torsdag 16 september 2010

Vem kan man lita på?

Frågan om vem man kan lita på kan man ofta ställa sig i olika sammanhang.
I alla fall kan man inte lita på livsmedelsindustrin, det har ju framgått med all önskvärd tydlighet de senaste åren. Nu har jag dock inte köpt något Bregott på många år men de  senaste nyheterna om den produkten spär på min redan väletablerade misstro.
Läs här hos Camillas Matuppror!
Sedan många år gör jag mitt eget "bregott", det är jätteenkelt!


500 g ekologiskt smör
4 dl ekologisk rapsolja
3 dl vatten
salt efter smak


Allt läggs i en stor vispskål och får stå tills allt har rumstemperatur. Vispa sen ordentligt med elvisp.
Häll i lämpliga burkar och ställ i kylskåpet.


KLART!



Hemlige kocken Mats-Eric Nilsson har också många bra tips i sin bok Äkta Vara och nu har det kommit ytterligare en bok av honom, Döden i Grytan, som berättar om hur vi luras och begränsas i våra val av mat.

5 kommentarer:

  1. Å jag läste hans första bok Den hemlige kocken och sedan kände jag mig itne lika sugen på mat.... :-( Kul med en bok med tips då! För det kan ändå vara svårt tycker jag att göra allt på eget vis när man knappt har tid att svänga ihop middagar och luncher i tid ändå...
    Kram!

    SvaraRadera
  2. Jag måste erkänna att jag inte har läst en enda av hans böcker men försöker ändå leva som han lär, tror jag:). Däremot har jag följt med i tidningarna när han har berättat om matlurendrejerierna.

    SvaraRadera
  3. Stort tack för bregottreceptet! Det ska jag absolut prova.
    Säger som Pettas, jag har inte läst böckerna men läst många intervjuer. Hårresande!

    SvaraRadera
  4. Man hoppas ju att bristen på grädde i Sverige ska åtgärdas, samt att reglerna i Danmark ska skärpas...
    Här hittade jag lite om det:
    http://www.lantbruk.com/bregott-inte-langre-helsvenskt/2010-06-18

    SvaraRadera
  5. Saltis:
    Den största behållningen med den första boken är nog att man blir noggrannare med att läsa innehållsförteckningar! Sen är tipsen i den andra bra, det tar inte alltid längre tid med ett bättre alternativ om man bara har vetskapen.

    Karin:
    Läs om du får chansen, det ger bra kött på de ben man redan har!

    Christina:
    Väl bekomme!

    Nilla:
    Tack för länken, intressant läsning.
    Ja, mera pengar till mjölkbönderna så att dom inte kroknar!

    Det här med GMO ger en rysningar. Smitta från GMO-odlingar lär numera omöjliggöra ekologiska majsodlingar i Kanada. Man undrar hur det ska gå med potatisen i norra Sverige nu när t o m förbjudna GMO-sorter hittats i försöksodlingar.

    SvaraRadera