fredag 18 februari 2011

Fredagstema: Jag och mina datorer

Annika i Reston har gett oss ämnet "Du och din mobil/dator/padda/läsplatta/iPod" denna fredag. Jag tillåter mig att rationalisera rubriken en aning då de tre mackapärer jag tänker belysa alla är datorer.
Jag har en stationär mac, en imac, 24 tum, ca 2 år gammal.


Det är min tredje helt egna mac; hur många huset har och har haft har jag tappat räkningen på. Mina två tidigare har varit bärbara men när jag konstaterade att jag praktiskt taget aldrig flyttade dem valde jag en rejäl stationär senast. Perfekt för att se operor från Metropolitans stora arkiv som jag prenumererar på, bl a eller för den delen SVT Play. Bloggar gör jag förstås på den också liksom skajpar och mycket, mycket annat.

Min älskade iPhone har jag berättat om nyligen och hur bedrövad jag blev när jag trodde den var försvunnen. Till all lycka var den inte det och nu har jag hämtat hem appen Hitta min iPhone så att jag kan lokalisera den från vilken dator som helst förutsatt att den inte är avstängd.
Den är min löshjärna med kontaktlista, kalender, anteckningar om allt mellan himmel och jord, nyttiga appar som svampbok, GPS, iBooks, Bluefire reader, reseplanerare och mycket annat. Den synkas med imacen ofta så att allt finns på ett ställe till. Jag hade en iPhone 3G förut i 2 år men bytte upp mig när 4:an kom. Den kan väldigt mycket mer, däribland face time, dvs videosamtal som jag har mycket glädje av. Jag hittade inte nåt fodral där den kan hängas om halsen förrän i Shanghai där jag inhandlade en liten sidenväska avsedd för just detsamma. Reskamraten och jag hittade en lång passage genom ett helt kvarter helt ägnat åt iPhone 4! Gissa om jag blev begeistrad!


Det har kanske också tidigare framgått att min julklapp i julas var en iPad. Jag har inte skaffat något SIM-kort utan använder den för surf bara här hemma eller annars där jag har wifi. Men den är laddad med massor med böcker från olika gratissajter och som bibliotekslån! Vill jag surfa ute annars har jag ju telefonen. I den har jag f ö också ett antal böcker - urpraktiskt om jag sitter och väntar nånstans och det går bra att läsa på den också även om paddan ju är överlägsen.


Jag är inte mycket för datorspel men med paddan kom några gratisspel som jag prövat. Ska kasta bort de flesta, de är inte något att ha.

Telefonen är bra som reservkamera om jag glömt den riktiga men det blir ju inte nån toppkvalitet även om 4:ans kamera är betydligt bättre än 3:ans.
Ringer gör jag inte mycket men SMS:ar desto mer. Tycker att jag stör mindre då. Jag betraktar mobiltelefonerande som en nödåtgärd och svarar aldrig om jag kör bil eller står i en affär. 
Hemma har vi dålig täckning inomhus och jag blir alltid irriterad när folk inte först provar att ringa på hemnumret.

Visst funkade livet utmärkt utan både dator och mobiltelefon men det är ändå fantastiskt hur världen förändrats och kommit närmare med den snabba tekniska utvecklingen. På 1960-talet bodde jag ett år i USA. Jag talade med familjen hemma i telefon EN GÅNG på hela året och det samtalet fick beställas en vecka i förväg. Å andra sidan finns det massor med handskrivna brev från den tiden.

Jag är glad för mina datorer i dess olika skepnader men vill inte att tekniken missbrukas. Missbruk är det, enligt min åsikt, med allt telefonerande offentligt, alla våldsspel som jag vet finns. För att inte tala om bedrägerier, planterande av virus och trojaner i andras datorer och hackande av hemsidor, spridande av onda rykten, lögner och hatkampanjer. Elaka kommentarer på min blogg har jag, tack och lov, inte råkat ut för - ännu. Sånt är för mig obegripligt och definitivt ett missbruk.

Utan dator hade jag inte kunnat blogga och då hade jag varit ett antal vänner fattigare! Och mindre allmänbildad, det är säkert! För man lär sig massor av alla er bloggvänner!
Nu hoppas jag alla får en skön helg och jag konstaterar att jag precis hunnit skriva fredagstemat under fredagen! Nu ska jag läsa vad ni andra har skrivit. F ö tror jag att Annika har den mest aktuella listan på fredagsbloggargänget.

6 kommentarer:

 1. Jag tycker verkligen att det är så roligt att du är så teknikintresserad just med internet och datorer! Främst eftersom jag verkigen ser internet som ett underbart sätt att kunna hålla kontakt med vänner, familj och ja "omvärlden". :-)
  Jag hoppas även att du i framtiden kommer att slippa elaka och nedvärderande kommentarer på din blogg också.
  Ha nu en fin helg!
  Kramar!!

  SvaraRadera
 2. Teknik är underbart och fungerar för det mesta positivt. Och det var jätteroligt att få mess av dig när du var i Shanghai och nu senast när vi var på Madeira. Fastän vi hade dåligt med uppkopplingen så fick vi ändå kontakt. Härligt.
  Jag har heller aldrig fått kommentarer av det elaka slaget och förstår överhuvudtaget inte att man sjunker så lågt att man ger sådana. Har dock sett att det finns människor som anonymt försöker komma åt andra bloggare.
  Ha en härlig lördag som inte är alltför kall!

  SvaraRadera
 3. Är verkligen imponerad av dina tekniska kunskaper. Lär mig lite vartefter genom trial and error. Just nu är jag mest intresserad av att lära mig mer om bildredigering - finns bra kurser på nätet.

  Vad gäller kommentarer har jag aldrig fått några otrevliga eller kränkande sådana än som väl är. Det är ju inte detsamma som att få kommentarer där bloggvännerna inte stryker en medhårs...

  Det är alltid kul när man får lite mothugg! Sen är det ju bra att man kan se saker och ting från en annan synvinkel ibland än ens egen!
  Ingrid

  SvaraRadera
 4. Prisa tekniken, som sagt. Det säger jag HELA tiden!!
  Speciellt underbart är det för oss som lämnat sverige att kunna följa tidningar, tv och radio när helst vi vill.
  Ja, du KAN verkligen mkt om dina prylar, skulle önska att jag kunde lila mkt.
  Elaka, anonyma kommentarer har jag också (än så länge) klarat mig utan. Hoppas att det fortsätter så. Tycker allt är harmoniskt i vår bloggcirkel. Jätteskönt.
  Ska uppgradera till en iphone4 snart, har ettan än så länge. Peter har fyran. Stor skillnad mellan 1 och 4, kan man säga...
  Ha en fin forsättning på helgen!!!

  SvaraRadera
 5. Här har du en till som gillar Mac :-) Jag har precis köpt en ny iMac och jag bara älskar den!

  SvaraRadera
 6. Tekniken har verkligen förändrat världen. När jag kom till USA 1997 var det fortfarande rätt ovanligt att folk hade datorer hemma. Och internet var i sin linda. Har en flera år gammal iMac men den fungerar bra. Inte så snabb men helt okej. Visst är Mac-datorer litet mer "eleganta" jämfört med PCar.

  SvaraRadera