torsdag 31 oktober 2013

Galleri Fredag: Stilleben

Channal dikterar villkoren för novembers gallerister. Stilleben är en konstform som funnits sedan antiken med olika blomstringstider alltsedan dess. Man staplar ett antal föremål i ett arrangemang man tycker är snitstigt, sen målar man av det. Klart.
Numera kan man förstås också fotografera sitt motiv.
Ett stilleben jag gillar - jag tycker om många! -  är det som förekommer i filmen Picassos Äventyr där Picasso har ett enda äpple men får till en hel stapel på sin tavla och motivet blir allt mera kubistiskt.Historiskt ser man olika motivkapitel, t ex mat, blommor, frukt, insekter osv, osv. Under barocken florerade det som kallas vanitasmotivet, dvs allt är fåfänglighet, alla ska ju dö. Allt värdsligt försvinner och förrinner som såpbubblor eller vissnande växter. De holländska 1600-talsmålarna frossade i dessa motiv där ofta dödskallen är central. Bilden nedan har jag hittat på nätet men inte vem som målat den.


När jag i juni i år såg utställningen Det obseverende verdenssyn på Statens Museum för Kunst i Köpenhamn tog jag den här bilden av en tavla av en tysk 1600-talsmålare, Abraham Mignon.


Just de skalade frukterna fascinerar mig och det fanns ett antal exempel på det motivet. Nog vattnas det i munnen av den här apelsinen? Detaljerna är helt fantastiskt framställda, se t ex på glöden som strax ska tända pipan till vänster och flugan på bladet nedtill. Suck.
(När jag betraktar sånt här kan den moderna konceptuella konsten slänga sig i väggen - tills något i den sätter fart på min fantasi. Men det talar vi om en annan gång...)

Jag vet att jag visat den här bilden förut men den är nog det närmaste jag kommer ett stilleben i min fotografering och jag har fått beröm av en konstnär för den.


Deltagande gallerister lägger in sig i widgeten hos Annika i Reston och månadens övriga rubriker finns i spalten till höger.
En trevlig Allhelgonahelg tillönskas alla!


12 kommentarer:

 1. Ditt eget stilleben är mycket vackert och speciellt.
  Glasen på de stilleben med frukter är också fascinerande. Tänk att kunna måla så..
  En trevlig Allhelgonahelg tillönskas er också!

  SvaraRadera
 2. Fulländat, skulle jag nog säga om ditt fina kattstilleben. De strama vita vertikala persiennerna/gardinpanelerna, som matchas av vasens fasade yta med det där geniala svarta horisontella strecket. Och så blommans återhållna sirlighet som bryter mot det vita och den mjuka vita katten som blir huvudperson i bilden bara tack vare sin starka närvaro. Så snyggt!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjusug rescension också! Man tackar!

   Radera
 3. Å Picassos äventyr är ju en så fantastisk film! Love it!
  Jag har målat stilleben i både olja och akvarell på kurs förr om åren. Det är väldigt lärorikt. Några så vackra glas och såpbubblor blev det dock inte för min del :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Picassos äventyr är en av våra kultfilmer! Vi ser den och njuter med jämna mellanrum och använder ofta citat. "Halv liter!"

   Radera
 4. Gillar ditt stilleben! Ser djupet... katten framför vasen och gardinen i bakgrunden och allt i vita toner! Bra djup... blev sugen på att måla det :-)


  Tyvärr har min dator kraschat nu när jag ska vara värdinna! Trist!! Återkommer...

  KRAM Anna

  SvaraRadera
  Svar
  1. Trist med datorn! Skaffar du ny?

   Radera
 5. Underbar bild den sista. Du får förlåta mig om jag knycker bakgrunden till en tavla så småningom. Kattens rosa öron och tassar är det enda som avviker från den svala färgskalan. Perfekt! Vad gäller övriga stilleben kan man bara förundra sig över skickligheten...
  Ingrid

  SvaraRadera
 6. Knyck på du! Hoppas få se ett eventuellt resultat framöver då!

  SvaraRadera
 7. Intressant information. Ditt eget stilleben var också mycket fint.
  Hälsningar
  Birgitta

  SvaraRadera
 8. Håller med, din egen bild var väldigt fin!

  SvaraRadera