lördag 10 juli 2010

Pelargoner och värme

Nu på eftermiddagen visar vår termometer i skuggan 33,8° och vädret känns ganska kaliforniskt. Redan i förmiddags var det HETT och trippen till Hovdala i Volvon utan luftkonditionering var jobbig trots öppna rutor. Man börjar bli bortskämd men vi har redan en gång kostat 10.000 pix på att få AC.n lagad i den bilen. Så nu får det vara. Ska vi åka längre sträckor i sånt här väder väljer vi Saaben.  Det är ju inte så många dagar på ett år som behovet är så stort som just idag så vi klagar inte.

Pelargonerna tycktes inte påverkas av hettan i alla fall, dom härstammar ju alla från Afrika så dom kände sig kanske rent av som hemma. Några fick vara inne i orangeriet och där var litet svalare innanför de tjocka stenväggarna, resten stod i skuggan under det stora trädet framför.


Kommersen blev genast livlig, många kom tidigt för att inte missa godbitarna och beskåda de vackra utställningsexemplaren. Tyvärr finns inte alltid sticklingar av just den man förälskar sig i för stunden men då kan man lägga namnet på minnet och försöka skaffa den en annan gång. Själv letar jag alltid ljusa blommor i rosa och vitt, oftast inte röda eller laxfärgade. Men sen faller man ändå!
Njesen, som är en riktig pelargontant, hade dubbelbokat helgen och fick avstå dagens tilldragelse i blomsterhavet men bett mig hålla utkik efter något hon skulle vilja ha. Så ett par små sötnosar ska hon få. En stickling av den skojiga Bornholm ska jag ge en kompis i födelsedagspresent. Själv behåller jag en Black Knight, rosa blommor med mörk stängel och mörkt bladverk.Det här är bara litet smakprov men man kan bli hagalen för mindre. Sen får man också tillfälle att prata pelargoner med folk som kan mycket  och ta del av erfarenheter. En man som sålde fiffiga prylar till hemmaodlare berättade att han hade två pelargoner, Lord Bute och Churchill, men hans fru hade 600!
Lord Bute har jag en jättestor, bilden är från förra året men den blommar fint i år också sedan i april. Churchill har jag lånat från nätet. Man kan undra om det är sorternas utseende eller namnet mannen hade fallit för!

15 kommentarer:

 1. Vilka skönheter!
  Luftkonditionering är jag inte odelat förtjust i - även om det behövs ibland. Men man kan bli redigt nedkyld.
  Margaretha
  som också har varmt, hur varmt vet jag inte - men i skuggan där jag sitter fläktar det rätt skönt

  SvaraRadera
 2. Så trevligt ni ser till att ha i Skåne!
  Pelargoner, den ena skönare än den andra; Berta skulle nog bli sotis om hon kunde se...
  här är så grymt torrt så t.om. pelargonerna tycker det är trist, men man skall inte klaga, snart är det förbi igen

  SvaraRadera
 3. Har älskat röda perlargoner sedan jag var i Assisi för några år sedan och det utanför varje hus och varje fönster hängde lådor med röda pelargoner. Makalöst vackert till de ljust sandfärgade husen och det myckna smidet...

  Däremot har jag inga blommor inne eftersom MM inte gillar doften.

  I en av våra bilar (den som vi använder mest - den andra får jag bara åka med å tjänstens vägnar) är AC:n också trasig. Bra att du talade om vad det kostade att få denna lagad! Då kan vi glömma det...

  SvaraRadera
 4. Margaretha:
  Visst njuter man!
  Jag är också kluven till luftkonditionering. Dels väsnas den rysligt, dels slukar den energi och jag hatar när det blåser kallt på mig. Men ibland måste man!

  Karin:
  Berta kan säkert se! Hon står bredvid de nya från idag men tjuvhåller ännu på sina blommor. Gissar ändå att hon inte har nåt att vara avis på, hon kan säkert själv. Kom inte här och snacka om torrt... Jag börjar bli orolig för betet.

  Musikanta:
  Jag har inget alls emot de röda, men vi har ett hus i mörkbrunt tegel och röda blommor gör sig inte så bra mot det. Dessutom brukade jag komma sent hem från jobbet förut och då var vita blommor de enda man såg i skumrasket. Röda försvinner helt och hållet!
  Vi har heller praktiskt taget inga blommor inne, katterna tuggar sönder dem!
  Det kostar kanske inte lika mycket att fixa er AC! Har ni fyllt på kylmedium? Be om kostnadsförslag!

  SvaraRadera
 5. Så mycket roligt det finns där hemma! Det kanske finns här också, men jag begriper ju inte vad det står i tidningarna, så jag vet inte om'et.

  Så ni har ungefär samma temp som vi! Svalt och skönt : )

  SvaraRadera
 6. Marianne:
  Finns det ingen "This week in Kairo" på engelska?
  Det finns säkert massor av intressanta aktiviteter men man ska ju orka dem också i hettan, förstås. Jag trodde ändå att man vande sig. Det minnet har jag från Kalifornien. I början tänkte jag att man fick vänta till kvällen med ansträngande aktiviteter, men det gick ju inte. Det blev ju beckmörkt kl 19 hela året!

  SvaraRadera
 7. Attans dubbelbokning. Ser ju helt underbart ut! Men jag får försöka följa med nästa år. kram

  SvaraRadera
 8. Vilka underbart fina blommor! Gillar!

  SvaraRadera
 9. Jo, det finns. Men jag tycker att de mest annonserar olika discjockeys som spelar på olika klubbar här och var, och det intresserar mig inte så mycket längre : ) Pelargonutställningar har jag aldrig sett annonseras ... Jag får trösta mig med att gå och köpa mer mango i morgon!

  SvaraRadera
 10. Njese:
  Här står ett par riktigt älskliga exemplar till dig!

  Sis:
  Välkommen hit! pelargoner är verkligen poppis nuförtiden! Tantfaktorn är helt borta, tack och lov.

  Marianne:
  Jag tycker fri tillgång till solmogna mango kan vara en bra kompensation för närvarande!

  SvaraRadera
 11. Ja, ni har det ju GALET hett nu! OCh dessutom är man inte bortskämd med AC i Sverige. Inomhus. Så jag förstår om det kan vara lite väl varmt nu. Själv hoppas jag det blir svalare tills vi kommer. Hetta har vi nästan fått nog av här....
  Härliga pelargoner!!!
  Kramar!

  SvaraRadera
 12. Saltis:
  Det här kan ju inte hålla i sig hur länge som helst. Det är lika hett idag men vi hade ett fruktansvärt åskväder i går kväll - med ynkliga 5 mm som regnresultat. Vi körde och tittade till hästarna när det bedarrat och såg då en tjock rökpelare söderut. Vi körde ett stycke men det tycktes vara någon mil till bort. Vet inte om det var hus eller skog som brann. Järnvägen blev utan ström hela natten i Hässleholm så hotellen blev nog fulla med alla som skulle med nattåg norrut. Inte bara snön som ställer till det för SJ!

  SvaraRadera
 13. Saltis:
  PS. Vi HAR faktiskt AC i vardagsrummet! Värmepumpem där funkar på båda håll! Jätteskönt såna här dagar.

  SvaraRadera
 14. Visste inte att det fanns så många olika pelargoner!

  SvaraRadera
 15. Anna F&T:
  Det lär finnas ca 250 arter och från dem härstammande tusentals hybridnamnsorter!

  SvaraRadera