tisdag 20 juli 2010

Skördetiden börjar

För några dagar sedan drog jag upp min vitlöksskörd. Idag var det för varmt igen för större fysisk ansträngning så jag spände upp parasollet och satte mig i skuggan med all vitlök och en vass kniv. Efter ett tag hade jag åstadkommit fyra flätor. Jag är inte så bra på att fläta lökarna men det får duga. Dom går att hänga upp i alla fall. 3,3 kg i flätor, en drös är sparad till utsäde och en hoper bars hem av några trevliga gäster som oplanerat tittade in idag. En liten pigg tös ville plocka smultron och hennes mamma gick hem med både vitlök och en pelargon. Smultron växer nämligen överallt i vår trädgård. Det är en utomordentligt trevlig underhållning för alla barn som kommer hit.
Kaffeservering blev det i omgångar med hembakat till. Nästan som på Pettas, men inte riktigt ändå...


Krusbären börjar mogna så smått och busken bär så mycket att den ligger ner. Jag kunde lätta bördan bara en aning genom att plocka de mest mogna men det behövs litet tid till innan allt är klar för skörd. Jag brukar baka en krusbärskaka som är poppis i familjen så det är bra att ha bär i frysen. Njesen ska komma till stugan under sin semester och då är det nära att kvista hit efter krusbär. Och smultron, om hon skulle vilja ha sådana.
Om några dagar ger jag mig iväg på min årliga fjälltur. Vissa år mognar tomaterna precis när jag är borta men den här gången dröjer litet tills vi har några röda sådana. Andra år har mannen fått stå i växthuset och tväräta tomater men det slipper han i år.  Jag reser nämligen iväg ensam och han är hemma och sköter hus, katter och alla växter.

I morgon tar jag en tur till havet!

14 kommentarer:

 1. Kan tänka mig det som är värre än att tväräta tomater!
  En av krusbärsbuskarna har nästan mogna bär, så nu funderar jag på vad jag ska göra av dem. Jag har så få bär att jag blir i valet och kvalet varje år. Förra året blev det goosberry fool, får se vad det blir i år.
  Vitlök har vi inte haft på många år, förutom att vi ibland har stoppat ned en klyfta i en kruka och ätit blasten som gräslök. Med tanke på hur dålig köpevitlöken ofta är, så vore dt kanske smart att börja odla igen.
  Margaretha
  som plockat de första mogna hallonen i dag

  SvaraRadera
 2. Jag tycker dina vitlöksflätor var urfina!!!!!!! Wow! Imponerad! Sedan måste jag säga att det där att väräta tomater lät som en önskedröm!!! inte ett straff... ;-)
  Ha det nu underbart på din Norgeresa så ses vi ju SNART!!! :-)
  Kraaam!

  SvaraRadera
 3. Jag tycker också flätorna är jättefina! Och räkna med att jag och Loff tittar ut på semestern och plockar bär. Kram!

  SvaraRadera
 4. Margaretha:
  Maken brukar bara lakoniskt konstatera att det var enklare att stå där ute i växthuset och äta än att plocka och bära in. Tror att han tycker det är rätt mysigt, faktiskt;-)
  Vitlök är bland det enklaste att odla och blir såå bra.
  Hallon är en krångligare sak att sköta men åh, så gott! Slår jordgubbar med hästlängder. Jag har hösthallon men har aldrig fått nån skörd att tala om. Begriper nog inte hur dom ska vårdas.

  Saltis:
  Tack för komplimangen! Vi kan väl hoppas att det finns några tomater att äta direkt från planta när ni kommer hit! Då har du första tjing.

  Njese:
  Tack och välkomna!

  SvaraRadera
 5. Hur går den årliga fjällturen till?
  Tåg? Vart ger du dig av?
  Ja det är tur att du har en så tillförlitlig trädgårdsskötare. Hur länge blir du borta?
  Stort Lycka till säger Eva H

  SvaraRadera
 6. Eva:
  Tack!
  Valda delar kommer så småningom att uppenbaras här i bloggen.
  Jag kommer att köra bil och göra en del strandhugg på vägen. Själva fjällvistelsen är i Norge och tillbringas på hästrygg.

  SvaraRadera
 7. Olgakatt,
  äntligen en liten paus så jag kan läsa din blogg. Ser att du sköter om filialen riktigt braaa, med beröm värt:D. Lyckliga du som har så fina vitlökar. Jag skall försöka få tag på utsäde som klarar våra vintrar här och lyckas jag med det, så blir det att plantera dem i månljus natt med nakenvandring baklänges runt trädgårdslandet. Då lär de bli extra bra enligt karelsk tradition om jag får tro en gammal väninna österifrån. Jag har lyckats bra med dem ändå, så vad månde bliva om jag trår en baklängesvandring i månskenet?
  Så härligt ni har det!
  En småstressad galenpanna vid bakugnarna i Geta.
  NU har vi full fjong.

  SvaraRadera
 8. Vilka fina vitlöksflätor! Verkligen bra jobbat. Har aldrig provat själv men mina föräldrar odlade vitlök (utan att göra flätor). Jag fick nästan litet hemlängtan när jag läste om alla bär som mognar. Tänk att ha en trädgård. Suck. Låter trevligt med en resa och att mannen tar hand om allt hemma.

  SvaraRadera
 9. Åååh, vad härligt med egen vitlök! Och fina flätor har du fixat!

  SvaraRadera
 10. Karin:
  Oj då, det knepet har jag inte använt - ska kanske pröva i höst och få ÄNNU större lökar nästa år.
  Nu säger dom - igen - att regnet är på väg!

  Anne-Marie:
  Ja, det känns bra med litet egen skörd. Flätorna är inte proffsiga men funkar i alla fall.
  Det är jätteskönt att nån är hemma i huset men det hade varit roligt om han kunnat komma med också.

  Sis:
  Tack, fast jag skulle vilja kunna fläta ännu bättre. Men gott är det i alla fall!

  SvaraRadera
 11. Jag VILL ha smultron! Vitlök har jag redan massor!

  SvaraRadera
 12. Carina:
  Välkommen att plocka!

  SvaraRadera
 13. Yes!
  Jag försökte något år med sånt som inte funkar här vid kusten, både jordgubbar och smultron, men det gick förstås inte. Uppe i bergen däremot finns stora jordgubbsodlingar där klimatet är annat.
  Gräslök och dill fungerade bra däremot, men vad är det mot smultron och jordgubbar!

  SvaraRadera
 14. Carina:
  De olika sorterna har ju litet olika användningsområden, förstås. Men ensam dill eller gräslök är ingen höjdare vilket ju bären är.

  SvaraRadera