onsdag 2 oktober 2013

Sensommar - höst i trädgården

Det är längesedan jag visade något av min trädgård så det kan ju vara dags att ta en liten tur innan allt har vissnat. Vi har haft nattfrost några nätter redan, det är tidigt för oss. Dagarna är helt ljuvliga med mestadels sol. Agapanthuskrukorna har fått flytta in på sin mellanstation i växthuset med frostvakt och så sakteliga kommer övriga krukor in i uterummet. Helst ska pelargoner och fuchsior stå ute så länge som möjligt för att inga ohyror ska överleva. Jag har i flera år haft problem med vita flygare (mjöllöss) och ett råd man får av Pelargonsällskapet är just detta: ha växterna ute tills det NÄSTAN fryser. De får fiberduk över sig på natten och hittills har det gått bra. De engelska pelargonerna vill också ha en köldknäpp för att sätta bra med knopp till våren.

Så här ser det ut idag, den 2 oktober:


Var ska jag kunna ha dessa lådor inomhus med Mårbackapelargoner som svämmar över alla bräddar?


Summer Snow heter clematisen jag har som marktäckare på ett stort område. LITET märke har de kalla nätterna satt.


Fuchsiorna måste jag beskära rejält för att kunna ta in men många blommar för fullt ännu.

I trädgårdslandet tror smulgubbarna ännu det är sommar.

Den amerikanska blåbärsbusken har dock antagit höstfärg. Skörden äter jag på frukostfilen nu.


Hagtornsträdet börjar skifta färg.

Cotoneaster har jag av flera sorter och denna har vackra bär i år.

Man kunde tro att det är höstfärg men det är blodbokens nya ljusröda skott! Snart nog ger frosten dem en annan nyans.

Paradisäppleträden har dignat och jag har varit tvungen att ta bort flera grenar som tyngdes ner så att vi inte kom ut ur carporten. En god vän har plockat till gelé men jag bara krattar ihop och bär till komposten.


Cornusträd får fin höstfärg och kontrasterar mot björken som blir gul.

Nunneörten bara blommar och blommar....

Vodoo har flyttat in.

Det har vildpelargonen Gibbosum också gjort. Den har fällt alla blad men blommar tappert på. Jag älskar denna pinniga, egendomliga pelargon med blommor som vanligen är alldeles gula men just nu gulrosa. Den flörtar verkligen inte med några insmickrande ljuvligheter utan är fräck och självständig.
F ö har jag inspekterat den nya knoppen, Videungen kallad, på familjeträdet hos njesen. Klart godkänd och fick stämpel i pannan! Njesen introducerade mig också till Instagram som jag inte brytt mig om förut - nu måste jag ju beskåda alla bebiskonterfej och så följa en bekant trebarnsfamiljs bildberättelse under ett år i Shanghai. Utsikten från deras badrum tycks mig mest likna en myrstack....

Till sist önskar jag att amerikanska kongressen ska ta sig ur dagisstadiet, klippa sig och börja jobba!

8 kommentarer:

  1. Ah, en gul pelargon - så läckert! Det har jag aldrig sett. Fast pinniga pelargoner, som blommar utan blad, det kan jag också ståta med. Fast det beror förmodligen mer på vanvård från min sida än att arten är sådan.
    Margaretha

    SvaraRadera
    Svar
    1. Fast oinvigda ser inte att det är en pelargon... Vildarterna liknar sällan våra förädlade sorter men jag uppskattar de enklare blommorna mycket.

      Radera
  2. Åh så mycket härlig höst – och en del årstidsförvirring, dessutom, som smulgubbeblommor. Fuchsiorna är fina! Önskar att jag kunde handskas med sådana, men jag lyckas inte så bra. Min mamma hade alltid praktfulla fuchsior, två stycken i amplar, som fick flytta ut på verandan på sommaren. För mig blir det nya plantor varje år och nya misslyckanden, så i år försökte jag inte ens. Har du något tips?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Och jag håller helt med om att det som pågår i USA är ovärdigt en demokrati. Undrar vilka dolda krafter och agendor som ligger bakom?

      Radera
    2. Min första fuchsia var ett realisationsexemplar sent på säsongen för drygt 30 år sen. på hösten slängde jag in kruka och allt i redskapsboden och på våren tömde jag krukan i komposten. Jag råkade skrapa litet på den vedartade stammen och upptäckte att det fanns grönt där. Den lever ännu och blommar enormt varje år.
      Tipset är nog att missköta dem lagom, inte vattna för mycket, ut med dem så fort det går, gärna halvskugga. Om vinterförvaring finns 100 olika råd, jag tror det kvittar vilket man väljer.

      Radera
  3. Trevligt. OCh fortfarande mkt somrigt, efter vad det ser ut. Som här ungefär.
    Vi har sjuk, ja sjuk, indiansommar, 31 grader varmt.
    Nej, inte så kul.

    SvaraRadera
  4. Så fin att det blommar så mycket fortfarande i din trädgård! Och du jag tycker din fina vildpelargon var otroligt fin. Påminner lite om en orkidé tycker jag. Inte i formen hos blommorna eller så utan det där lite "kala" ihop med blommorna. Jag gillar det! Och ja, här är det dagisnivå på politiken. Tyvärr. När är det du åker till kalifornien?

    SvaraRadera
  5. Fantastiska pelargoner! Mina blir bara bruna inuti, för mycket eller för lite vatten - inte vet jag. Man jag ger inte upp...
    Underbara höstbilder för övrigt!
    Ingrid

    SvaraRadera