lördag 12 februari 2011

Fredagstema: I mina kvarter

Innan jag gav mig iväg i förmiddags för kurs i kinesisk matlagning tog jag en tur i "mina kvarter" som Annika menar att vi ska göra i veckans fredagstema.

Solen sken och himlen var blå och det var ca -10° kallt. De imponerande snömängder vi haft har töat bort men vi har fått litet puder senaste dygnet.  Egentligen skulle man stannat hemma och gått på långpromenad...

Nå. Nu blir det några bilder på hur det ser ut där jag bor i norra Skåne i en liten ort mitt skogen. Området jag bor i är byggt under 60, 70 och 80-tal. Vi flyttade hit 1978. Alla trädgårdar är uppväxta och många är omplanerade en eller flera gånger, andra bara "utvecklade" under åren. Skogen har vi runt om oss vart vi åker eller går. Oftast skyddar den oss för den blåst jag är så glad att jag slipper det mesta av sen jag flyttade från slätten hit upp!

Det här ser jag i backspegeln när jag backar ut från carporten.

Alla hus har individuell prägel även om många kan identifieras som typhus från de många olika fabriker som gjorde monteringsfärdiga hus under de decennier då området byggdes upp. Vi hittade inget som passade oss så det blev ett sk "lösvirkeshus" som byggdes på plats. Det var inte modernt med både källare och hög takresning på den tiden. Tyvärr går det ju, enligt min mening, allt för mycket mode i både material och planlösningar; inte allt som är "inne" en viss tid är särskilt praktiskt.

En gammal gård har fått vara kvar som bostad med sin gårdsplan och ett par uthus. Det finns något gammalt hus till och man har behållit stora gröna områden obebyggda. Det har legat ett trädgårdsmästeri intill oss och vårt hus är byggt där jordgubbsodlingen en gång fanns.

Överallt är skogen inpå med många stigar och flera belysta slingor. Jag noterar att jag bara fått med raka gator men de flesta går i krok och det är inte alltid lätt för besökare att hitta rätt utan en noggrann beskrivning.

Ca tre km har jag till centrum med affärer, banker (två stycken!) apotek (ett styck; inte f-n kommer det hit nån och öppnar ett till. Vill vi välja kedja får vi köra ett antal mil!) bibliotek, järnvägsstation, fik (två), pizzerior (tre!), asiatisk krog, kiosker och en hel del annat, bl denna skrotskulptur av Leif Lilja på torget. Den ska röra sig med hjälp av vatten men inte denna årstiden, förstås. Det är inte mycket man måste åka härifrån för att göra eller skaffa i vardagen. Men det går snabbt att komma till större orter, till Köpenhamn tar jag mig på två timmar med ett tågbyte.
Efter fototuren for jag iväg till Billesholm och min matlagningskurs. Vi var ett glatt gäng och på fyra timmar åstadkom vi en rad läckra rätter, det mesta i Sichuan-stil med mycket kryddor. Vi blev uppvaktade av Helsingborgs Dagblad och journalist plus fotograf inbjöds att smaka vilket de inte kunde motstå. Sen åt vi alla så magarna stod i sju hörn och en put!Härmed önskar jag alla en god fortsättning på helgen!

9 kommentarer:

 1. Matlagningskurs låter fantastiskt spännande! *gillar*

  SvaraRadera
 2. Vad fick ni laga till på kursen, undrar jag som inte kan låta bli att vara nyfiken?

  SvaraRadera
 3. Så vet man det också! Hur det ser ut i dina knutar. Du har ju allt vad som behövs och tåget som tar dig litet längre vid behov som uppstår.
  Maten ser urgod ut!

  SvaraRadera
 4. Ingabritt:
  Det var kul och blev gott. Litet recept kanske dyker upp!

  Christina:
  Vi gjorde friterade yuntun-dumplings med köttfärs, sur-stark soppa, en fiskrätt med ingefära, kyckling i sötsur sås, "fläsk lagat två gånger", quorn på Sichuanvis, stekt isbergssallad och en sallad på snake beans. Vi fixade till chiliolja, rostade röda jordnötter och litet andra tillbehör. Jag ska lägga ut några av recepten vad det lider.

  Pettas:
  Kom hit och gå med på en skogspromenad, vet jag!

  SvaraRadera
 5. Det låter hur gott som helst:-)
  Så mycket ni hann med - duktig lärare och duktiga elever!

  SvaraRadera
 6. Härligt med er matlagningskurs! jag förstår att ni åt tills ni var sprängfulla!!!! :-)
  kram!!

  SvaraRadera
 7. Härligt med skog nära inpå. Jag, som har växt upp mitt i skogen, saknar verkligen träd ibland där jag bor. Härlig maten såg ut också - har passat på och ätit kinesiskt flera gånger nu under min tjänsteresa (och kanske blir det en sista gång ikväll, innan jag sticker upp till mitt isflak igen), fast inte blir det helt som på plats i Kina, men ändå.. ;-)

  SvaraRadera
 8. Det ser verkligen läckert ut.
  Kul att du är en så vetgirig person som vill lära dig mat, silver, odling m.m.

  SvaraRadera
 9. Christina:
  Fr a duktig lärare som höll ordning på oss!

  Saltis:
  Vi hade doggy bags med hem! Maken gillade också vad han fick fast det blev VÄLDIGT hopblandat i burken på vägen hem.

  Bejla:
  Vi stortrivs med den taggiga horisonten, haha.
  Kom gott hem till isflaket!

  Eva:
  Om man lär så lever man länge - är det inte så?

  SvaraRadera