torsdag 15 juli 2010

En ny vår

Via en av mina favoritbloggar På livets trassliga bastmatta, har jag uppmärksammats på
Den utgörs av hans dagboksanteckningar från 1850-talet. Den 14 juli 1852 skriver han om "en ny vår" och hur träden har två tillväxtperioder, en på våren och en på hösten. Nu kan man ju knappast kalla denna heta  juli 2010 höstlik men jag har just gått och noterat hur träden skjuter långa nya skott nu. Inte minst min blodbok som häromveckan fick nya alldeles rosa blad. Liksom häcken jag nyss klippt hade långa ljusgröna skott. 
I en kruka har jag en kalifornisk ek, hemförd i resväskan i oktober 2008 som en ca 15 cm hög planta uppfödd från ett ollon av min gode vän D i Paso Robles (Ekpasset!) i Mittkalifornien. Den har växt ordentligt och övervintrat fint i uterummet. På ca en vecka har den nu haft en plötslig tillväxt på ca 20 cm och nu når den mig till hakan.
I augusti 2009 såg den ut så här - och det syns att den just skjutit ett långt nytt skott i toppen.


En månad senare har den sträckt ur sig ännu mer.


I mars i år är den redan utslagen.

Och idag når den mig alltså till hakan med ett nytt mjukt skott och nya bladknoppar. 
Vår två gånger om året enligt David Henry.

8 kommentarer:

 1. Växterna blir brådmogna när vi har en sådan hetta som vi har; för att överleva så går de framför sig själv, så att säga. Det ser vi i vår trädgård på flere växter.

  SvaraRadera
 2. Måste ut och kika på träden och häcken i ena änden av trädgården. Spännande. Har varit inne och läst hos den blogg som du länkade till - en trevlig bekantskap...

  SvaraRadera
 3. Det är något visst med träd - och roligt när det vill sig och de växer. Jag köpte med mig en Sequoia en gång, men den trivdes inte. Däremot har mina rödlönnar blivit så stora att jag inte fattar att jag hade dem i handbagaget.
  Margaretha

  SvaraRadera
 4. Karin:
  Fast det verkar litet dumt - fortsätter torkan får de ju amputera de nya skotten senare.Men det är säker rätt det du säger för det är betydligt tidigare i år.

  Musikanta:
  Rapportera gärna vad du ser!

  Margaretha:
  Den som planterar ett träd har ju inte levt förgäves, heter det ju. Vi planterade vår trädgård våren 1979 och en transport gjorde vi av plantor på takräcket med 5 björkar, 5 rönnar, 10 syrener och litet annat. Det är HELT osannolikt när man ser de träden idag...

  SvaraRadera
 5. Den ser jättefin ut!

  SvaraRadera
 6. HeLena:
  Tack, jag vårdar den i alla fall ömt!

  SvaraRadera
 7. Såg du häcksaxtestet i
  dn idag. ?
  många odugliga opraktiska som inte ens kan kapa en lite grövre gren.
  Det verkade svårt att hitta en bra.Stihl HSE51 och BoschAHS 550-24ST var bäst......Vilka namn!!!!!

  SvaraRadera
 8. Eva H:
  Jag har inte DN men jag tittade på nätupplagan. Den tabellen verkar inte komplett för ingen av de du nämner finns med. Men min nya sax är just Stihl HSE51 om jag inte tar fel. Och jag är nöjd efter premiärklippningen. Tack för tipset!

  SvaraRadera