lördag 12 oktober 2013

Lördagstema: Drivkraft

Englundskan i Livsrummet står för månadens lördagsteman och idag ska vi jobba med DRIVKRAFT.
Ja, låt mig börja med muskelkraft, människans egen eller ett djur som vi tagit till fånga och gjort till slav eller medarbetare, vilket som önskas. Uppfinningen av hjulet får väl anses vara förutsättningen för att drivkraften ska vara något så när ekonomisk, såvitt inte snö och is kan underlätta framdrift i horisontalplanet.
Sen kan vi ta långa historiska skutt med paddel, segel, ånga, olja och atomkraft......

(Vad ska väck? Barsebäck!
Vad ska in? Sol och vind!)

Nu var det kanske inte den sortens drivkraft englundskan tänkte sig, men tematolkningen är ju fri!

Men vad driver människor framåt? Money makes the world go round, heter det ju, dvs girighet anses vara en oemotståndlig drivkraft. Och nog ser man mycket av den sorten omkring sig. De mest besuttna korpar åt sig ännu mer, allt färre äger allt större andel av den gemensamma kakan  - det finns nämligen bara en. De siffror man hör om löner och bonusar är rent absurda - inte kan en människa ha användning för flera miljoner varje år??
Och vem tror att ett par hundra kronor mer om året gör att en undersköterska (Reinfeldts favoritexempel!) vill arbeta mer? Medan folk i Reinfeldts egen löneliga håvar in åtskilliga tusen per år på nästa jobbskatteavdrag... Dygnet har bara 24 timmar för oss allihop.
(F ö FÅR man inte arbeta övertid hur mycket som helst, det finns lagar, avtal och skyddsregler om sånt!)

Nog finns det andra drivkrafter som känns sundare!
Nu fick inte lilla Malala Nobels Fredspris i år, vilket jag tycker hon vore väl värd,  men det är sådana som hon som ger inspiration och energi åt goda krafter. Miljoner kvinnor bestjäls på sina egna liv, nekas skolgång och utbildning och hålls som slavar. Och när en tuff 15-åring protesterar skjuts hon! Mirakulöst tillfrisknad fortsätter hon sin kamp - det är drivkraft det! För det finns säkert fler som är beredda att döda henne fortfarande.

Förra lördagen skrev vi om engagemang och för att ha ett engagemang krävs en drivkraft, en tro på att det man gör har en mening. Alla som jobbar ideellt i t ex Amnesty, Läkare utan gränser, Röda Korset, Rädda Barnen, Avaaz och andra organisationer brinner för ett mål som ger dem drivkraft. Greenpeace och Ship to Gaza är andra som tar stora risker för en fredlig sak. Just nu sitter ett antal, varav en svensk, Greenpeaceakivister anhållna i Ryssland anklagade för sjöröveri, helt olagligt bordade och tillfångatagna på internationellt vatten efter att helt fredligt ha demonstrerat mot oljeutvinning i Arktis som kommer att innebära katastrofal miljöförstöring. De riskerar nu många års fängelse!
Drivkraft på ett nära plan har många när det gäller att bevara kulturvärden, lära ut kunskaper och färdigheter som inte nödvändigtvis varken kostar eller genererar pengar men gör livet mer värt att leva! Missa inte att lära en unge eller två att sticka eller virka - det är inte alls säkert att skolan fixar det numera.PS Jag har försökt uppdatera mina "sidokolumngadgets" för temat men Blogger vill inte alls med mig! Månadens ämnen hittar du hos englundskan!

5 kommentarer:

 1. Tack, det var ju så jag hade tänkt mig drivkrafterna, indignation och engagemang till medmänniskornas fromma. Men också den tekniska drivkraften med samma mål. Det finns så många starka modiga Malor som borde stödjas och så många giriga egoister som vi borde berätta för att det blir mycket bättre om man delar med sig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sen jag skrev inlägget har jag kommit på massor med andra drivkrafter.....

   Radera
 2. Aha! Nu kom jag att tänka på en riktigt bra liten film om pengar och drivkraft! Kolla här: http://youtu.be/u6XAPnuFjJc

  SvaraRadera
  Svar
  1. Pysseliten, TACK!
   Varken Reinfeldt & co eller Region Skåne har fått detta klart för sig! De gör precis tvärtom.

   Radera
 3. Rätt svar Olgakatt! Jag pratade nyss med Livsrummet som hade tänkt sig precis något i den stilen. Och när det gäller Reinfeldts föreställning om drivkrafter hade jag ett samtal med en person i går kväll som är värt ett eget blogginlägg. Kommer inom kort på en blogg nära dig!

  SvaraRadera