fredag 7 oktober 2011

Fredagstema: Stenar

HeLena bestämmer takten i oktober och det första utmaningen är STENAR. Stenar kan jag tänka mig i många former. De första jag ser framför mig är rundslipade strandstenar. Sen far tankarna till ädelstenar, kullerstenar, sten i skon, kaststen när man hoppar hage, gravsten, minnessten, tegelsten, gallsten, njursten och många andra typer av stenar. Demostenes la kiselstenar i munnen för att lära sig tala bra; det måtte ha varit effektivt för han blev berömd som orator.

De trevligaste stenarna är kanske ädelstenarna som fascinerat mänskligheten i alla tider. Av alla ädelstenar anses diamanter finast. Diamanter slipas i alla de varianter och de vackra glittrande stenarna kan göra folk galna av habegär.
Den största diamant man hittat hittills är Cullinanstenen som hittades 1905 i Sydafrika. Den vägde över 600 g och kom att delas och slipas i 9 stora, fina  stenar förutom ett hundratal små. Cullinan I och Koo-i Noor som kommer från Indien hör båda till de brittiska kronjuvelerna idag.

Cullinan I
Koo-i-Noor sitter på kronan


Hopediamanten är blå och har sitt ursprung i Indien och myten säger att den bringar olycka men det lär inte finnas några belägg för denna vidskepelse. Den  har sålts och köpts flera gånger under 1900-talet för olika pris, alltid många tusen dollar.

Hopediamanten är blå, monterad med färglösa diamanter runt om

Jag är väldigt tacksam att inte äga några väldigt värdefulla diamanter att vara orolig för, men som naturliga stenar av rent kol hoppressat för några miljarder år sedan är de synnerligen fascinerande.

Jag är ändå förtjust i vissa ädelstenar men då av litet mindre penningvärde än diamanter. Förr talade man om halvädelstenar som topaser och olika agater, numera anses alla ädla.  Jag tycker bäst om slätslipade, sk cabochonslipade stenar, gärna med "skräp" i, det blir mera intressant. Boulderopaler, dvs opaler där man ofta låter en del av den omgivande järnhaltiga bergarten bli kvar så att man liksom kikar in på det vackra färgspelet inuti påminner mig om barndomens Blå Tåget på nåt tivoli där man åkte i mörkret och plötsligt kom i glittrande ljus med skarpa färger. Just en mycket liten sådan har jag i en ring.

Så här flott är inte min sten men jag är glad för den i alla fall
Alla bilder är från internet - förstås!

En trevlig helg tillönskas alla fredagstemabloggare och alla andra med!

8 kommentarer:

 1. Å vad kul tema! Jag har inte kollat fredagstemat för oktober än. Hoppas kunna vara med men imorgon blir detnog knepigt. Vi åker ju imorgon eftermiddag och eftersom E varit sjuk nu har jag inte riktigt haft tid att fundera på temat.
  KRAM!

  SvaraRadera
 2. Skönt att Hopediamanten, som föll mig i smaken, inte passar mitt börsinnehåll alls. Om den dessutom lär föra olycka med sig så får jag ju vara ännu gladare!:) ädelstenar är intressanta och också all historia runtomkring dem.
  Ha en fin helg du också!

  SvaraRadera
 3. Jag är nog som du, gillar de slätslipade bäst. Att slipa stockholmsgranit och andra "vanliga" stenar man plockar själv, är kul och blir fint i smycken. De fasettslipade med en massa trams runt om, tycker jag är direkt fula.
  Margaretha

  SvaraRadera
 4. Roligt att läsa ditt inlägg om ädelstenar. Jag glömde gallstenar när jag också räknade upp alla stenar jag tänkte på i mitt inlägg. Fastän jag fortfarande har alla mina små gallstenar sparade i en plastpåse...

  Eftersom jag konstant tappar bort alla ringar och andra smycken, har jag aldrig vågat köpa mig en diamantring. I min ålder är det också ganska onödigt att dra extra uppmärksamhet till sina skrynkliga händer...

  En ring som jag tyckte mycket om men också tappade bort - la den väl på något piano någon gång - var en silverring med ametist. Mina föräldrar köpte den åt mig på loppmarknaden i Paris precis efter kriget när gränserna åter hade öppnats. Sen dess har jag alltid haft en speciell förkärlek för ametister.

  SvaraRadera
 5. Ja ädelstenar är ju de vackraste stenarna håller jag med om. Men visst finns det även många halvädestenar som är riktigt fina som du tar upp. Denna Boulderopal var otroligt vacker med sitt mönster och sina färger.
  Kram!

  SvaraRadera
 6. Hopediamanten finns här i Washington DC på natural history museum. Den är verkligen maffig, men den anses ju bära på en förbannelse...
  Men vacker att titta på i montern ä den ju...
  Det finns SÅ många vackra stenar, både ädelstenar och icke ädla sådana.
  Kram och ha en fin helg!!

  SvaraRadera
 7. Saltis:
  Ja, blåsorna var ju bara att vänta efter tisdagens meddelande. Hoppas att det klingar av snabbt och att helgen blir trevlig i CT.

  Margaretha:
  Nä, nån glitterperson är jag inte, mera slätstruken, haha! Slipad granit eller diabas hör också till favoriterna.

  Ingrid:
  Ametister är väldigt vackra, det tycker jag också. Förstår att du saknar din ring, man blir ju fäst vid vissa saker mer än andra.

  Desiree:
  Nog hade man gärna haft den stenen i en ring eller ett örhänge!

  Annika:
  Så det är där den hamnat numera! På deposition eller donation, vet du det?
  Litet väl vräkig för min smak i alla fall, haha.

  SvaraRadera
 8. Vi har visst liknande smak vad gäller stenar. Slipade diamanter och liknande är inget för mig, utan jag fascineras istället otroligt mycket av naturens egna fantastiska mönster, som ju kommer fram så fint med en liten hjälpande slipning, inte en total "upphuggning". Mitt steninlägg avslutades dock med en ädelsten av det helt råa och obehandlade slaget. ;-)

  SvaraRadera