) samhällsstrukturer men dom uppstår väl inte av sig själv.

    År det ok om jag tar han om oktoberteman?

    SvaraRadera
  4. Karin och Karin:
    Om det är större eller mindre klyfor mellan generationerna beror kanske på vad man tittar på. Vi flyttar oftare långt ifrån varandra inom släkt och familj - då blir det större gap mellan generationerna. Men vi umgås friare mellan åldrar - där blir skillnaden mindre.
    Men som englundskan skriver så finns det garanterat ett dike där kunskaper försvinner! Å andra sidan kommer nya till som i mycket bygger på de gamla....

    SvaraRadera
  5. Englundskan:
    Det är väl utmärkt om du tar oktober! Jag undrade just om jag hade glömt bort nåt vi hade planerat men jag tror inte det.
    Samhällsstrukturerna växer nog fram litet ryckvis, tycks det mig. Än underifrån, än uppifrån, än utifrån och ibland som ur tomma intet!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Och här kommer förslagen till teman 5 okt. Engagemang, 12 okt Drivkraft, 19 okt Initiativ, 26 okt Hinder

      Radera