fredag 25 oktober 2013

Galleri Fredag: Portar

Sista galleritemat i oktober ska handla om portar.
Jag har valt en väldigt speciell port som på sitt geniala sätt revolutionerade tillvaron för många människor när den introducerades för några decennier sedan, först i ganska klumpig form, nu allt mera strömlinjeformad.
Jag talar om den subcutana venporten, dvs en säker väg in i blodådersystemet som ligger helt dold och skyddad under huden. Den har ett membran som tydligt känns där man sticker in en specialnål när man behöver tillgång till blodbanan.
Portens tillkomst har underlättat för sjukvårdspersonalen att komma åt vensystemet men fr a för alla de patienter som under lång tid ska ha cellgifter eller andra läkemedel eller näringstillförsel via blodbanan. För längre sedan stack man i vener på handrygg eller i armveck för varje behandling. Läkemedlen är ofta irriterande och de ytliga kärlen blir inflammerade och tar så småningom slut. Ett ideligt stickande vidtar som är plågsamt för patienten och stressande för den som ska hitta en ingång. I många år lade man in en kateter i ett stort blodkärl med spetsen mynnande nära hjärtat för att ha ett bra flöde just för detta ändamål men med katetern stickande ut genom huden. Då har man en ingång via hålet i skinnet för allsköns bakterier och ett evigt bandageringsproblem. Sådana katetrar används förstås fortfarande men då för kortare behandlingar, fr a inom intensivvården.


Porten ser i sin enklaste form ut som på bilden - det finns massor av fabrikat och utföranden idag.
Man sticker i lokalbedövning en grov nål i ett blodkärl på halsen eller under nyckelbenet, för in en böjlig ledare, trär över den mjuka, sladdriga katetern och kollar med t ex röntgengenomlysning att spetsen ligger där man vill ha den. Fortfarande i lokalbedövning preparerar man en lagom stor ficka under skinnet på en för patienten lämplig och bekväm plats på bröstkorgen med ett revben stadigt under. Porten pillas på plats och förankras med stygn efter att katetern anslutits. Sen sys det lilla hudsnittet ihop. Nu har hela systemet ett sterilt förband i form av huden och bara de stunder läkemedel ska tillföras behöver en nål sättas in.

Port-A-Cath var det första varumärket och det kom att bli så porten kallades en lång tid även efter att andra fabrikat kom.

Sköts det hela rätt med genomspolning och antikoagulationsmedel i katetern när den inte används kan den fungera i många år om det skulle behövas.
Övriga fredagsgallerister finns i widgeten hos Annika i Reston.
Därmed tackar vi Birgitta på Lidingö för denna månadens utmaningar och ger dirigentpinnen till Channal.

9 kommentarer:

  1. En fantastisk uppfinning!
    Ändå fanns det de inom vården som envist fortsatte att gräva efter ovilliga vener, och påstod att det var mindre riskfyllt än att sätta in en port.
    Margaretha

    SvaraRadera
    Svar
    1. Mindre riskfyllt är nog rätt i och för sig men inte särskilt meningsfullt att hålla på in absurdum - för att inte tala om lidandet.

      Radera
  2. En otroligt viktig port för många människor. Skönt att det finns sådana
    Intressant läsning!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kanske en inte helt välkänd port för de flesta människor.

      Radera
  3. Också en lite annorlunda tolkning av portar. Bra! Trevlig helg!

    SvaraRadera
  4. Tack, detsamma! Jo, vi två kom från väldigt olika håll och breddade portsortimentet! Det gjorde vi bra, tycker jag!

    SvaraRadera
  5. Det är allt tur att de portarna finns för dem som behöver,
    Många annorlunda tolkningar på detta tema. OCH så ska det ju vara.

    SvaraRadera
  6. Intressant! Den andra varianten har jag allt för bra erfarenhet av, då dottern haft allsköns infarter monterade både i armar och hals. Ibland under flera veckor, som behövde bytas ut efter bara några dagar. Någon subkutan port blev det dock aldrig.

    Jag tar på mig uppgiften att hitta på LÖRDAGSteman för november. (Jag vet att jag är i fel bås och skriver om det.) Men då tänker jag att vi kan behandla följande ämnen:
    2/11: Skrämmande! (Det är ju Halloweentider)
    9/11: Handen på hjärtat.
    16/11: Leva länge.
    23/11: Finurliga lösningar.
    30/11: Förberedelser ...

    SvaraRadera
  7. Vilken annorlunda tolkning och bra med en liten lektion. Min kompis mamma fick en sådan inopererad förra året när hon genomgick en cancerbehandling (som var lyckad och hon är nu frisk för stunden i alla fall).

    SvaraRadera