måndag 21 mars 2011

Årsmöten och kinesiska bilder

Jag är med i fyra konstföreningar, eller kanske bara tre. Tror att jag skippade Sveriges Allmänna senast inbetalningslappen kom så där stryks jag nog nu. Men jag är med i Skånes Konstförening, byns egen där jag är med i styrelsen sedan snart 30 år(sic!) samt i arbetsplatsens, dvs min gamla arbetsplats. Därtill Louisiana-klubben och Wanås vänner.
Nu har det varit årsmöten i mina två lokala föreningar. I byns förening har vi vanligen ett föredrag efter förhandlingarna (som aldrig tar mer än 20 minuter!). I arbetsplatsens förening förrättas dragningen i medlemslotteriet vid årsmötet varför det brukar vara ganska välbesökt, så även i år. Jag vann ingenting, tack och lov - höll jag på att säga. Där var kanske 3 saker jag hade uppskattat av 18. Synd att jag inte vann nån av dem.

Byns förening hade bespetsat sig på en viss föreläsare som ganska sent kom på att dagen inte passade. Så vi stod där villrådiga och det slutade med att jag ombads berätta om Kina och visa bilder.
Jag hade då ca 10 dagar på mig att planera och valde och valde och tänkte mig då inte en reseberättelse utan bilder som kunde betraktas ur ett konstintresserat öga. Viss konst i reell bemärkelse men också arkitektur, gatubilder, husutsmyckningar, planteringar och sånt som plötsligt bara fastnar på näthinnan som dekorativt eller vackert.
Jag plockade bilder från mina tre Kinaresor, det blev allt för många och föredraget tog längre tid än jag tänkt. Jag insåg det och frågade ett par gånger om det var nog men publiken ville höra och se mera.
Här får ni bara en bild, en som jag tycker andas 1600-tal, eller vad tycker ni?


Jag kunde beskurit den och fifflat till den litet men då hade den tappat sitt sammanhang.  Nu är det tidig vardagsmorgon på matmarknaden i Yangshou i Guangxi-provinsen i sydöstra Kina.
Jag tror vi satte rekord i antal deltagare på årsmötet, dessutom!

7 kommentarer:

 1. Sagolikt nära en sextonhundratals målning, vad gäller fåglarna. Grattis till den goda responsen du fick på ditt föredrag. Egentligen var det nog inte så mycket annat att vänta heller:).

  SvaraRadera
 2. Vad roligt att du fick hålla ett Kina-förerdrag!! :-)
  Och bilen kan även jag (som inte är så bevandrad i konstens värld) se hur den skulle kunna bli en 1600-talsmålning!

  SvaraRadera
 3. Kul att du blev födredragshållare! Kineser har en så annorlunda matkultur. Har nog litet svårt för deras hantering av mat utomhus.

  SvaraRadera
 4. Verkligen en tidlös bild - hade kunnat vara en gammal målning.
  Underbara ankor, där hade jag velat handla.

  Du skulle inte kunna tänka dig att lägga ut lite fler av bilderna här på bloggen?

  Undrar Christina som gärna skulle vilja se mer.

  SvaraRadera
 5. Karin:
  Tackar!

  Saltis:
  Nyttigt också, man får ju anledning att skärpa sig!

  Anne-Marie:
  Jag älskar kinesisk mat - inom vissa gränser. En grundregel är att i Kina aldrig äta annat än riktigt varm mat och att vara litet misstänksam mot vissa råvaror. Hanteringen utomhus har den fördelen att den är tydligt iakttagbar, kanske mycket värre med det man inte ser bakom stängda dörrar!

  Christina:
  Ska se om jag kan göra ett urval! Jag visade över 200 bilder...

  SvaraRadera
 6. Underbar bild. Det är lite så jag föreställer mig Kina.

  Undrar om det finns någon konstförening här i Älmhult. Får höra med Emmas pappa när jag träffar honom. Just det, ska mejla Emma och höra när hon har tid att ses.

  SvaraRadera
 7. Ja den här bilden med fåglarna är ju helt oslagbar..... Tack!

  SvaraRadera