tisdag 16 mars 2010

Kulturens utsvältning på landsbygden

Häromdagen lyssnade jag till en välbesökt och utomordentligt intressant föreläsning i Farstorps Föreläsningsförening. Det var Fredrik Önnevall, som berättade om sina tre år som SVT:s förste korrespondent i Kina. Det finns en hel del föreläsningsföreningar på den skånska landsbygden som med blygsamma samhälleliga bidrag bedrivit sin folkbildande och kulturella gärning i många år. Inträdet i söndags uppgick till SEK 20, vilket alla har råd med. Nu är det slut med bidragen, regionen har "inte råd"! Det har inte precis blivit press-storm mot beslutet men det har noterats. Helsingborgs Dagblad har skrivit om det.
Det har också tidningen Efter Arbetet gjort men dessa två är de enda jag noterat. Här är vad Efter Arbetet skriver:

Föreningar nekas bidrag

2010-02-23
Skånes föreläsnings­föreningar har sedan i höstas kämpat för att behålla sitt bidrag. Nu är det avgjort. När regionen sparar räcker inte pengarna.
– De flesta kommer att gå under, säger talespersonen Sven Johansson.


Mindre kulturföreningar har tidigare kunnat söka pengar hos Skånes Bildningsförbund, så är inte fallet längre. De skånska föreläsningsföreningarna kan inte längre söka pengar för enskilda föreläsningar. Majoriteten av de 25 föreningar som är aktiva idag kommer inte att klara sig, tror Sven Johansson, ledamot i Skånes föreläsningsföreningars intresseorganisation.
– Det värsta är att vi inte har fått någon förklaring. Vi hade kunnat leva med en sänkning, men varför strypa bidraget helt och hållet, säger Sven Johansson.
Svaret från regionen är att föreningarna bör höja biljett­priserna eller försöka lösa finansieringen genom samarbete med andra kulturinstitutioner eller genom sponsring.
– Föreläsningsföreningarna tar väldigt lite betalt av sina besökare. Vi anser att de kan klara sin finansiering själv, det är rimligt att de tar ut priser motsvarande vad en biobiljett kostar, säger Rolf Tufvesson (KD), ordförande i Regionens kulturnämnd.

”Går inte att höja priserna”

Men Sven Johansson tror inte att det går att höja priserna.
– Våra åhörare är äldre, ofta pensionärer som inte råd att komma om vi höjer priserna, säger Sven Johansson.
Regionens kulturbudget är totalt 400 miljoner varav ungefär 250 000 kronor årligen går till föreläsningsföreningarna. Rolf Tufvesson vill inte berätta vad de det indragna bidraget ska användas till.

Eigil Söderin

Fakta: Föreläsningsrörelsen
Under förra året arrangerade de skånska föreläsningsföreningarna 274 föreläsningar med sammanlagt cirka 15 000 åhörare. Det blir drygt 55 åhörare per föreläsning. I genomsnitt har föreningarna fått 13 000 kronor per år i stöd. Föreläsningarna vänder sig till alla. 



Konst och kultur har ALDRIG klarat sig på marknadsvillkor. Det kommer inte att ske nu heller. Antingen krävs privata gåvor och donationer eller solidarisk samhällsinsats. Med det senare kan vi sträva efter kvalitet och tillgänglighet för alla.
Jag kan inte låta bli att jämföra skattepengarna som går till arrangemangen kring det kungliga bröllopet med den skärv föreläsningsföreningarna är beroende av för sin fortlevnad och nu mister. Prioritering kallas det.

 



 

 

 

 

 

 

 

9 kommentarer:

  1. Kulturen är ofta den delen som det skärs i mest när pengarna tryter, vilket är helt felaktigt enligt mitt förmenande. I tider när det dras in både här och där, då folk blir arbetslösa osv så behövs det massor av kulturella inslag för att ge själen näring så man orkar ta emot vad den krassa vardagen ger.
    Ändå har vi mycket att glädjas åt på vår lilla ö i havet, det nya kulturhuset i Mariehamn har dragit massor av folk men det är förstås inte någon landsbygd. Ett samarbete med Stockholm finns inbyggd i det hela på något sätt.
    Men vi kanske inte ser så mycket av lågkonjukturen här, våra föreningar inom kulturens område har i stort sett fått samma bidrag som tidigare.

    Karin

    SvaraRadera
  2. Ty var och en som har, åt honom skall varda givet, så att han får över nog; men den som icke har, från honom skall tagas också det han har.

    Jag känner mig smått uppgiven inför den här sortens orättvisor.
    Margaretha

    SvaraRadera
  3. Karin:
    Glädjande att höra att kulturen blomstrar i alla fall på Åland! Annars har tydligen Finland mycket bekymmer. Har idag på radion hört om fattigdomen och brödköer i Finland. En allt större procent av befolkningen anges leva under fattigdomsgränsen sedan euron infördes.

    Margaretha:
    Vissa bibelcitat slår huvet på spiken!
    Just nu är jag ilsk men det går nog över i uppgivenhet.

    Och jag funderar på vad jag ska göra den 19 juni för att komma undan hysterin.

    SvaraRadera
  4. Du är välkommen hit! Här på vår kulle märker vi inget av slika spektakel.
    Undrar hur många "vanliga" bröllop man kulle få för det kungliga bröllopet? Tänk om unga fattiga par kunde få hjälp med bosättningen istället för att ge de kungliga linnelakan för astronomiska summor. Lakan som de har råd att köpa själva. Jag känner hur det lilla adrenalin jag har rinner till.
    Margaretha

    SvaraRadera
  5. Margaretha:
    Man tackar för erbjudandet! Antar att det måste finnas fristad här och där för oss kufar. Din kulle verkar vara en sådan.

    SvaraRadera
  6. Åh, Fredrik Önnevall är en gammal kompis till mig! Han var konfaledare på mitt konfirmationsläger 1990 och vi blev kompisar. Det var dock minst 10 år sedan jag träffade honom senast, på en Flygbåt mellan Malmö och Kph.
    20 kronor är ju ingenting för att lyssna på en föreläsning!! Tråkigt att det inte blir fler föreläsningar, det är ju sådana kulturaktiviteter som behövs på landsbygden och som borde förtjäna ekonomiskt stöd.

    SvaraRadera
  7. Petra:
    Se där, världen är inte så stor som man kan tro! Ja, han är en prydnad för oss skåningar, den gode Fredrik. Född i Dalby så tillbringade han mycket sommartid i Göingetrakten och kände sig hemma i Farstorp. Och vi hade verkligen gått man och kvinna ur huse för att höra honom. Vi överskred antalet tillåtna personer i huset (150) och uppmanades hoppa ut genom fönstren om "något" skulle hända.

    SvaraRadera
  8. Sålänge sponsring från företag endast är till för idrott står vi oss slätt! Undra om man inte förstår värdet eller vad det är som sprider detta just nu.
    Från riksdag och regering går påbud att man ska satsa på de lokalt förankrade föreningarna för att få ett brett kulturutbud. På regional och lokal nivå dras deras pengar in. Snacka om kontraproduktivt!

    SvaraRadera
  9. Simone:
    Företag sponsrar endast det som dom tror ger pengar tillbaka i form av konsumtion - kulturkonsumenterna är kanske inte de flitigaste shopparna. Man behöver ju inga löparskor för att gå på föreläsning.

    SvaraRadera